الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pakar kajian penempatan: Selepas 20 tahun, Palestin hanya 12% dan Yahudi 88% di BaitulMaqdis

08 November 2011

Laporan jam 11:31 pagi, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 10:31 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Menurut Khalil At-Tufkaji, pakar kajian penempatan Yayasan Kajian Hal-Ehwal Arab, 'perancangan Israel(rejim zionis/penjajah) untuk membina 60,000 unit penempatan baru di BaitulMaqdis dalam jangka masa 20 tahun akan datang adalah bertujuan mengubah kedudukan demografi bandar(BaitulMaqdis/Al-Quds)'.

Berdasarkan penerangan At-Tufkaji dalam wawancara 'Suara Palestin' hari ini(Selasa), beliau menjangkakan penggabungan dari rancangan terbabit pada tahun 2030 akan datang, jumlah taburan penduduk Palestin yang ada di BaitulMaqdis hanyalah sekitar 12% sahaja dan penduduk Yahudi sebanyak 88%, ini bermakna, pembahagian BaitulMaqdis sebagai ibunegara kepada dua buah negara(Palestin-Israel) adalah mustahil.

Tambah beliau lagi, pembinaan unit-unit perumahan ini akan merangkumi setiap inci tanah-tanah di BaitulMaqdis, sama ada yang telah dibina selepas penjajahan BaitulMaqdis pada 1967, atau unit-unit penempatan yang akan dibina pada masa hadapan malahan meliputi kawasan perumahan Arab. Maka, perkara ini bertujuan untuk mengubah demografi bandar jajahan.

Jelas beliau berhubung pengumuman perancangan yang diumumkan pada waktu ini juga bertujuan memberikan mesej kepada penduduk Palestin, Arab dan umat Islam bahawa BaitulMaqdis adalah ibunegara kepada satu-satunya negara, iaitu negara ibrani(merujuk kepada bahasa hebrew yang dipertuturkan oleh Yahudi).

Mesej kedua pula kepada masyarakat antarabangsa bahawa BaitulMaqdis adalah ibunegara kepada semua Yahudi di dunia dan ia tidak boleh dibahagi-bahagikan. Pembinaan unit-unit perumahan dan penempatan di BaitulMaqdis adalah sepertimana membangunkan penempatan di Tel-Aviv.

At-Tufkaji menerangkan lagi, perancangan membina puluhan ribu unit penempatan yang diumumkan ini merupakan perancangan '2020' yang telah diasaskan pada tahun 1994, kemudian telah dikembangkan menjadi perancangan 2030.

Sebuah akhbar Israel 'MAARIV' telah mendedahkan pada hari Ahad lalu mengenai perancangan Majlis Perbandaran BaitulMaqdis membina 60,000 unit perumahan, lantas mendapat kecaman hebat dari barisan kepimpinan Palestin yang mengungkapkan bahawa dengan sedemikian ini, Israel benar-benar mahu menambah lagi tempoh jajahannya ke atas BaitulMaqdis pada 20 tahun akan datang, dan sememangnya Israel betul-betul berhasrat merosakkan usaha damai dari kesemua sudut. Sumber 08/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS