الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pemuda hadang rempuhan, penjajah bakar tanah

17 Julai 2011

Laporan jam 08:57 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 07:57 malam, waktu Mesir

NABLUS - Puluhan pemuda dan remaja Palestin menghadang rempuhan tentera penjajah petang tadi di kampung Qaryut, bandar Nablus, utara Tebing Barat.

Safa: Tentera penjajah yang merempuh ke kampung Qaryut.

Menurut pemberita Safa, remaja dan pemuda-pemuda Palestin menghadang rempuhan tentera penjajah dengan melontar, pada waktu yang sama tentera rejim penjajah melepaskan tembakan dan bom gas pemedih mata ke arah pemuda-pemuda.

Dalam kejadian itu, tentera rejim penjajah dapat menangkap seorang remaja bawah umur, Makmun Said berusia 14 tahun. Makmun dibelasah teruk kemudian dibawa ke arah yang tidak diketahui.

Tentera rejim bakar tanah pertanian

Laporan lain yang diterbitkan pada jam 01:10 petang, waktu Palestin menyebut tentera rejim penjajah telah membakar puluhan ekar tanah pertanian Palestin yang terletak di sebelah barat bandar Nablus, utara Tebing Barat.

Saksi kejadian berkata, api merebak luas dan menyambar tanah-tanah pertanian di kampung Zawata, Bayt Iba Dan Al-Naqura setelahmana tentera penjajah meletupkan sesuatu bahan di sana.

Sumber menjelaskan lagi, penduduk Palestin dan trak bomba tidak dapat tiba di kawasan berkenaan untuk memadam api yang sedang marak disebabkan kewujudan ramai tentera penjajah di lokasi berkenaan. Dilaporkan, api terus merebak ke kawasan lain.

Peta, sumber dari google map menunjukkan tanah-tanah pertanian di 3 buah perkampungan Palestin yang dibakar penjajah.

Sedemikian itu, kampung-kampung Palestin yang berada di sekitar bandar Nablus dan tanah-tanah pertanian kerapkali diancam rampasan tanah, malah tanaman dirosakkan serta pembakaran yang dilakukan oleh tentera penjajah dan warga haram zionis. Sumber 17/07/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Lanjut tempoh tahanan tanpa bicara

Laporan jam 04:01 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 03:01 petang, waktu Mesir

KHALIL - Mahkamah rejim penjajah hari ini memutuskan melanjutkan lagi tempoh penahanan *tanpa bicara ke atas seorang penduduk Palestin yang berasal dari bandar Khalil, selatan Tebing Barat untuk kali ke 8 berturut-turut.

Pengarah Kelab Tahanan di Khalil, Amjad An-Najjar berkata, pihak berkuasa penjajah telah melanjutkan lagi tempoh tahanan tanpa bicara buat kali ke 8 berturut-turut ke atas Akram Abu Suneinah, 40. Mangsa kini berada di penjara padang pasir, Naqab(Negev).

Tambah Amjad, tahanan tersebut telah dilanjutkan tahanan kali ke 8 sebelum diputuskan lanjutan tempoh tahanan ke atasnya baru-baru ini. Hitungan yang dibuat sehingga sekarang, mangsa meringkuk dalam penjara penjajah selama 12 tahun. Terkini ketika dilanjutkan tempoh tahanan, ayah mangsa meninggal dunia dan mangsa berada dalam penjara. Sumber 17/07/2011, web berita Safa.ps

*Tahanan tanpa bicara: Seperti yang dinyatakan, penduduk Palestin yang ditangkap pada mulanya tidak dinyatakan tempoh tahanan. Kemudian sebaik sahaja diwar-warkan tahanan akan dibebaskan, contohnya dalam masa dua hari lagi, namun apabila tiba dua hari, tahanan tidak dibebaskan malah disambung lagi tempoh tahanan sehingga dipaksa meringkuk dalam penjara bertahun lamanya.

Read more...

Ceroboh terhad di Gaza

Laporan jam 01:15 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:15 petang, waktu Mesir

GAZA - Beberapa buah jentera perang zionis menceroboh terhad ke dalam kawasan tanah-tanah penduduk Palestin di timur Mukhayyam El-Buraij, Gaza Tengah.

Saksi berkata, 3 buah jentolak sambil diiringi dua buah kereta kebal sebelum itu didapati berkumpul setempat di pintu gerang Al-Madrasah sebelah timur El-Buraij, kemudian jentera perang zionis memulakan operasi menyerodok dan meratakan tanah diikuti menjalankan pengesanan(scan) secara terhad.

Sumber menerangkan lagi, pencerobohan zionis diikuti tembakan ke arah kawasan sasaran. Sehingga laporan ini dikeluarkan, tidak ada laporan mengenai kecederaan.

Berhujahkan alasan 'keselamatan', sempadan-sempadan Gaza dari sebelah timur dan utara sering menjadi sasaran pencerobohan jentera perang zionis.

Peningkatan serangan zionis

Berbalik kepada peningkatan serangan zionis di Gaza, terkini mengakibatkan 7 penduduk Palestin cedera, dikatakan rentetan dari serangan-serangan roket Palestin yang gugur di tanah jajahan 1948(Ashkelon, barat Naqab/Negev).

Menurut media Israel 'Yedioth Ahronoth'(Ynet) versi hebrew pada jam 01:11 pagi, waktu Palestin dan melalui berita Al-Jazeerah bahawa 4 serangan roket yang ditembak dari Gaza gugur di Ashkelon dan barat Naqab awal pagi tadi. Sumber 17/07/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...

Zionis mengebom utara Gaza, 7 cedera

Laporan jam 06:50 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 05:50 pagi, waktu Mesir

GAZA - Sebuah rumah tanpa penghuni yang dibom pesawat tempur zionis awal pagi tadi di Gaza mengakibatkan 7 penduduk Palestin cedera. Jelas sumber, 4 dari yang cedera adalah kanak-kanak.

Peta Semenanjung Gaza

Berhubung pengeboman di Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza(media lain menyebut Tebing Gaza, Jalur Gaza, Genting Gaza), jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas, Adham Abu Salmiah berkata dalam salinan kenyataan rasmi yang diterima agensi berita Safa bahawa kesemua mangsa dari keluarga Az-Za'anin telah dibawa ke hospital untuk rawatan. Nyata Adham, rumah yang menjadi sasaran pengeboman zionis bersebelahan dengan rumah keluarga terbabit.

Tambahan lagi, sejak beberapa hari lalu, serangan zionis semakin sengit di Gaza malah melanggar dasar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Beliau menerangkan bahawa serangan zionis di Gaza dalam masa beberapa hari yang lalu mengakibatkan 3 penduduk Palestin syahid, manakala yang cedera melebihi 20 orang mangsa, termasuk 6 orang kanak-kanak serta 2 remaja perempuan Palestin.

Abu Salmiah merayu masyarakat antarabangsa serta badan-badan antarabangsa dan hak asasi manusia supaya tampil segera demi menghentikan serangan-serangan zionis ke atas masyarakat awam di Gaza. Sumber 17/07/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS