الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 syahid dibom pesawat zionis

13 Oktober 2012

SEMENANJUNG GAZA, 13 Oktober - Serangan udara yang dimuntahkan oleh pesawat rejim zionis milik Angkatan Tentera Israel (IAF) ke atas sebuah motosikal di pertengahan Jabaliya, utara Semenanjung Gaza malam ini mengakibatkan dua orang Palestin yang menungganginya syahid, menurut penjelasan dari saksi kejadian.
Jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Dr. Asyraf Al-Qudrah berkata sewaktu dihubungi agensi berita SAFA, pesawat pengintip tanpa juruterbang telah menghentam sebuah motosikal mengakibatkan seorang mangsa mengalami kecederaan yang teruk dan seorang lagi sederhana. Bagaimanapun, saksi yang berada di hospital Kamal Udhwan mengesahkan kepada SAFA bahawa seorang telah syahid dan seorang lagi kritikal. 

Ali Al-Saidani
Menukil dari agensi PALTIMES, mangsa yang kritikal adalah Hisham Ali Al-Saidani, 43 telah dipindahkan ke hospital As-Shifa', namun mangsa telah syahid sebelum sempat usaha menyelamat dijalankan. Mangsa pertama yang syahid adalah salah seorang pengiring kepada Hisyam, Fayez Abu Jazzar.

Tambah Dr. Asyraf lagi, seorang kanak-kanak umur 10 tahun turut mengalami kecederaan yang disifatkan antara ringan dan sederhanan sewaktu melintasi lokasi berkenaan sebaik sahaja kejadian berlaku. 

Kaitan berita:

Zionis mengaku serang

Berhubung serangan, jurucakap tentera rejim zionis, Avichay Adraee melalui rangkaian sosial atau micro-blogging iaitu TWITTER pada dua jam yang lalu menyebut IAF telah menyerang individu perosak (dakwaan Avichay), anggota Majlis Shura Al-Mujahideen (MSC) yang mempunyai hubungan dengan jaringan jihad antarabangsa.

Dakwa Avichay, mangsa serangan pesawat pengintip zionis merupakan pihak yang bertanggungjawab melancarkan serangan roket pada malam semalam ke arah bandar Netivot.

Pautan media massa zionis:

Demikian itu, jentera perang rejim zionis serta kereta perisai dilihat berkumpul di Al-Sureij. Tambahan lagi, jentera-jentera perang zionis turut kelihatan berhampiran pos kawalan tentera zionis di Sufa yang terletak di sebelah timur bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Satu jam yang lepas, pejuang Palestin telah berjaya melancarkan dua serangan roket ke arah tanah-tanah jajahan. Pada waktu ini, pesawat-pesawat pengintip kerap berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza.

Jelas lagi dari sumber hebrew, tentera zionis meminta kepada warga-warga zionis di penempatan-penempatan yang setentang dengan Semenanjung Gaza agar berwaspada dan sentiasa berada berdekatan dengan tempat perlindungan. Sumber 13/10/2012, web berita Safa, web berita Paltimes, web berita Ynet dan sumber rasmi tentera zionis

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS