الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis serah senarai pengampunan

18 November 2010

NABLUS - Sumber Palestin menyampaikan kepada agensi berita 'Maan' bahawa pihak zionis telah menyerahkan senarai pengampunan terhadap Palestin yang dikehendaki di Tebing Barat. Jelas sumber, pengampunan dari zionis sempena perayaan Aidil Adha.

Tambah lagi, senarai pengampunan merangkumi 75 nama yang dikehendaki, kebanyakannya adalah terdiri dari KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera gerakan FATAH). 7 dari mereka berasal dari bandar Nablus telahpun dipindahkan dari kurungan tertutup kepada tempat kurungan yang terbuka. Sementara itu, sebilangan nama dari senarai itu telah dibenarkan pulang ke rumah, manakala yang lain diberikan pengampunan tanpa apa-apa syarat.

Sumber-sumber Palestin yang dipercayai berkata lagi, senarai pengampunan telah diberikan kepada pihak Palestin itu ketika menjelang perayaan Aidil Adha ekoran beberapa langkah yang telah diambil sempena Aidil Adha. Sumber 18/11/2010, web berita maannews.net

Pautan lain:
1. Gerakan FATAH(wikipedia)(media FATAH)
2. KATAIB SYUHADA AL-AQSA(Al-Aqsa Martyrs' Brigades)

Read more...

Pengawai IDF: Gagalnya Rundingan boleh menyebabkan Fatah Jatuh

Sumber IDF melaporkan kelangsungan hidup kerajaan FATAH bergantung kepada perundingan keamanan.
________________________________________________
Pautan lain:

1. IDF: Israel Defense Forces(wikipedia)
________________________________________________

Yitzhak Benhorin
Diterbitkan pada: 11.17.10, 19:10 / Israel News


WASHINGTON – Penangguhan rundingan Israel-Palestin tidak hanya merenggangkan hubungan Israel dengan Amerika Syarikat(AS), tetapi juga boleh merosakkan hubungan para pemimpin Palestin di Tebing Barat.

Gambar(wikipedia): Logo IDF

Menurut laporan luar negeri, tentera dan pegawai perisikan IDF memberi amaran bahawa jika tiada perjanjian damai segera dicapai, kerajaan FATAH akan runtuh, meninggalkan rejim di tangan HAMAS – yang mana disokong oleh Iran dan Syria.

Dalam sebuah wawancara yang diterbitkan dalam Washington Post, seorang pegawai senior Israel memberi amaran bahawa mereka yang terlibat dalam pengendalian rundingan mempunyai peluang yang sempit sebelum berakhirnya dengan ketenangan iaitu tanpa sebarang penyelesaian. Ketenangan tersebut tidak akan tetap selamanya, pengawai tersebut memberi amaran dan mengatakan bahawa jika ahli politik Israel gagal mencapai apa-apa melalui perundingan, akan ada perkara yang lebih besar berlaku dalam masa enam hingga sembilan bulan.

Walaupun peningkatkan koordinasi antara pasukan keselamatan Israel dan Palestin yang memberikan sumbangan terhadap ketenangan rundingan, situasi ini mampu mencetuskan propaganda. Pengawai tersebut ragu sekiranya pasukan dari pihak Palestin akan dapat terus melakukan koordinasi jika rundingan itu gagal. Oleh sebab itu, IDF sedang mempersiapkan pergerakan menghadapi Intifada ketiga.

Surat khabar itu juga memetik pegawai lain daripada perisikan Israel, yang setuju supaya proses penghapusan infrastruktur keselamatan Palestin dipercepatkan.

Majalah mingguan Time juga mendakwa bahawa kejayaan hubungan keselamatan bersama Israel-Palestin bergantung pada kemajuan(anjakan) dalam perundingan. Semasa sesi penerangan antara wartawan asing, seorang pengawai Israel mengatakan Israel mengharapkan rundingan keamanan tersebut berjaya dilaksanakan dan pada masa yang sama untuk mempertahankan legitimasi pasukan keselamatan Palestin. Sumber 17/11/2010, www.ynetnews.com

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS