الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 syahid dibom pesawat zionis

13 Oktober 2012

SEMENANJUNG GAZA, 13 Oktober - Serangan udara yang dimuntahkan oleh pesawat rejim zionis milik Angkatan Tentera Israel (IAF) ke atas sebuah motosikal di pertengahan Jabaliya, utara Semenanjung Gaza malam ini mengakibatkan dua orang Palestin yang menungganginya syahid, menurut penjelasan dari saksi kejadian.
Jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Dr. Asyraf Al-Qudrah berkata sewaktu dihubungi agensi berita SAFA, pesawat pengintip tanpa juruterbang telah menghentam sebuah motosikal mengakibatkan seorang mangsa mengalami kecederaan yang teruk dan seorang lagi sederhana. Bagaimanapun, saksi yang berada di hospital Kamal Udhwan mengesahkan kepada SAFA bahawa seorang telah syahid dan seorang lagi kritikal. 

Ali Al-Saidani
Menukil dari agensi PALTIMES, mangsa yang kritikal adalah Hisham Ali Al-Saidani, 43 telah dipindahkan ke hospital As-Shifa', namun mangsa telah syahid sebelum sempat usaha menyelamat dijalankan. Mangsa pertama yang syahid adalah salah seorang pengiring kepada Hisyam, Fayez Abu Jazzar.

Tambah Dr. Asyraf lagi, seorang kanak-kanak umur 10 tahun turut mengalami kecederaan yang disifatkan antara ringan dan sederhanan sewaktu melintasi lokasi berkenaan sebaik sahaja kejadian berlaku. 

Kaitan berita:

Zionis mengaku serang

Berhubung serangan, jurucakap tentera rejim zionis, Avichay Adraee melalui rangkaian sosial atau micro-blogging iaitu TWITTER pada dua jam yang lalu menyebut IAF telah menyerang individu perosak (dakwaan Avichay), anggota Majlis Shura Al-Mujahideen (MSC) yang mempunyai hubungan dengan jaringan jihad antarabangsa.

Dakwa Avichay, mangsa serangan pesawat pengintip zionis merupakan pihak yang bertanggungjawab melancarkan serangan roket pada malam semalam ke arah bandar Netivot.

Pautan media massa zionis:

Demikian itu, jentera perang rejim zionis serta kereta perisai dilihat berkumpul di Al-Sureij. Tambahan lagi, jentera-jentera perang zionis turut kelihatan berhampiran pos kawalan tentera zionis di Sufa yang terletak di sebelah timur bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Satu jam yang lepas, pejuang Palestin telah berjaya melancarkan dua serangan roket ke arah tanah-tanah jajahan. Pada waktu ini, pesawat-pesawat pengintip kerap berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza.

Jelas lagi dari sumber hebrew, tentera zionis meminta kepada warga-warga zionis di penempatan-penempatan yang setentang dengan Semenanjung Gaza agar berwaspada dan sentiasa berada berdekatan dengan tempat perlindungan. Sumber 13/10/2012, web berita Safa, web berita Paltimes, web berita Ynet dan sumber rasmi tentera zionis

Read more...

Zionis lepas belon udara risikan di timur Gaza


SEMENANJUNG GAZA, 13 Oktober - Bukan sahaja pesawat pengintip digunakan oleh tentera rejim zionis untuk mengawal dan memantau keadaan di Semenanjung Gaza bahkan turut menggunakan belon udara.

PALTIMES: Belon udara risikan
Menurut laporan agensi berita PALTIMES, tentera zionis telah melepaskan sebuah lagi belon udara yang baru ke ruang udara sebelah timur bandar Gaza pada petang Jumaat, 12/10/2012, dan ianya adalah yang kedua dalam masa 48 jam.

Sumber keamanan berkata, tentera rejim zionis melepaskan belon udara ini berhampiran kawasan 'Maleka' dari arah tenggara Hayyu Az-Zaitun di bandar Gaza. Demikian itu, belon udara ini untuk mengumpulkan maklumat khususnya berhubung pergerakan pejuang-pejuang Palestin di lokasi berkenaan dan juga sebagai usaha untuk mengesan lokasi-lokasi yang digunakan untuk melancarkan serangan roket ke daerah-daerah tanah jajahan 1948 yang berada setentang dengan tanah Semenanjung Gaza.
Belon udara tentera zionis
Pos tentera CCTV
Sebelum itu, dua hari yang lalu, tentera rejim zionis telah melepaskan sebuah belon udara bertujuan untuk risikan lokasi di sebelah timur kawasan Jahr El-Deik, tenggara bandar Gaza setelahmana sebuah pos tentera zionis yang dilengkapi CCTV atau dikenali kamera telah dibom beberapa kali oleh pejuang Palestin.

Berhubung semasa rombongan 'RRADIG 3' kelolaan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) di Semenanjung Gaza pada bulan yang lalu, anggota rombongan dapat melihat dengan jelas sebuah belon udara yang telah sedia ada di ruang udara di utara Semenanjung Gaza. Begitu juga, anggota rombongan dapat melihat kawasan yang teramat hampir dengan pos tentera zionis yang dilengkapi CCTV. Dianggarkan jarak dari kedudukan hanya sejauh 400 - 500 meter.

Read more...

3 sasaran serangan zionis

SEMENANJUNG GAZA, 13 Oktober - Pesawat-pesawat tempur milik Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) telah melancarkan beberapa serangan ke atas tiga sasaran di Semenanjung Gaza awal pagi Sabtu (hari ini).


*Israel: penjajah/zionis

Menurut pemberita Palestin, serangan pertama, pesawat zionis menyasarkan sebuah kawasan terbuka berhampiran Masjid Al-Sofa, jalan masuk ke Mukhayyam El-Buraij, Gaza Tengah.

SAFA: Antara mangsa serangan udara zionis pada 07 Oktober
Dalam serangan kedua, sebuah kawasan lapang berhampiran stesen janakuasa elektrik di El-Nusairat pula menjadi sasaran. Serangan ini mengakibatkan letupan yang amat kuat sehingga menimbulkan kerosakan harta benda di kawasan berkenaan.

Tidak memadai dengan serangan ini, pesawat tempur rejim zionis mengalih lagi serangan ke atas sebuah tanah lapang di utara bandar Gaza.

Berhubung serangan-serangan rejim zionis di Semenanjung Gaza, tiada sebarang kecederaan di kalangan awam.

Zionis akui serangan

Jurucakap tentera rejim zionis (IDF Spokesperson's Unit) dalam kenyataan yang disiarkan akhbar Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew dan sebentar tadi tersiar dalam versi english telah mengakui melancarkan tiga serangan ke atas lokasi-lokasi pembinasa di Semenanjung Gaza, berikutan itu, serangan-serangan ini bagi membalas serangan roket yang berterusan ditujukan ke atas bandar-bandar dan daerah Israel, menurut laporan YNET.


Klip rakaman roket yang gugur di penempatan tanah jajahan

Pautan:

Pada malam semalam, satu serangan roket yang gugur di penempatan Netivot, selatan tanah jajahan 1948 telah mengakibatkan seorang warga zionis cedera ringan dan berlaku kerosakan ke atas sebuah rumah sebaik sahaja roket jatuh di laman belakang rumah itu.
YNET: Rocket removed from house's backyard (Photo: Moshe Knafo)
Pautan :

Serangan roket berterusan

Berhubung serangan roket yang berterusan tanpa henti ke lokasi-lokasi zionis, ianya berpunca dari serangan zionis di Semenanjung Gaza.

Pautan:

Sejak serangan udara yang mengakibatkan 10 penduduk Palestin cedera pada 7 Oktober, kemudiaan diikuti pada 8 Oktober, 5 lagi cedera serta seorang dari mangsa yang cedera kritikal telah syahid, pejuang-pejuang Palestin tekad menyerang balas dengan melancarkan serangan roket yang tidak kurang 40 serangan roket dilancarkan ke tanah jajahan 1948.

Klip: atas, operasi serangan roket gabungan antara dua sayap tentera Palestin
dan bawah, kenyataan jurucakap AL-QASSAM, Abu Ubaidah berhubung operasi.

Operasi serangan roket bermula apabila KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera gerakan HAMAS) dan SARAYA AL-QUDS (sayap tentera gerakan Jihad Islami Palestin) melancarkan operasi gabungan dengan melepaskan serangan roket berangkai, hal ini telah disahkan oleh jurucakap kedua-dua sayap tentera ini, Abu Ubaidah (AL-QASSAM) dan Abu Ahmad (SARAYA).

Kemudian disusuli lagi beberapa operasi serangan roket dari sayap-sayap tentera Palestin yang lain sehingga hari ke seterusnya.

Selanjutnya, sila ikuti:
Halaman sosial facebook MAP
Halaman sosial facebook MAP(fan page)

Akibat dari tentangan sengit, tentera rejim zionis turut memberi ancaman akan melakukan serangan besar-besaran seumpama 'Operation Cast Lead' atau 'الرصاص المصبوب' yang berlaku  di akhir tahun 2008 - awal 2009. Sumber 13/10/2012, web berita Safa, Paltimes, web berita Ynet, 12/10/2012, web berita Safa, web berita Paltimes dan web berita Ynet

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS