الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gambar: Harapan buat Gaza

23 Mei 2010

Dalam web berita safa.ps, pengirim gambar ini mengharapkan satu harapan yang bakal muncul agar mereka bebas dari sekatan Israel. Bersabarlah, sesungguhnya selepas berlalunya malam pasti muncul fajar.

Sukaria di pantai meskipun terkepung

Pelabuhan nelayan Gaza

Dipetik dari web berita safa.ps

Read more...

Ekonomi Israel di antara yang stabil meskipun krisis ekonomi global melanda

AL-QUDS, - Biarpun krisis ekonomi global melanda dunia semenjak dua tahun yang lalu, namun ekonomi Israel teguh. Malah Israel merangkul tempat ke-17 di peringkat dunia menjadikan Israel di antara Negara yang mempunyai ekonomi yang stabil.

Pada tahun lalu, Israel merangkul tempat ke-24.

Memetik laman berita "Jerusalem-Post" Israel dari perangkaan yang dibuat oleh Institut Pembangunan Pengurusan di Switzerland bahawa Israel berhasil menduduki tempat ke-17 seiring Negara-negara yang mempunyai tahap ekonomi yang stabil menghadapi krisis ekonomi, iaitu selepas China, Finland, New-Zealand, Singapura, Amerika-Syarikat dan Hong Kong.

Menurut "Jerusalem-Post" lagi dari Pengerusi Bank Persekutuan Israel, bahawa Israel telah menikmati tahap kualiti dari hasil kestabilan ekonomi yang terbaik ketika krisis ekonomi global melanda di peringkat bank-bank utama.

Institut antarabangsa itu turut mencatatkan Israel termasuk di dalam senarai 56 buah Negara yang menurun nisbah kadar pengangguran. Sumber 23/05/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:


Nota: Paparan laporan tidak semestinya menggambarkan pendirian MAP menyokong Israel. Namun, ia adalah maklumat penting yang perlu diketahui.

Read more...

Israel adakan latihan perang besar-besaran

Menurut sumber, latihan perang Israel telah bermula pada hari ini yang mengambil masa selama lima hari. Latihan perang yang diadakan itu ekoran daripada desas-desus serangan peluru(atau roket). Sebagaimana kenyataan dari Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu(gambar), latihan perang ini bukanlah untuk menyerang, namun latihan ini sebagai persediaan menghadapi sebarang hal kecemasan.

Sementara itu, sumber ketenteraan Israel menyatakan, misi latihan perang yang diberi nama "نقطة تحول أربعة" merangkumi pihak ketenteraan, polis, perkhidmatan cemas, bomba dan 150 buah agensi kerajaan.

Memetik dari laporan wartawan Al-Jazeerah, Waleed Umari dari Menteir Pertahanan Israel, Ehud Barak berkata, latihan seumpama ini adalah kali yang keempat semenjak Israel melancarkan perang ke atas Lubnan pada 2006. Jelas Barak, latihan bertujuan menguji pertahanan dalaman apabila diserang dengan peluru berpandu(termasuk roket) yang berkapasiti besar-besaran.

Gambar: Ketika latihan

Tambah Umari, Netanyahu berkata latihan perang ini adalah sebagaimana seperti biasa dan berskala terhad. Bagaimanapun, kebanyakan dari wakil ketenteraan menjelaskan, latihan ini adalah untuk mempastikan kemampuan ketenteraan Israel dan masyarakat awam ketika meletus sebarang peperangan dalam masa beberapa jam paling hampir.

Menurut agensi berita Perancis(AFP), 'Israel mengadakan latihan perang melihat kepada serangan roket/peluru ke atas Israel secara besar-besaran, boleh dikatakan serangan itu datang dari pihak Syria, Lubnan, Semenanjung Gaza dan Iran'.

Sinopsis latihan

AFP turut menjelaskan, sinopis latihan ini turut menguji keupayaan beratus-ratus buah ambulan, trak bomba dan jentera perang Israel bagi menghadapi situasi serangan dari peluru berpandu yang dilengkapi dengan peledak yang tidak seperti biasa ke atas bandar-bandar besar Israel.

Gambar: Ketika latihan di bandar

Selain itu, seiring dengan serangan peluru juga dinyatakan jaringan komunikasi dan perhubungan turut sama diserang, maka latihan ini akan ditingkatkan pada hari rabu dengan siren yang mengeluarkan bunyi amaran di semua bandar Israel sebagai pemberitahuan kepada masyarakat awam agar segera ke tempat perlindungan. Sumber 23/05/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Berita lain:

> Sumber melaporkan, Iran akan mengadakan latihan perangnya pada esok hari di Wilayah Asfahan selama 3 hari. Latihan perang bagi angkatan tentera darat bertujuan persediaan dan meningkatkan keupayaan tentera bagi menghadapi sebarang serangan musuh.

Pada 23/04/2010, Angkatan tentera laut Iran telah mengadakan latihan perang di laut teluk yang bertujuan menguji kemampuan pertahanan laut. Dalam latihan itu, sebuah bot laju angkatan tentera laut Iran mampu memusnahkan sebuah kapal tentera yang besar.

Read more...

Seorang penduduk Palestin parah akibat tembakan di utara Gaza, penjajah meronda di kawasan perumahan Palestin

BET HANOUN - Seorang pemuda Paletin parah akibat ditembak tentera penjajah pagi tadi. Kejadian tersebut berlaku di sempadan Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Pengerusi Bantuan Cemas, Dr.Muawiyah Husnain berkata kepada agensi berita, bahawa penduduk itu, Muhammad Sa'dullah mengalami luka parah di bahagian anggota bawah yang disifatkan pertengahan antara kritikal.

Dr.Husnain menyatakan, pasukan bantuan cemas berupaya bertindak segera dengan membawa mangsa ke hospital untuk rawatan.

Dinyatakan, punca kejadian itu apabila sepasukan tentera penjajah yang berpengkalan dalam kawasan menara kawalan tentera di sempadan Israel-utara Gaza telah melepaskan tembakan ke arah mangsa dan penduduk Palestin yang lain. Ketika itu, mereka sedang mengumpulkan barang-barang terpakai dan kepingan besi sebagai sumber rezeki biarpun kehidupan mereka dicengkam sekatan Israel dan kedudukan ekonomi yang terjejas teruk.

Ronda dan tinjauan

Sementara itu, Sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke sebuah bandar di selatan Tebing Barat. Sebagaimana dinyatakan, sebaik rempuhan ke situ, tentera-tentera penjajah terus menjalankan operasi 'rondaan dan tinjauan' di sebahagian besar kawasan perumahan Palestin.

Menurut saksi, "tentera-tentera penjajah yang merempuh masuk ke bandar itu turut disokong dengan jip tentera dan jentera perang yang lain pada jam 10 malam. Operasi itu berterusan sehingga hampir jam 7 pagi tadi".

Saksi menjelaskan lagi, operasi 'rondaan dan tinjauan' merangkumi hampir semua tempat di perumahan dan jalan-jalan di bandar kecil menimbulkan tanda-tanya malah ketakutan di kalangan penduduk Palestin.

Di kampung Koum, barat Wilayah itu, Sepasukan tentera Israel merempuh masuk dan meronda di jalan-jalan kampung itu tepat jam 2 pagi. Setelah itu, tentera-tentera Israel menjalankan di operasi 'rondaan dan tinjauan' sebelum beredar awal pagi tadi.

Dalam operasi tersebut, tiada laporan mengenai sebarang penangkapan ke atas penduduk Palestin. Sumber 23/05/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS