الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

KEMASKINI: Dua syahid, dua cedera dalam serangan terbaru

14 Oktober 2012

SEMENANJUNG GAZA, 14 Oktober - Tentangan dan serangan masih tidak henti apabila serangan terbaru dari pesawat tempur milik Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) menyasarkan sekumpulan penduduk Palestin di timur bandar Deir Al-Balah Gaza Tengah pada petang tadi hari ini. Demikian itu mengakibatkan dua orang penduduk Palestin syahid dan dua lagi cedera.

Mangsa serangan pesawat zionis petang tadi

Menukil dari sumber perubatan dan saksi kejadian petang tadi, kata mereka, pesawat pengintip tanpa juruterbang telah menghentam satu serangan peluru misil ke atas sekumpulan penduduk di timur bandar Deir Al-Balah sehingga mengakibatkan dua orang syahid, Izzuddin Naseer Abu Nusair, 24 dan Ahmad Abdul Mu'ti Fatayer serta dua lagi cedera.


Dua anggota ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN yang syahid
Berhubung mangsa syahid, sayap tentera LIJAN AL-MUQAWAMAH iaitu ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN memaklumkan bahawa kedua-dua mereka adalah anggotanya.

Kata ALWIYAH dalam kenyataan media hari ini, "si musuh zionis telah membuat lagi jenayah hari ini dengan menjadikan dua pejuang ALWIYAH sebagai sasaran, selagimana jenayah ini berterusan ianya membuka lagi pekung (musuh) serta menambahkan lagi tekad dan berpegang dengan pertempuran mengikut jalan yang diredhaiNya."

Seperti yang dijelaskan, as-syahid Abu Nusair, 23 adalah komander unit pertahanan di Deir Al-Balah, begitu juga as-syahid Fatayer dari unit yang sama.

Kesemua mangsa telah dibawa ke hospital Syuhada' Al-Aqsa di Deir Al-Balah.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Dalam Negeri di Gaza, Dr. Asyraf Al-Qudrah mengesahkan bahawa krew perubatan telah membawa mangsa yang syahid ke hospital tersebut, manakala dua yang cedera dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi.

Dr. Asyraf menjelaskan peningkatan bilangan yang syahid ekoran serangan zionis sejak malam lepas telah bertambah kepada 5 mangsa yang syahid dan 4 cedera parah.

Sejak hari mula tentangan dan serangan di Semenanjung Gaza pada 7 Oktober hingga waktu ini, penduduk Palestin yang syahid seramai 6 mangsa dan yang cedera pula seramai 18 orang.

Kaitan lain:

Berhubung serangan ini, jurucakap tentera rejim zionis (IDF officials) melalui web berita 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) menyatakan pesawat tempur mengebom sekumpulan penduduk Palestin di Gaza Tengah. Dakwa lagi, kumpulan terbabit yang menjadi sasaran adalah mereka yang melancarkan serangan roket ke arah Majlis Penempatan Eshkol (Eshkol Regional Council) dan gugur di sebuah kawasan tanah lapang. Sumber 14/10/2012, web berita; Safa, Paltimes, dan Ynet serta halaman facebook; Gaza Sekarang dan Terkini Dari Gaza

Read more...

Lagi seorang syahid, kritikal dibom zionis

SEMENANJUNG GAZA, 14 Oktober - Pesawat tempur (sumber lain menyebut pesawat pengintip tanpa juruterbang) milik Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) telah menyerang sebuah motosikal pada awal pagi ini di kawasan Al-Fukhara, timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza, lantas mengakibatkan seorang pejuang syahid dan seorang lagi kritikal. Demikian itu, selepas beberapa jam serangan yang sama menyebabkan dua orang syahid di timur Jabaliya.

Pautan berita:

as-syahid Yaseer Al-Attal
Kata sumber perubatan, mangsa serangan yang syahid di Khan Younis ialah Yaseer Muhammad Ibrahim Al-Attal, 23, sementara seorang lagi yang dikenali 'ن س' mengalami kecederaan yang kritikal.

Menurut sumber, kedua-dua mangsa yang menjadi sasaran pesawat zionis kira-kira dua jam yang lalu [jam 05:40 pagi] adalah aktivis الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين - القيادة العامة. 

Menukil pengakuan dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET), jurucakap tentera rejim zionis (IDF) menyebut pada pagi Ahad, pesawat tempur telah mengganyang individu yang dikatakan jaringan pengganas yang melancarkan serangan roket ke tanah jajahan. 

Jelas lagi kenyataan dari tentera zionis, 'serangan terbabit tepat mengenai sasaran, sememangnya tentera Israel tidak boleh bertolak ansur terhadap sebarang kegiatan yang mengancam warga Israel atau keamanan Israel, HAMAS mesti dipertanggungjawabkan akibat kegiatan serangan roket'. Sumber 14/10/2012, web berita Safa, halaman facebook Gaza Sekarang dan web berita Ynet

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS