الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Syahid, cedera petang semalam di Gaza

06 November 2011

Laporan jam 12:04 pagi, waktu Makkah

Seorang penduduk Palestin syahid dan 3 lagi cedera dalam serangan udara rejim zionis petang semalam di sebelah timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza, menurut sumber perubatan.

Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, berkata, mangsa yang syahid dikenali Abdullah Mehna, 26 tahun dan 3 lagi yang mengalami kecederaan, salah seorang darinya kritikal ekoran menjadi sasaran peluru misil pesawat tempur zionis di kawasan timur daerah Al-Qarara, timur Khan Younis.

Gambar(petikan dari AL-JAZEERAH): Saksi berkata, mangsa yang syahid dari anggota tentera SARAYA AL-QUDS.


Menurut saksi kejadian menyatakan bahawa AlMehna, mangsa yang syahid adalah salah seorang dari anggota pejuang sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS(BRIGED AL-QUDS). Jelas sumber lagi, ketiga-tiga yang mengalami kecederaan kritikal juga dari anggota tentera SARAYA AL-QUDS.

Jelas saksi berkenaan, helikopter rejim zionis melancarkan 3 serangan udara ke di daerah Al-Qarara sebaik sahaja sasaran di kawasan berkenaan dihujani tembakan.
______________________________________________
Baca lagi:

Seorang pemuda Palestin cedera di timur Gaza

______________________________________________

Sebelum itu, pada waktu tengahari, seorang penduduk Palestin mengalami kecederaan di bahagian anggota badannya setelah menerima tembakan dari tentera rejim zionis(laporan, klik capaian di atas).

Tambahan dari agensi berita SAFA, tentera-tentera rejim zionis yang berkawal di dalam menara kawalan sebelah timur daerah Al-Qarara telah melepaskan bertubi-tubi tembakan dari mesingan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin yang bertentangan dengan garisan sempadan tanah jajahan 1948. Kejadian ini berlaku pada pagi tadi(Ahad).

Pemberita SAFA menjelaskan, tembakan-tembakan tersebut dilepaskan oleh tentera rejim yang berada di lokasi tentera 'Kissufim' dan beberapa lokasi tentera zionis berada di sekitar garisan sempadan dengan Al-Qararah.

Kejadian tembakan ini tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk Palestin. Sumber 06/11/2011, web berita AL-JAZEERAH dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS