الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dua serangan di bandar Gaza

18 Oktober 2012

SEMENANJUNG GAZA, 18 Oktober - Pesawat tempur milik Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) telah menyerang dua sasaran di bandar Gaza lewat malam semalam, 17 Oktober tanpa membabitkan sebarang kecederaan.

Menurut pemberita agensi berita Palestin, SAFA dan PALTIMES, dua serangan peluru berpandu yang dilancarkan oleh pesawat zionis menyasarkan kolam air dan rumah hijau di ladang limau milik seorang penduduk berhampiran lokasi Abu Jrad di selatan Hayyu Az-Zaitun, bandar Gaza, lantas mengakibatkan sasaran musnah teruk.

Serangan seterusnya, pesawat pengintip tanpa juruterbang menghalakan satu peluru berpandu ke atas sebuah tanah lapang berdekatan lokasi keselamatan negara 'rejimen ke-3' di persimpangan jalan As-Syuhada (tanah yang terbebas/Netsarim).

Sumber tempatan berkata, 'sekurang-kurangnya satu peluru yang dilepaskan ke arah lokasi ini, namun peluru berkenaan tidak meletup'.

Sebelum serangan berlaku, penyampai berita SAFA menyatakan bot-bot laju tentera zionis menembak bertubi-tubi ke arah bot-bot nelayan berdekatan pantai. Begitu juga, jentera-jentera perang zionis yang berkumpul sebelah timur Rafah melepaskan tembakan mesingan ke arah rumah-rumah dan tanah pertanian penduduk.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS