الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rejim zionis ceroboh lagi Gaza, seorang warga tua cedera

20 Oktober 2010

GAZA - Belum hampir 24 jam dari pertempuran sengit yang meletus semalam di Gaza, beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh lagi Gaza dengan mengejut pagi ini. Pencerobohan zionis yang terbatas itu ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza yang hampir dengan laluan perlintasan Sufa, timu laut Wilayah Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Agensi berita 'Safa' dari pemberitanya menjelaskan 3 buah jentera perang yang mengiringi 2 buah jentolak telah menceroboh sejauh 200 meter ke dalam tanah Gaza. Tambahan lagi, ketika menceroboh, jentera perang rejim zionis menghujani tembakan machine-gun ke arah tanah pertanian dan rumah-rumah penduduk Palestin.

Sumber melaporkan, jentera perang zionis turut melaksanakan operasi mengesan dan jentolaknya pula menyerodok dan menyamakan tanah.

Operais rejim zionis melibatkan keluasan tanah Palestin dari laluan perlintasan Sufa sehingga pintu gerbang Sharab Al-Asal yang terletak di timur Pekan Al-Fukhara, timur laut Wilayah Rafah.

Sementara itu, jurucakap bagi Perkhidmatan Perubatan Tentera, Adham Abu Salamiah berkata kepada 'Safa' bahawa seorang warga tua Palestin berumur 65 tahun mengalami kecederaan di leher akibat tembakan rejim zionis yang menceroboh di kawasan berkenaan. Mangsa telah dibawa ke hospital Eropah, Gaza dan keadaannya disifatkan pertengahan.

Pejuang bedil jentera zionis

Laporan pada jam 08.58 pagi ini menyebut sebuah kumpulan pejuang Palestin, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah membedil perkumpulan jentera perang zionis yang berada di luar pos kawalan Kissufim dengan serangan roket jenis 'hawn'. Sumber 20/10/2010, web berita safa.ps

Read more...

'Telehayat 5' menuju El-Arish

Bermula dari awal pagi rabu(hari ini), Konvoi 'telehayat 5' atau lifeline Gaza telah berlepas dari pelabuhan اللَاذِقِيَّة‎ (Latakia:wikipedia), Syria menuju ke pelabuhan El-Arish, Mesir. Konvoi tersebut menaiki sebuah kapal besar dengan muatan trak-trak konvoi dan barang bantuan serta 30 sukarelawan yang menyertai pelayaran, antaranya Kevin Ovendein, Ketua konvoi.

Bekas ahli parlimen Britain, George Galloway yang juga merupakan pengasas konvoi 'Viva Palestina' berkata kepada pemberita Al-Jazeerah bahawa 300 lagi para sukarelawan konvoi akan beredar melalui jalan udara dengan menaiki dua buah pesawat. Beliau menjelaskan, dua buah pesawat itu akan berlepas pada hari ini dari Lapangan Terbang Basel, Allaziqiah

Galloway mengungkapkan harapannya agar para sukarelawan konvoi dapat tiba di Semenanjung Gaza pada hari Jumaat ini.

Halangan ke atas konvoi

Konvoi 'telehayat 5' yang tiba di Latakia, Syria pada 3 Oktober yang lalu telah berhadapan dengan halangan-halangan besar seperti cuaca udara yang tidak mengizinkan dan terpaksa menanti persetujuan Kerajaan Mesir untuk membenarkan konvoi memasuki El-Arish. Selain itu, syarat-syarat dan tuntutan yang dikenakan dari pemilik kapal memaksa pihak penganjur konvoi mencari jalan lain menuju ke El-Arish Mesir menggunakan jalan udara.

Menurut jurucakap media konvoi 'telehayat 5', Zaher Birawi, pemilik kapal telah mengenakan syarat-syarat baru yang tidak dinyatakan sebelum ini malah mendesak pelayaran mengikut mengikut prosedur undang-undang.

Sebelum ini, Ketua konvoi, Kevin Ovendein, berkata bahawa pihak yang menentang kempen simpati bersama Gaza yang menjadi dalang di sebalik tertangguhnya perjalanan konvoi. Berikutan itu, justifikasi(syarat dan tuntuan) yang disebut pemilik kapal juga tidak meyakinkan pihak penganjur konvoi, malah banyak bertentangan.

Kevin menyebut konvoi ini disertai sukarelawan dari 30 buah Negara. Berkenaan pengangkutan, dijelaskan sebanyak 137 buah kenderaan termasuk trak membawa muatan barang-barang bantuan yang kebanyakannya barang-barang keperluan dan bantuan perubatan. Selain itu, barang bantuan pembelajaran dan seumpamanya yang kesemunya bernilai USD5 juta hasil sumbangan dari individu dan Yayasan-yayasan Kebajikan. Sepertimana yang dimaklumkan, bantuan yang paling banyak; jumlah dari sukarelawan dan jenis-jenis sumbangan adalah dari Algeria, Jordan dan Negara-negara Arab di Teluk. Sumber 20/10/2010, web berita Al-Jazeerah

Pautan lain:

1. Viva Palestina
2. Viva Palestina Still in Syria

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS