الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gaza bongkar jaringan perisikan Israel

23 September 2010

GAZA - Kementerian Dalam Negeri(KDN) dan Keselamatan Negara di Gaza telah mendedahkan pengakuan talibarut yang bertujuan menimbulkan gempa keamanan di Gaza. Individu yang menjadi talibarut rejim zionis dibekalkan peralatan canggih dan modus operandi mensasarkan tempat-tempat dan bangunan Pihak Keamanan, lokasi latihan ketenteraan pejuang-pejuang Palestin dan anggota-anggota kumpulan pejuang Palestin.

Berita Al-Jazeerah menyebut, sejak penubuhan kerajaan Palestin yang ditadbir gerakan HAMAS di Semenanjung Gaza, jaringan ejen ataupun talibarut zionis telah diburu habis-habisan.

Sidang akhbar yang berlangsung(gambar atas) antara Ihab Ghasin, jurucakap rasmi Kementerian Dalam Negeri Gaza dan wakil Pihak Keamanan Negeri, Kolonel Leftenan Muhammad Lafi di Gaza hari ini mendedahkan isu tersebut.

Gambar(safa): Sebahagian dari peralatan talibarut yang dirampas.

Kedua-dua pihak menyatakan bahawa Pihak Keamanan telah berjaya memperolehi beberapa pengakuan bahaya yang mendedahkan mengenai talibarut yang menjadi dalang di sebalik pembunuhan para pemimpin kumpulan pejuang Palestin dan menjalankan pengintipan ke atas kedudukan masyarakat awam serta kumpulan-kumpulan pejuang. Turut didedahkan, wanita yang menjadi talibarut turut ditangkap tetapi jumlahnya sedikit.

Seperti yang dinyatakan, misi talibarut menumpukan intipan ke atas sejarah penentangan perjuangan Palestin dan mengikuti keadaan lokasi serta tempat latihan pejuang, kediaman pemimpin Palestin dan pejuang Palestin demi untuk melancarkan sebarang serangan.

Gambar(safa): Kolonel Leftenan, Muhammad Lafi menunjukkan peralatan komunikasi yang dibekalkan perisikan zionis kepada talibarutnya.

Talibarut zionis menerangkan bahawa selalunya mereka diarahkan secara langsung dari pihak perisikan zionis bagi menanam peledak di kawasan-kawasan yang berdekatan dengan lokasi latikan pejuang Palestin. Demikian itu adalah untuk membunuh pejuang. Namun, beberapa peledak tersebut meletup ketikamana penduduk awam melalui lokasi dan mengakibatkan kematian dan ramai yang luka parah.

Selain itu, talibarut zionis turut menyebut rangkaian-rangkaian dari gerakan FATAH mengambil peluang ketika konflik persengketaan dalaman bagi mengumpulkan maklumat yang berhubung dengan keselamatan pemimpin-pemimpin Kerajaan Palestin Gaza dan kumpulan pembebasan Palestin yang bergiat cergas di Gaza. Malah, para talibarut juga melakukan misi intipan ke atas pejuang-pejuang Palestin dan lokasinya.

Misi penting

Ihab Ghasin menjelaskan secara terperinci mengenai misi-misi penting yang dijalankan oleh talibarut. Misi tersebut mengumpulkan dan menyampaikan maklumat kepada perisikan zionis.

"Tentera rejim zionis bergantung kepada kepada 'bank maklumat' yang dibekalkan oleh talibarut bagi menentukan lokasi serangan ketika waktu perang dan operasi lain," ujar Ghasin.

Ihab Ghasin turut menjelaskan misi jenayah yang dilakukan talibarut dengan arahan secara langsung dari perisikan zionis. Sebahagian dari talibarut menanam peledak dan turut bekerjasama dalam beberapa misi pencerobohan dan operasi khas tentera rejim zionis ke dalam Semenanjung Gaza.

Sudut yang ketiga, Ghasin menyentuh usaha percubaan yang dilakukan oleh sebahagian dari talibarut zionis iaitu menyelinap masuk ke dalam kumpulan pejuang. Sebelum ini, talibarut yang bertindak sedemikian telah ditangkap ketikamana mereka menganggotai kumpulan pejuang yang berperanan untuk mendapatkan kepercayaan komander tentera.

Jurucakap rasmi KDN Gaza mengesahkan bahawa permasalahan ini amat bahaya tetapi hanya sebilangan yang melakukan kerja sedemikian dalam tanah Gaza.

"Masyarakat kita adalah masyarakat yang saling bertaut untuk pembebasan tanah ini malah dengan kekuatan yang kita memerangi musuh-musuh dengan penuh berani, sehingga kini, puluhan ribu telah syahid dan mereka ini menjadi contoh perwira yang boleh dibanggakan," kata Ghasin.

Sambil itu, beliau menegaskan, rejim zionis ternyata lemah untuk mengubah Semenanjung Gaza kepada sebuah paya yang ditakungi para talibarut dan pengkhianat. Rejim zionis juga gagal merekrut sebilangan yang boleh dibanggakan untuk menjaga rahsia keselamatan para talibarut.

Ihab Ghasin menyatakan, Pihak Keamanan Palestin Gaza berjaya membuktikan kemampuannya dengan kejayaan yang besar, iaitu membalas pukulan pedih kepada pihak luar.

Peralatan komunikasi

Dari sudut lain, Leftenan Kolonel Muhammad Lafi menunjukkan sebahagian peralatan canggih yang dirampas(gambar). Antaranya, alat penetapan lokasi, pengawasan dan kamera lintas langsung yang digunakan ketika mengintip pergerakan pejuang Palestin yang menjadi sasaran.

Lafi mendedahkan peralatan kamera dibekalkan dalam bentuk kotak kertas tipis yang dilengkapi kamera lintas langsung. Kamera tersebut dikawal jauh oleh pegawai perisikan zionis dan diletakkan dalam kereta talibarut, kemudian dibawa ke kawasan-kawasan yang diminta.

Selain itu, Lafi menunjukkan alat yang lain dalam bentuk pengecas bateri mengandungi alatan terkini untuk memintas komunikasi wayarles pejuang-pejuang Palestin, kemudian ianya disalurkan secara terus kepada pegawai perisikan zionis dan kedudukan pejuang dapat dikesan.

Peralatan lain, alat komunikasi paling canggih untuk merakam 3 lokasi serentak dari jarak jauh yang akan disampaikan secara langsung kepada perisikan zionis. Peralatan tersebut seperti yang diceritakan, unit khas tentera zionis meletakkan peralatan tersebut dalam kotak yang tersembunyi berdekatan kawisan sempadan, lalu ejen(talibarut) akan diminta mengambilnya.

Ketika sidang akhbar, turut ditayangkan seorang talibarut yang menyelinap masuk dalam kumpulan pejuang Palestin. Tugasnya adalah merosakkan senjata para para pejuang dan selalunya menggunakan peledak yang memiliki kapasiti letupan kecil.

Jelas Lafi, sejak akhir-akhir ini, perisik zionis mendapati kesukaran untuk menghubungi talibarutnya melalui alat ini di Gaza. Berikutan itu, ada beberapa peralatan yang dirampas tetapi tidak ditunjukkan atas sebab keselamatan. 23/09/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS