الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pemuda Palestin bertempur dengan penjajah di timur Khalil

18 Mac 2010

Awal pagi tadi, satu pertempuran telah meletus antara pemuda Palestin dengan tentera penjajah di kawasan Wadi Jouz berdekatan bandar kecil, Bani Na'im yang berkedudukan di timur bandar Khalil.

Dalam pertempuran itu, pemuda Palestin bertindak melontar batu kepada tentera penjajah yang membalas dengan tembakan gas pemedih mata, bom bunyi dan peluru getah. Bagaimanapun, tiada sebarang kecederaan dan luka parah dilaporkan.

Malam semalam, Pihak Berkuasa Israel telah membuka pagar kawalan tentera yang telah dibina merentangi laluan masuk bandar Khalil. Juga kawasan di barat dan selatan bandar Khalil.

Sementara itu di Nablus, sumber tempatan berkata kepada agensi berita, satu pasukan tentera penjajah merempuh masuk ke kampung Beita, malah bertindak menceroboh beberapa buah rumah dan menangkap 3 pemuda Palestin; Ahmad Arif Hamail, 16, Laith Salleh Hamail, 16 dan Maher Fauzi Ahmad Hamail, 17.

Pihak penjajah juga merempuh kampung Qiblan, selatan Nablus. Sumber penduduk tempatan dari kampung itu berkata, pasukan penjajah telah menangkap seorang guru yang dikenali Mahmud Az'ar, 39 setelah rumah diceroboh penjajah.

Kesemua yang ditangkap di bawa ke arah yang tidak diketahui.Sumber 18/03/2010, web berita maannews.net Sumber 18/03/2010, web berita maannews.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS