الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: Helah Jawatankuasa Siasatan dan ketetapan yang seimbang

26 Jun 2010

Sumber karikatur, web berita shehab.ps

US : U jangan gelisah ok!!, bila Al-Quds dah diyahudikan semua sekali..kita akan setel dengan Jawatankuasa Siasatan Israel.

Arab : ........... !!!!
___________________________________________

Kesimpulan dari karikatur di atas:

1) Kini, bandar Al-Quds(Baitul Maqdis) dalam proses pengyahudian secara menyeluruh. Setiap unsur hidup dan fakta-fakta sejarah sedang dan akan dirubah menjadi unsur yang ada hubungan dengan Yahudi. Usaha tersebut adalah untuk menafikan hak-hak Palestin seolah-olah penduduk asal Al-Quds mahupun Palestin itu tidak ada kaitan dengan tanah mahupun aspek sejarah di Palestin.

2) Walaupun US dan Eropah mengecam tindakan Israel yang membina penempatan Yahudi di Tebing Barat dan Timur Al-Quds, namun ia hanyalah sekadar kecaman dan tidak ada tekanan yang lebih kuat mahupun hukuman yang sewajarnya ke atas Israel sebagaimana Bush mengerahkan bala tenteranya menyerang dan menakluk Afghanistan dan Iraq.

3) Arab dengan sikapnya yang dahulu masih berharap semua ini akan selesai dengan 'perdamaian' sehinggakan mudah menerima sebarang tawaran dari US dan sekutunya.

4) Sindiran dari kartun US yang memujuk Arab agar tidak risau kerana selepas Israel me'yahudi'kan kesemua sekali, maka hal tersebut akan diselesaikan dengan helah pembentukan Jawatankuasa Siasatan Israel.

Sebenarnya, dialog tersebut adalah menempelak Jawatankuasa Siasatan Israel yang ditubuhkan untuk menyiasat kejadian serangan berdarah ke atas freedom flotilla. US menyambut baik tindakan Israel yang menubuhkan jawatankuasa tersebut meskipun Israel dikecam keras dan semua orang tahu kebenarannya.

Parlimen Eropah sebulat suara(lebih 80%) mengutuk Israel akibat serangan berdarah tetapi kuasa pemutus untuk menetapkan apa-apa tindakan dari keputusan itu adalah dari Kuartet Timur Tengah(US, Kesatuan Eropah, Rusia, dan PBB) sehinggalah membawa kepada 'melonggarkan sekatan ke atas Gaza'.

5) Mahmoud Abbas, Presiden Palestin yang telah tamat tempoh menurut HAMAS pula memberikan persetujuan apa-apa keputusan dari pihak antarabangsa(Majlis Keamanan Antarabangsa, Kuartet Timur Tengah, Eropah).

6) Realitinya, Israel boleh dihukum tetapi disebabkan beberapa sebab, antaranya 'penangguhan' yang diminta oleh Mahmoud Abbas, maka Israel terselamat.

Contoh kes, iaitu laporan Richard Goldstone mengenai laporan perang di Gaza dan sekatan Israel ke atas Gaza. Laporan Richard ini telah mengesahkan tindakan Israel adalah penjenayah perang dan boleh dibawa ke Majlis Keselamatan Antarabangsa untuk diputuskan hukuman ke atas Israel, namun pihak Palestin(Ramallah) minta ditangguhkan. Kesudahannya, isu ini sengaja dibiarkan berlalu.

Sumber karikatur, web berita Palestine 48(Pls48)

Gambaran karikatur di atas adalah mengisarkan tentang usaha Israel untuk menyamakan(seimbang) ketetapan yang telah diluluskannya agar tidak dikecam teruk.

:: Gaza ::

[ Israel membuat keputusan(ketetapan) untuk melonggarkan sekatan ke atas Gaza ]

dalam masa yang sama ..

:: Timur Al-Quds ::

[ Israel menetapkan sebanyak 22 buah rumah Palestin diroboh untuk membangunkan taman arkeologinya di Hayyu El-Bustan yang berada di selatan Masjid Al-Aqsa ]

Realitinya, tindakan Israel, dari sudut lain bersifat tidak menghormati orang lain dan sudut lain pula menunjukkan dia bersimpati dengan nasib orang lain. Sudah tentu, tindakan Israel adalah helah dan mahu mengalihkan pandangan umum terhadapnya bahawa dia bukanlah sekejam yang disangka meskipun Israel telah ternyata kejam dan tidak ada *siapa yang menafikannya.

*siapa : orang yang berfikiran waras dan mampu menilai dengan minda yang kritis.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS