الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Eropah menyesal pulau HAMAS - Ar-Ramhi

10 Mei 2010

KHALIL - Mahmoud Ar-Ramhi(gambar), Setiausaha sulit Majlis Legislatif Palestin menyebut bahawa peredaran politik Eropah berusaha membuka hubungan dengan gerakan HAMAS( حركة المقاومة الإسلامية).

Sumber memetik kenyataan dari wakil-wakil Eropah menyatakan, Kesatuan Eropah(EU) merasa kesal kerana memulaukan HAMAS walaupun HAMAS mendapat majoriti suara dalam pilihanraya 2006.

Pendedahan yang dibuat oleh Ar-Ramhi setelah beberapa kali pertemuan yang berlangsung antara ahli-ahli parlimen HAMAS dengan wakil Eropah(rasmi dan tidak rasmi) di Tebing Barat.
Tambah Ar-Ramhi kepada agensi berita bahawa Eropah berusaha keras mencari jalan keluar dari kesempitan yang Eropah sendiri letakkan pada dirinya. Jelasnya, Eropah memahami tidak sepatutnya melanggar keputusan pilihanraya(gambar sebelah, HAMAS 76 kerusi, FATAH 42 kerusi, baki disandang lain-lain parti dan gerakan. Keseluruhan kerusi di parlimen Palestin, 132 kerusi). Kesannya, keadaan sebagaimana yang berlaku di Semenanjung Gaza.

Klik >> Majlis Legislatif Palestin (Rujuk, web berita Al-Jazeerah, 07/10/2007)

Kesinambungan pertemuan

A-Ramhi menjelaskan lagi, sejak akhir-akhir ini, ahli-ahli parlimen dari HAMAS kerap menerima kunjungan delegasi Eropah. Antaranya ahli parlimen Eropah yang dilantik secara rasmi. Beberapa hari lalu, seorang ahli parlimen Eropah, Louisa Morgantini mengadakan pertemuan dengan ahli parlimen HAMAS.

Ar-Ramhi yang menukilkan kenyataan Morgantini, berkata, 'EU sedang cuba membatalkan ketetapan yang dibawa oleh Condolezza Rice, bekas Menteri Luar Amerika Syarikat iaitu memulaukan HAMAS. Bagaimanapun, ahli parlimen Eropah tidak mampu bertindak sedemikian disebabkan tekanan dari Amerika dan Israel'.

Morgantini turut menyatakan Eropah ingin mengeluarkan pendirian rasmi dari sudut kenyataan politik mengenai HAMAS "sehingga Eropah terus dapat berhubung dan berdaya menyelesaikan apa jua permasalahan dengan HAMAS".

Dijelaskan lagi, utusan khas Sweden di Timur Tengah, Duta Jan Danial Rush juga membawa mesej yang sama pada masa lalu ketika bertemu dengan Speaker Majlis Legislatif Palestin, Dr. Aziz Duweik.

Setiausaha sulit Majlis Legislatif Palestin menyatakan lagi, 'setelah ahli-ahli parlimen HAMAS menerima kunjungan dari delegasi Kerajaan Jerman dan bekas Presiden Amerika, Jimmy Carter, maka hubungan dari sudut komunikasi juga berkesinambungan'. Dinyatakan, pemimpin ini turut menyebut mesej yang sama.

Walaupun Eropah merayu keamanan Gaza dibaik pulih serta bergabung dalam penentangan secara aman di Tebing Barat, namun menurut Ar-Ramhi, tindakan sedemikian tidak memadai jika dinisbahkan kepada Negara Eropah yang boleh lagi membina projek-projek malah kewangan dapat disalurkan ke Semenanjung Gaza yang diselaraskan dengan Kerajaan Palestin Gaza.

Krisis kewangan

Dari sudut lain, pertemuan antara ahli parlimen HAMAS dengan wakil Eropah juga menyentuh krisis kewangan yang melanda Eropah masa ini. Jangkaan dari krisis itu, sokongan kewangan kepada Pihak Berkuasa Palestin Ramallah terpaksa dihentikan selama setahun atau lebih dari itu.

Lebih teruk, tabungan dana Pihak Berkuasa Palestin Ramallah dari cukai-cukainya tidak boleh menampung kewangannya sehingga memaksa Palestin bergantung kewangan kepada Negara-negara Eropah dan Arab bagi melunaskan gaji pekerja Palestin yang menjangkau USD150 juta per bulan.

Tambah beliau lagi, wakil-wakil Eropah mengungkapkan rasa bimbang berikutan situasi yang mengancam Pihak Berkuasa Palestin Ramallah dalam beberapa tahun akan datang kerana Eropah dilanda krisis kewangan ekoran beberapa Negara Eropah seperti Portugal, Spain, dan Itali turut menerima nasib sebagaimana Greek.

Morgantini menjelaskan lagi, perancangan Kerajaan Fayyad(Palestin Ramallah) yang sedang membina agensi kerajaan sehingga tahun 2011 bagi penubuhan Negara Palestin turut menerima kesan, iaitu bantuan kewangan yang tidak dapat disalurkan kerana krisis tersebut. Sumber 10/05/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Israel serang terowong

Semalam dua buah pesawat tempur penjajah(Israel) menyerang sempadan antara Mesir dan Gaza, menurut wakil keamanan Kerajaan Palestin Gaza.

Sumber yang sama melaporkan, pesawat tempur penjajah melepaskan satu serangan peluru berpandu ke arah sebuah terowong bawah tanah di kawasan(منطقة جرادات) timur sempadan Rafah yang mengakibatkan kerosakan harta benda. Namun, tiada laporan mengenai kehilangan nyawa atau sebagainya.

Pengeboman tersebut ketika pesawat tempur penjajah membuat penerbangan di ruang udara selatan Gaza.

Malam yang lalu, tentera Israel mengumumkan satu serangan roket (buatan tempatan) telah dilancarkan ke arah selatan Israel, bagaimanapun tiada kerosakan harta benda mahupun kematian dilaporkan. Sumber 10/05/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Karikatur: Memaksa dan terpaksa

Sumber karikatur (Palestine48)

Rentetan penerimaan PLO berhubung rundingan secara tidak langsung dengan Israel, maka Palestin menyangka bahawa dengan rundingan tersebut dapat memaksa Israel menuruti kehendak Palestin. Namun, Palestin(Ramallah) terpaksa mengorbankan pendiriannya dengan memaksa diri mengadakan semula rundingan secara tidak langsung dengan Israel. Alasan Palestin, Amerika memberi jaminan akan menjayakan rundingan tersebut.

Ketika ini, Israel bertegas pembinaan penempatan Israel takkan dibekukan malah berterusan. Sehinggakan Kerajaan Netanyahu menerima ancaman dari barisan kerajaannya yang akan menarik diri dari Kerajaan Israel jika penempatan dibekukan. Agak sukar, jika Netanyahu mahu membekukan penempatan Israel kerana risiko yang bakal dihadapinya, iaitu apabila ancaman 'tarik diri' dari Kerajaan benar-benar berlaku, maka mengurangkan kerusi kuasanya di parlimen Knesset. Sudah tentu, perkara ini dinanti-nantikan oleh parti Kadima yang berhaluan kiri.

Bagi Palestin Ramallah, waktu sebegini adalah yang terbaik untuk mengukuhkan perpaduan dalaman Palestin, namun kenapa masih memilih ketetapan yang melenyapkan harapan Palestin?

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS