الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan zionis di utara dan timur Gaza

16 November 2011

Laporan jam 12:09 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 12:09 pagi, waktu Mesir

GAZA - Pesawat rejim zionis telah mengebom sebuah lokasi tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) berdekatan lokasi As-Safinah awal pagi ini di sebelah utara Semenanjung Gaza.

Sumber perubatan mengesahkan bahawa satu lagi serangan tidak mengakibatkan kecederaan ekoran peluru yang dilepaskan pesawat zionis tidak meletup. Menurut sumber, pesawat pengintip tanpa pemandu melepaskan serangan terbabit menyasarkan sekumpulan penduduk awam berhampiran Stesen Al-Khazindar di At-Tawwam, barat laut Semenanjung Gaza.

Pesawat zionis menyerang lagi sebuah kawasan berdekatan Jabal As-Shurani di timur Hayyu At-Tufah yang terletak di sebelah timur Semenanjung Gaza. Namun, tiada laporan yang menunjukkan berlakunya sebarang kecederaan di kalangan penduduk.
__________________________________________
Berita Isnin lepas:

Seorang syahid dan 4 cedera bangunan marin diserang pesawat zionis

__________________________________________

Pada awal pagi Isnin lepas, rejim zionis mengebom bangunan(pejabat) polis marin di utara Gaza. Kejadian ini mengakibatkan seorang anggota polis marin syahid dan 10 lagi penduduk Palestin termasuk seorang wanita cedera. Tambahan lagi, 6 anggota polis marin cedera. Serangan terbabit turut mengakibatkan bangunan berkenaan hancur musnah serta menjejaskan 3 buah rumah penduduk, milikan lain dan kenderaan.

*Jumlah kecederaan yang dinyatakan adalah yang terkini.

Berikutan serangan, Kenyataan dari Kementerian Luar Perancis juga mengecam serangan zionis ini setelahmana salah seorang dari anggota diplomatnya beserta keluarga di Gaza mengalami kecederaan. Dijelaskan bahawa Perancis mengecam keras serangan udara yang dilancarkan oleh rejim zionis ini.

Demikian itu, Pusat Hak Asasi Manusia di Gaza mengumumkan pada waktu kejadian, seorang diplomat Perancis di Gaza, Majdi Jamil Yasin Shaqurah, 44 dan anaknya tercedera akibat terkena serpihan peluru zionis ketikamana mereka berada di dalam rumah. Manakala, isterinya, Majidah Shaqurah, 42 pula mengalami keguguran sewaktu ditemani saudaranya dalam perjalanan pulang ke rumah. Mangsa hanya berada 150 meter dari bangunan marin yang diserang.

Isu lain sebagaimana yang disebutkan, Perancis mengambil sikap berwaspada dengan Israel semenjak beberapa pihak media terdengar kata-kata Presiden Perancis, Nicholas Sarkozy yang menyifatkan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu adalah 'penipu'. Pada ketika itu, persidangan G-20 sedang berlangsung di sebuah tempat peranginan di Perancis. Sumber 16/11/2011, web berita Safa.ps dan web berita AL-JAZEERAH

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS