الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS dakwa Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat menangkap 8 anggotanya

06 Ogos 2010

TEBING BARAT - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) telah mendakwa pihak keselamatan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 8 anggotanya yang terdiri daripada pendokong dan pemimpinnya di Wilayah Qalqiliah, Khalil dan Nablus.

Dalam kenyataan rasminya yang disampaikan kepada agensi berita 'safa', HAMAS berkata, pihak keselamatan Palestin di Wilayah Qalqiliah menangkap 3 anggotanya.

Tambah kenyataan itu lagi, bahawa ketiga-tiga yang ditangkap adalah para tahanan yang telah dibebaskan sebelum ini. Dalam operasi tersebut, pihak keselamatan menyerbu rumah mereka di bandar Qalqiliah dan menangkap Fadi Shuraim, Iyad al-Baghdadi dan Syeikh Mujahid Naufal yang merupakan imam masjid Hajah Faryal.

Jelas kenyataan HAMAS bahawa 3 lagi anggotanya yang ditangkap merupakan simbol pertahanan Wilayah Khalil. Mereka dikenali Muhammad At-Til dari Dzahiriah, Sheikh Adil Shanwar dan Syeikh Muhammad Al-Tukhman telah ditangkap sebaik sahaja keluar dari rumah Muhammad At-Til(ahli parlimen) setelah selesai menghadiri jemputan makan.

Di Wilayah Nablus, pihak keselamatan menangkap seorang jurutera, Fathi Al-Utaibi dan seorang lagi tahanan yang telah dibebaskan, Anas Khidir Sundak setelah rumah mereka diserbu.

Seiring dengan operasi terbabit, HAMAS berkata, pihak tentera penjajah telah memanggil puluhan para pendokong HAMAS dari beberapa buah bandar kecil dan perkampungan yang terletak di sekitar bandar itu untuk lapor diri. Sumber 06/08/2010, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah tangkap seorang penduduk, rumah Palestin diserang penduduk Israel

KHALIL - Sepasukan tentera penjajah telah menangkap seorang penduduk Palestin yang bekerja sebagai pemandu ketikamana dia ditahan oleh polis Israel di jalan Al-Quds-Khalil.

Sumber keamanan menyampaikan kepada agensi berita safa bahawa polis penjajah telah menahan Nabil Ad-Deek, pemandu yang dimaksudkan selepas dia dipukul. Berikutan itu, kunci keretanya turut dirampas dan dibawa ke arah yang tidak diketahui.

Kes lain di Kota Lama, bandar Khalil, penduduk Israel bertindak jahat ke atas dua buah rumah adik-beradik, Mazen dan Marwan Musawwadah dengan melontar batu serta cuba untuk merempuh masuk ke dalam buah rumah terbabit.

Beberapa jam ketika menjelangnya subuh, peronda-peronda penjajah kerap melakukan rondaan di beberapa jalan yang berlainan, kawasan perumahan dan beberapa buah desa. Sumber 06/08/2010, web berita safa.ps

Read more...

Israel bebas kapal freedom flotilla

Semalam, Israel telah membebaskan sebuah kapal bantuan Turki 'Mavi Marmara' setelah ditahan melebihi dua bulan. Sumber turut memaklumkan bahawa pada hari ini, dua buah lagi kapal freedom flotilla yang ditahan ketika dalam perjalanan ke Gaza pada akhir Mei akan dilepaskan Israel.

Gambar(AFP): The Mavi Marmara leaves Haifa for Turkey, August 5, 2010

Kapal Mavi Marmara telah menyaksikan serangan berdarah yang mengorbankan 9 sukarelawan Turki pada 31 Mei yang lalu. Kini, Mavi Marmara telah dilepaskan oleh Israel dan sekarang dalam pelayaran dari pelabuhan Haifa, Israel menuju ke Turki.

Menurut sumber berita 'hurriyet' Turki bahawa Mavi Marmara ditunda keluar dari pelabuhan Haifa dengan sebuah kapal penunda. Kapal tersebut dihantar khas untuk mengembalikan Mavi Marmara.

Wakil dari pihak Israel dan Turki berkata bahawa dua buah kapal lain, iaitu 'Gazze' dan 'Define Y' yang masih ditahan di pelabuhan Ashdod akan dibebaskan pada hari Jumaat(hari ini).

Ketika ini, Israel masih menahan 4 buah kapal bantuan dari Negara lain yang turut menyertai freedom flotilla, termasuklah kapal kargo Ireland, Rachel Corrie.

Pada 23 Julai lalu, Turki telah mengumumkan bahawa Turki akan mengembalikan kapal-kapal yang ditahan Israel dalam operasi ketenteraan yang menghadang serta merempuh naik ke kapal di perairan antarabangsa pada 31 Mei lepas.

Begitu juga dengan Israel yang menyatakan bersetuju menyertai panitia siasatan antarabangsa yang telah dibentuk oleh PBB bagi menyiasat 9 sukarelawan Turki yang terkorban dalam serangan berdarah ke atas kapal Mavi Marmara.

Terdahulu, angkatan tentera laut Israel telah merampas 8 buah kapal freedom flotilla dengan kekerasan.

Berikutan serangan berdarah telah menimbulkan ketegangan antara Turki dengan Israel malah Israel turut dikecam di peringkat antarabangsa. Lebih dari itu, Tel-Aviv juga dipaksa melonggarkan sebahagian sekatannya yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza yang telah memasuki tahun ke empat. Sebahagian besar masyarakat Palestin dari jumlah 1.5 juta penduduk di Gaza bergantung kepada bantuan-bantuan antarabangsa. Sumber 06/08/2010, web berita Al-Jazeerah, 05/08/2010 web berita TRT Arabic(Turkey), 05/08/2010 web berita Hurriyet(Turkey) dan 05/08/2010 web berita Haaretz(Israel)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS