الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

5 parah, seorang kanak-kanak Palestin syahid

31 Mac 2010

Menurut sumber, seorang kanak-kanak Palestin syahid berikutan tembakan dari tentera Israel. Kejadian tersebut berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza, selatan Semenanjung Gaza.

Sementara itu, 5 penduduk Palestin parah akibat tembakan dari tentera Israel. Sumber menyatakan, kejadian tersebut ketika berlangsungnya dua buah perarakan yang diadakan di pertengahan Semenanjung Gaza. Sumber 30/03/2010, berita al-Jazeerah

Read more...

Di sebalik cerita mendokong Al-Quds

Sokongan material kepada penempatan Israel sentiasa berlipat ganda.

Peruntukan bagi pengyahudian Al-Quds sentiasa mencurah. Cukupkah setitik sahaja sokongan dan bantuan bagi mempertahankan Al-Quds.


Sekadar pandangan. Karikatur di atas menggambarkan sokongan dan dokongan kepada perjuangan antara hak dan batil berhubung penempatan Israel dan usaha mempertahankan Al-Quds(bandar terbesar Palestin). Biarpun sokongan kepada yang hak, namun inisiatif yang diambil hanyalah memberikan keselesaan kepada kuasa penjajah untuk meneruskan kegiatannya. Ada pendapat yang mengatakan, sokongan kepada yang hak tetap ada tetapi tiada strategi yang betul-betul berkesan sedangkan sokongan kepada yang batil berterusan dengan cara dan strategi yang berbagai-bagai. Kesannya, Al-Quds sebagaimana sekarang ini. Sumber karikatur (al-Jazeerah)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS