الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(19)

14 Januari 2011

14 Januari 2009
HARI KE 19 SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Hari ke-11 Serangan dan pencerobohan darat di Gaza)
_______________________________________
kronologi sebelum ini:

Serangan Israel di Gaza 2008-2009(18)
_______________________________________


Bantuan kemanusiaan

- Beberapa buah trak dari Syria dengan muatan bantuan kemanusiaan menuju ke Gaza.

- Sebuah kapal bantuan dari Iran terpaksa mengubah laluannya ke Gaza berikutan menerima ancaman daripada bot-bot perang Israel

- OIC menghantar bantuan kemanusiaan sebanyak 300 tan yang di bawa masuk ke Gaza.

Respon Ulamak

- 100 orang ulamak-ulamak Arab dan Islam mengungkapkan penutupan sempadan dengan Gaza serta diikuti menghancurkan terowong-terowong bawah antara Gaza-Mesir adalah tindakan khianat terhadap umat.

Rundingan hentikan perang

- 14 buah Negara setuju hadir ke Pertemuan Tergempar Arab yang dijadualkan berlangsung pada hari jumaat, di Doha. Antara Negara-negara Arab yang menyatakan persetujuan adalah Syria, Lubnan, Libya, Oman, Jebouti, Sudan, Algeria, Maghribi, Mauritania, Juzrul Qamr, Somalia dan Palestin.

- Menurut sumber, jumlah kehadiran bagi menjayakan pertemuan ini setelah Arab Bersatu dan Iraq memberikan persetujuan hadir. Mesir telah menyatakan tidak akan hadir, diikuti Arab Saudi yang menyokong Mesir bagi menghadiri Pertemuan Arab (Ekonomi) di Kuwait. Begitu juga Tunisia yang menyatakan tidak akan ikut serta pertemuan tergempar Arab di Doha.

- Arab Saudi berharap hentikan segera serangan di Gaza. Menurut sumber, Arab Saudi meminta supaya dilaksanakan inisiatif Mesir secara menyeluruh. Bagaimanapun, semalam beberapa kumpulan pembebasan Palestin membantah inisiatif Mesir yang disifatkan merugikan Palestin.

- Farouk Qodumi, Salah seorang pemimpin tertinggi FATAH menyokong pendirian HAMAS, JIHAD ISLAMI dan beberapa lagi kumpulan pembebasan Palestin yang menangguhkan perbincangan gencatan senjata sehinggalah Israel menghentikan serangan di Gaza.

Serangan sengit

- Israel membedil sebuah penempatan Syeikh Ridhuan, utara bandar Gaza. Dinyatakan, Israel melepaskan tembakan ke arah pejuang Palestin yang berada di tanah perkuburan syuhada.

- Israel masih mengebom beberapa tempat di Jabaliya dan Beit Lahiya. Selain itu, Israel juga membedil kawasan di barat bandar Gaza dan timur laut Gaza.

- Sementara itu, di sempadan Sufa(perlintasan) Gaza-Israel, 2 pejuang Palestin syahid dalam satu pengeboman Israel. Pejuang Palestin turut menembak pelancar roket ke arah tentera Israel.

- Pendirian Israel(Politik dan ketenteraan): Serangan akan diteruskan. Sementara itu, tekanan ke atas HAMAS juga digerakkan melalui diplomasi iaitu pihak Israel meminta mengekalkan syarat-syarat Israel.

- Israel memperhebatkan serangannya di Jabaliya dan Beit Lahiya, utara Semenanjung Gaza. Dinyatakan, serangan Israel di kawasan tersebut tidak pernah henti bahkan Israel menerima tentangan yang cukup kuat dari pejuang Palestin. Berbagai-bagai taktik yang digunakan oleh tentera Israel bagi menawan kawasan tersebut tetapi Israel tidak mampu mara, malah terpaksa berundur beratus-ratus meter.

- Sumber juga mengatakan, Israel tidak mampu menguasai kawasan-kawasan yang dipercayai menjadi tempat pelancar roket. Sehingga hari ini, pejuang Palestin masih lagi melancarkan serangan roket ke Israel.

> Peringkat serangan Israel
1. Setelah pasukan tentera darat Israel menyerang sebuah kawasan, kemudian berundur.
2. Pesawat tempur dan helikopter Israel pula datang mengebom dan menyerang.

Sokong Gaza

- 5 serangan roket jenis 'katyushia' dari selatan Lubnan jatuh ke atas sebuah penempatan Israel(utara). Menurut sumber, serangan tersebut awal pagi tadi. Bagaimanapun, Israel membalas dengan 17 serangan(artileri dan misil) ke selatan Lubnan.

Tentangan sengit dari pejuang Palestin

> Taktik serangan roket dan pergerakan pejuang
1. Roket dilancarkan dari bawah tanah.
2. Taktik serangan pejuang tidak tetap tetapi penyelarasan antara semua kumpulan pejuang dilakukan dengan tangkas.

- SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) meletupkan sebuah rumah yang dijadikan kubu pertahanan pasukan khas tentera Israel, selatan Gaza. Jumlah tentera Israel yang terbunuh belum dinyatakan.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) meletupkan sebuah kereta kebal Israel dengan peledak di timur Gaza.

- Di utara Gaza pula, AL-QASSAM menembak sebuah kereta kebal Israel dengan pelancar roket RPG.

- KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) melancarkan 3 serangan roket ke bandar Askalan, Israel yang berhadapan dengan utara Gaza.

- KATAIB MUQAWAMAH WATANIAH mengebom sekumpulan jentera perang Israel dengan roket hawn di selatan Gaza.

- Pejuang KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) bertindak merempuh masuk ke sebuah rumah yang diceroboh pasukan khas Israel. Menurut sumber, pejuang AL-QASSAM melepaskan tembakan yang mengakibatkan beberapa tentera khas Israel terbunuh dan parah.

- Sementara itu, pasukan penembak tepat AL-QASSAM menembak 2 tentera Israel berdekatan Mukhayyam Shatie dan meletupkan sebuah jentera perang Israel dengan peluru mortar hawn.

- Pejuang Palestin(AL-QASSAM, SARAYA AL-QUDS, SYUHADA AL-AQSA dan beberapa lagi kumpulan) telah mengebom beberapa penempatan dan kawasan Israel. Menurut sumber Israel, sebanyak 15 serangan roket Palestin gugur di beberapa penempatan Israel. Antaranya, Beer Sheeba, 'Askalan, Netvatuf, Ain Thalita, Ushkul, Ushdud, Nehal Auz, Oulu Meem dan Kafr Ezza.

- SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) telah mengebom sebuah jentera perang Israel di Netzarim, Gaza.

- SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI): Pejuang Palestin berjaya menggagalkan satu operasi komander Israel yang cuba mendarat dipersisiran pantai Gaza. Menurut sumber, beberapa tentera Israel parah dalam pertempuran itu.

- Jumlah tentera Israel termasuk pegawai tentera yang terbunuh semenjak perang bermula di Gaza adalah 32, manakala tentera Israel yang mengalami kecederaan termasuk kritikal adalah 315.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS