الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

12 lagi Palestin ditangkap, 1 syahid dan beberapa lagi parah dalam serangan Israel

12 Januari 2010

Menurut sumber, seramai 12 penduduk Palestin telah ditangkap tentera penjajah(Israel) di Tebing Barat semalam.

Di Semenanjung Gaza pula beberapa siri serangan Israel semenjak awal tahun 2010. Dalam masa yang sama kedengaran berita dan ura-ura Israel akan menyerang semula Gaza dalam operasinya yang terbaru, iaitu 'operation cast lead 2'.

Lewat malam semalam, sumber menyatakan kumpulan pejuang KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) mengumumkan seorang pejuangnya syahid dalam satu operasi jihad di utara Gaza.

Maklumat berhubung kejadian tersebut dinyatakan kemungkinan disebabkan letupan dalam operasi tersebut atau juga disebabkan pengeboman dari Israel.

Keterangan dari Al-Qassam menyatakan, pejuang yang syahid bernama Saer Nabil Ramadhan Khidr, berusia 21 tahun dari Masjid Abdullah Azzam, Bait Hanun, utara Semenanjung Gaza telah bertemu Allah Taala pada 11/01/2010 ketika melaksanakan satu operasi jihad di utara Gaza.

Sumber menjelaskan lagi, ada lagi 3 pejuang bersama Saer tetapi hanya mengalami luka parah.

Menurut sumber, tentera Israel tidak mengulas mengenai berita tersebut bahkan menjelaskan tentang serangan roket pada waktu sebelum itu yang gugur di barat Naqab tanpa berlaku sebarang kecederaan atau sebagainya.

Sementara itu, Menteri Perang Israel(Pertahanan), Ehud Barak memberi ancaman kepada Gaza jika berterusan melepaskan serangan roket, tentera Israel juga akan melancarkan serangan bagi menghentikan serangan roket.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu turut mengeluarkan kenyataan bahawa akan melancarkan 'operation cast lead 2' bila serangan roket masih berterusan ke selatan Israel.

Di pihak kumpulan-kumpulan pejuang Palestin Gaza juga berjanji akan membalas setiap serangan Israel ke atas Gaza.

Berikutan peningkatan serangan dari Israel, Kerajaan Palestin Gaza mengajak kepada "persepakatan semua pihak di Gaza untuk menetapkan mekanisme tindakan seiring perubahan keadaan ekoran serangan-serangan Israel yang terkini di Gaza".

Tahir Nunu, jurucakap rasmi Kerajaan Palestin di Gaza dalam kenyataan bertulis, bahawa "Kerajaan akan mengambil langkah-langkah berdasarkan dari menjaga kepentingan umum dan persetujuan semua pihak", sambil mempastikan "Palestin juga mempunyai hak untuk mempertahankan dirinya". Sumber 12/01/2010, berita al-Jazeerah(11/01/2010), web berita al-Jazeerah dan web rasmi KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS