الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir bantah Turki campurtangan dalam usaha pembaikan dalaman Palestin

26 Jun 2010

Mesir telah membantah cadangan dari Turki yang memutuskan Ankara sebagai pelaksana mendekatkan pandangan antara dua gerakan pembebasan Palestin; gerakan HAMAS dengan gerakan FATAH. Tujuan Turki itu adalah untuk mempermudahkan misi Mesir bagi memperolehi persepakatan dalaman Palestin.

Sumber rasmi Palestin mendedahkan kepada Al-Jazeerah bahawa Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu(gambar: arkib-Reuters) dengan sokongan Perdana Menteri Turki, Receip Tayyib Erdogan telah menghubungi Pengerusi Badan Perisikan Mesir, Wazir Omar Sulaiman selepas kejadian serangan berdarah ke atas freedom flotilla akhir bulan Mei lalu.

Ahmad yang menghubungi Omar Sulaiman memaklumkan bahawa Turki meminta untuk memainkan peranan sebagai perantaraan bagi menghubungkan pandangan antara HAMAS dengan FATAH.

Berikutan, dari sumber yang enggan menyebut namanya menyatakan Presiden Palestin(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS), Mahmoud Abbas bersetuju dengan cadangan Turki tetapi menarik semula persetujuan itu apabila Mesir membantah hal yang dikemukakan oleh Turki yang memutuskan Menteri Luarnya mahu mengadakan pertemuan dengan pemimpin HAMAS dan FATAH serta Setiausaha Agung Liga Arab, Amru Moussa dan juga bersama Omar Sulaiman di Kaherah.

Sumber yang sama menjelaskan bahawa Mesir menyatakan kepada Turki iaitu mana-mana pemimpin HAMAS tidak boleh mengadakan kunjungan ke Kaherah atau menyeberangi tanah Mesir untuk berkunjung ke Negara lain. Kunjungan yang dibenarkan melalui Mesir hanyalah untuk menandatangani dokumen pembaikan Palestin yang disediakan oleh Mesir.

HAMAS membantah menandatangi dokumen Mesir sebelum dilakukan perubahan mahupun rombakan.

Sumber tersebut turut mengesahkan bahawa Omar Sulaiman menyampaikan kepada Menteri Luar Turki bahawa Mesir tidak dapat menerima kunjungan pemimpin HAMAS pada masa ini, dan HAMAS boleh faham iaitu pihaknya mesti menandatangani dokumen Mesir terlebih dahulu dan *pemerhatian HAMAS akan diambil kira selepas HAMAS menandatangani dokumen tersebut.

*pemerhatian: Apa-apa pandangan, cadangan, bantahan atau penambahan dari HAMAS.

Menurut sumber itu, Omar Sulaiman membantah dari memberikan kata putusnya kepada Menteri Luar Turki bahawa pemerhatian dari HAMAS akan diambil kira sebaik sahaja HAMAS menurunkan tandangan di atas dokumen Mesir, sekaligus membuatkan Turki menolak permintaan Mesir bagi memujuk HAMAS menandatangi dokumen tersebut.

Tandatangan dulu

Sebelum ini, sumber-sumber Palestin mendedahkan kepada Al-Jazeerah bahawa Mesir memaklumkan kepada individu bebas(bukan ahli politik, gambar: Munib Misri) yang Mesir tidak setuju perjanjian persefahaman antara HAMAS dengan FATAH ataupun perjanjian persefahaman itu menjadi sebahagian yang menyempurnakan persepakatan. Bagi Mesir, kedua-dua pihak ini perlu faham iaitu turunkan tandatangan terlebih dahulu ke atas dokumen Mesir untuk pembaikan dalaman Palestin.

Sekumpulan dari individu Palestin turut berusaha mencari jalan keluar dari konflik dengan meminta persetujuan HAMAS dalam perjanjian persefahaman bersama FATAH.

Perjanjian persefahaman ini sebagai pendahuluan dari dokumen Mesir, namun turut dibantah keras oleh Mesir yang meminta supaya pujuk HAMAS menandatangani dokumen Mesir kemudian barulah bincangkan mengenai pemerhatian HAMAS.

Dari sumber itu juga menyatakan, kaherah melihat pemerhatian HAMAS akan diambil ketika untuk perlaksanaan, tetapi HAMAS melihat yang sedemikian itu menyalahi perkara yang asal dari persepakatan dan HAMAS tidak mahu pemerhatiannya menyebabkan timbul masalah yang baru dalam ruang lingkup Palestin selepas menurunkan tandangan.

Sebagaimana disebutkan, Mahmoud Abbas telah bersetuju dokumen perjanjian persefahaman dalaman Palestin tanpa menetapkan sama ada sebelum atau selepas HAMAS menandatangani dokumen Mesir. Sumber 26/06/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Pertempuran di Syu'fat

AL-QUDS, - Sumber melaporkan sebuah pertempuran meletus pada selepas waktu asar tadi antara pemuda Palestin dengan tentera penjajah di Mukhayyam Syu'fat, utara Al-Quds.

Menurut saksi kejadian di Mukhayyam tersebut yang menyampaikan kepada agensi berita bahawa sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke Mukhayyam itu selepas asar, lalu dihadang pemuda-pemuda Palestin dengan lontaran batu dan botol kaca kosong.

Tentera penjajah turut membalas dengan melepaskan tembakan peluru gerah, sound-bom dan gas.

Saksi kejadian berkata, tidak ada berlaku sebarang kecederaan atau luka parah dalam kejadian itu. Sumber 26/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

Piala Dunia: Gaza hadir ketika perlawanan

AFRIKA SELATAN - Kerancakan Piala Dunia telah menemukan pasukan Algeria menentang pasukan Amerika Syarikat pada 23 Jun yang lalu di Stadium Loftus Versfeld, Pretoria. Perlawanan antara dua pasukan ini turut dihadiri Bill Clinton, bekas Presiden Amerika Syarikat. Ketika perlawanan berlangsung, Clinton dapat dilihat dengan jelas di tempat penonton VIP yang duduk bersebelahan dengan Sepp Blatter, Presiden Gabungan Bola Sepak Antarabangsa(International Federation of Association Football: FIFA) dan Presiden Kesatuan Afrika.

Semasa kedua pasukan berentap, para penyokong Algeria yang memberi sokongan kepada pasukannya turut mengangkat sepanduk sokongan kepada Gaza. Kesempatan ini adalah dengan kewujudan Clinton dengan menuntut pembebasan Gaza dari sekatan. Salah satu tulisan berbahasa inggeris tertera 'Free Gaza' yang memberikan isyarat kepada seluruh penduduk Algeria agar mesti membebaskan sekatan ke atas penduduk Palestin.

Dalam perlawanan tersebut, pasukan kebangsaan Algeria tewas 1-0 kepada Amerika Syarikat. Sumber 26/06/2010, web berita safa.ps

Baca lagi:


Pautan lain:

> Zaki Abdul Fatah mendedahkan Bill Clinton meraikan kemenangan dengan pasukan Amerika Syarikat yang menewaskan Algeria. Sumber kolum sukan, suratkhabar Misril-Youm, 26/06/2010.

Gambar-gambar penyokong Algeria yang tetap mengingati Palestin

Read more...

Seorang pejuang syahid dalam operasi jihad di Gaza

GAZA - KATAIB SYAHID IZZUDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) telah mengumumkan pada pagi Sabtu bahawa seorang dari pejuangnya telah syahid kesan daripada luka parah yang dialaminya pada pagi semalam, Jumaat ketika mengikuti satu operasi jihad.

Laporan rasmi dari Al-QASSAM yang disampaikan kepada agensi berita 'safa' menyatakan pejuangnya bernama Usamah Hasan, 24 berasal dari kampung Al-Maghraqah, selatan bandar Gaza telah syahid ekoran kecederaan yang dialaminya. Sumber 26/06/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:

Read more...

Pembersihan etnik di Al-Quds dan penangkapan tanpa undang-undang

Sebagaimana yang dinyatakan oleh pelapor Jawatankuasa Al-Quds di Majlis Legislatif Palestin, ahli parlimen Ahmad Halabiah berkata, zionis melakukan pembersihan etnik secara besar-besaran di bandar Al-Quds.

Beliau mendedahkan mengenai satu ketetapan Israel yang bersedia untuk dilaksanakan iaitu pengusiran yang tidak kurang dari 315 penduduk asal Palestin dari kalangan pemimpin agama, politik dan kemasyarakatan.

Akhir-akhir ini, empat dari kalangan ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin telah dihalau keluar dari Al-Quds.

Sementara itu, Pusat Penyelidikan Tahanan Palestin menyebutkan hampir 220 penduduk Palestin yang ditanpa undang-undang berada dalam penjara-penjara Israel(Naqab 'Negev', Ofer dan Magedo) mengikut laporan dari Pertubuhan Palang Merah Antarabangsa.

Pengerusi Pusat tersebut, Ra'fat Hamdunah berkata, sebilangan dari para tahanan Palestin itu ditangkap tanpa sebarang dakwaan sebagaimana analisis yang dibuat oleh Palang Merah.

Dinyatakan, para tahanan yang terdiri dari kalangan kanak-kanak, golongan berusia, wanita dan pesakit Palestin itu diberkas oleh Badan Perisikan Israel. Sumber 26/06/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

Read more...

Israel yang gagalkan pembebasan Shalit - HAMAS

Gerakan HAMAS menyatakan Kerajaan Israel yang diketuai Benjamin Netanyahu bertanggungjawab di atas kegagalan rundingan penukaran tawanan-tahanan yang turut berkaitan dengan pembebasan seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan HAMAS, Gilad Shalit.

Jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri berkata, 'penjagaan Gilad Shalit yang berada dalam tawanan gerakannya setelah empat tahun merupakan kejayaan keselamatan yang besar kepada gerakan HAMAS.'

Manakala dari sudut lain, Usamah Hamdan yang merupakan anggota biro politik HAMAS di Beirut menyatakan Israel akan menurut juga pada akhirnya terhadap syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh HAMAS.

Beliau memberikan kenyataan tersebut dalam laman web rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS), bahawa "musuh ini tidak boleh memberikan apa-apa manfaat melainkan dia menurut tuntutan dan kemahuan dari syarat-syarat pejuang supaya kita dapat melihat para tahanan Palestin yang ditahan juga bebas."

Anggota biro politik HAMAS menjelaskan, "syarat-syarat bagi penyempurnaan rundingan tukaran sepertimana yang telah ditetapkan dan musuh mengikut syarat-syarat itu dengan baik, kemudian pada akhir pentadbiran bekas Perdana Menteri Israel, Ehud Olmert , ia telah berundur disebabkan beberapa hal yang berkait", meskipun sedemikian, pihak perantaraan masih berusaha dengan bersungguh-sungguh tetapi selepas Benjamin Netanyahu menjawat jawatan Perdana Menteri Israel dan sehinggalah sekarang tidak ada
perkembangan yang baru berhubung isu ini.

Berikutan itu, rancangan televisyen Al-Aqsa di Gaza membuat liputan mewawancara keluarga-keluarga tahanan Palestin. Mereka amat berharap anak-anak mereka dikembalikan(bebas) hasil dari rundingan penukaran dengan tentera Israel.

Israel adakan hari memperingati Shalit

Sementara itu, pada hari Jumaat(semalam)Israel mengadakan hari peringatan tahun ke empat mengingati Gilad Shalit, seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan HAMAS.

Di Tel-Aviv, konvoi yang terdiri dari 100 buah motosikal berarak sambil membawa gambar Gilad Shalit merentasi di hadapan kedutaan lima buah Negara anggota tetap PBB dan menyerahkan memo yang mendesak supaya PBB mengadakan perjumpaan bagi membincangkan isu Shalit.

Sumber menyebutkan, Noam shalit bapa kepada Gilad Shalit akan mengadakan perarakan dari rumah keluarganya di utara Israel menuju ke pejabat Perdana Menteri di bandar Al-Quds pada hari Ahad ini. Pada hari Rabu lalu, keluarga Shalit menuduh Kerajaan Israel tidak mengendahkan Shalit.

Berhubung dengan isu Shalit(gambar sewaktu pihak pejuang membuat rakaman video mengenai keadaan Shalit), ahli-ahli parlimen Eropah dan Pertubuhan Human Right Watch yang mempertahankan hak asasi kemanusiaan telah menggesa gerakan HAMAS agar membenarkan Panitia Antarabangsa dari Pertubuhan Palang Merah melawat Gilad Shalit.

Manakala, sumber terdekat dari Netanyahu menyatakan pada Januari yang lalu, Netanyahu membuat keputusan tidak mahu memberikan sebarang syarat-syarat tambahan bagi membebaskan Shalit. Hal tersebut disampaikan kepada Penyelaras Rundingan Penukaran, Hagai Hadas dengan pihak Jerman.

Dalam dokumen rundingan penukaran tahanan-tawanan itu telah memuatkan nas persepakatan yang telah dicadangkan iaitu Israel mesti membebaskan 1000 tahanan Palestin dari jumlah beribu-ribu penduduk Palestin yang ditahan dalam penjara Israel sebagai tukaran pembebasan Gilad Shalit yang ditawan di Gaza pada tahun 25 Jun 2006. Sumber 26/06/10, web berita Al-Jazeerah

Baca lagi:


Pautan lain:

> Gilad Shalit(wikipedia)

Read more...

Karikatur: Helah Jawatankuasa Siasatan dan ketetapan yang seimbang

Sumber karikatur, web berita shehab.ps

US : U jangan gelisah ok!!, bila Al-Quds dah diyahudikan semua sekali..kita akan setel dengan Jawatankuasa Siasatan Israel.

Arab : ........... !!!!
___________________________________________

Kesimpulan dari karikatur di atas:

1) Kini, bandar Al-Quds(Baitul Maqdis) dalam proses pengyahudian secara menyeluruh. Setiap unsur hidup dan fakta-fakta sejarah sedang dan akan dirubah menjadi unsur yang ada hubungan dengan Yahudi. Usaha tersebut adalah untuk menafikan hak-hak Palestin seolah-olah penduduk asal Al-Quds mahupun Palestin itu tidak ada kaitan dengan tanah mahupun aspek sejarah di Palestin.

2) Walaupun US dan Eropah mengecam tindakan Israel yang membina penempatan Yahudi di Tebing Barat dan Timur Al-Quds, namun ia hanyalah sekadar kecaman dan tidak ada tekanan yang lebih kuat mahupun hukuman yang sewajarnya ke atas Israel sebagaimana Bush mengerahkan bala tenteranya menyerang dan menakluk Afghanistan dan Iraq.

3) Arab dengan sikapnya yang dahulu masih berharap semua ini akan selesai dengan 'perdamaian' sehinggakan mudah menerima sebarang tawaran dari US dan sekutunya.

4) Sindiran dari kartun US yang memujuk Arab agar tidak risau kerana selepas Israel me'yahudi'kan kesemua sekali, maka hal tersebut akan diselesaikan dengan helah pembentukan Jawatankuasa Siasatan Israel.

Sebenarnya, dialog tersebut adalah menempelak Jawatankuasa Siasatan Israel yang ditubuhkan untuk menyiasat kejadian serangan berdarah ke atas freedom flotilla. US menyambut baik tindakan Israel yang menubuhkan jawatankuasa tersebut meskipun Israel dikecam keras dan semua orang tahu kebenarannya.

Parlimen Eropah sebulat suara(lebih 80%) mengutuk Israel akibat serangan berdarah tetapi kuasa pemutus untuk menetapkan apa-apa tindakan dari keputusan itu adalah dari Kuartet Timur Tengah(US, Kesatuan Eropah, Rusia, dan PBB) sehinggalah membawa kepada 'melonggarkan sekatan ke atas Gaza'.

5) Mahmoud Abbas, Presiden Palestin yang telah tamat tempoh menurut HAMAS pula memberikan persetujuan apa-apa keputusan dari pihak antarabangsa(Majlis Keamanan Antarabangsa, Kuartet Timur Tengah, Eropah).

6) Realitinya, Israel boleh dihukum tetapi disebabkan beberapa sebab, antaranya 'penangguhan' yang diminta oleh Mahmoud Abbas, maka Israel terselamat.

Contoh kes, iaitu laporan Richard Goldstone mengenai laporan perang di Gaza dan sekatan Israel ke atas Gaza. Laporan Richard ini telah mengesahkan tindakan Israel adalah penjenayah perang dan boleh dibawa ke Majlis Keselamatan Antarabangsa untuk diputuskan hukuman ke atas Israel, namun pihak Palestin(Ramallah) minta ditangguhkan. Kesudahannya, isu ini sengaja dibiarkan berlalu.

Sumber karikatur, web berita Palestine 48(Pls48)

Gambaran karikatur di atas adalah mengisarkan tentang usaha Israel untuk menyamakan(seimbang) ketetapan yang telah diluluskannya agar tidak dikecam teruk.

:: Gaza ::

[ Israel membuat keputusan(ketetapan) untuk melonggarkan sekatan ke atas Gaza ]

dalam masa yang sama ..

:: Timur Al-Quds ::

[ Israel menetapkan sebanyak 22 buah rumah Palestin diroboh untuk membangunkan taman arkeologinya di Hayyu El-Bustan yang berada di selatan Masjid Al-Aqsa ]

Realitinya, tindakan Israel, dari sudut lain bersifat tidak menghormati orang lain dan sudut lain pula menunjukkan dia bersimpati dengan nasib orang lain. Sudah tentu, tindakan Israel adalah helah dan mahu mengalihkan pandangan umum terhadapnya bahawa dia bukanlah sekejam yang disangka meskipun Israel telah ternyata kejam dan tidak ada *siapa yang menafikannya.

*siapa : orang yang berfikiran waras dan mampu menilai dengan minda yang kritis.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS