الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lanjut tahanan tanpa bicara ke atas pemimpin HAMAS dan FATAH

02 Disember 2011

Laporan jam 09:03 pagi, waktu Palestin(Tebing barat)
Jam 08:03 pagi, waktu Mesir

JENIN - Salah seorang dari pemimpin gerakan HAMAS dan FATAH telah dilanjutkan tempoh tahanan tanpa bicara.

Wasfa Ezzat Qabha, 52, bekas menteri Palestin telah dilanjutkan tempoh tahanan oleh Pihak Berkuasa Penjajah di penjara Majedo untuk kali kedua berturut-turut.

Ahli keluarga beliau berkata hari ini, Wasfa salah seorang pemimpin HAMAS berasal dari Jenin telah dilanjutkan lagi 6 bulan tempoh tahanan tanpa bicara meskipun hukuman penjara yang lalu akan berakhir pada 10 Disember tidak lama lagi.

Jelas lagi, tahap kesihatan Wasfa tidak berapa menentu khususnya Wasfa menghidap penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi. Berikutan itu, hukuman yang lalu, Wasfa telah meringkuk selama enam tahun dalam penjara penjajah, kemudian ditangkap lagi oleh tentera penjajah tanpa sebarang tohmahan(tanpa bicara).

Ahli keluarga Wasfa merayu kepada Yayasan-yayasan dan Hak Asasi Kemanusiaan supaya campur tangan dalam kes ini serta mengenakan tekanan ke atas Pihak Berkuasa Penjajah supaya menghentikan dasar tahanan tanpa bicara, malahan berusaha bebaskan Wasfa.

Demikian itu, Husam Khidhir salah seorang pemimpin gerakan FATAH juga bekas anggota Majlis Legislatif Palestin juga dilanjutkan tempoh tahanan selama enam bulan lagi.

Tempoh tahanan tersebut diperbaharui oleh Mahkamah Tentera Penjajah(Israel) semalam.

Peguam bela dari Kementerian Tahanan, Wesam Aghbariah menjelaskan berhubung ketetapan dilanjutkan tempoh tahanan hasil taklimat yang dikeluarkan oleh Komander Zon Tengah tentera penjajah.

Tambahan lagi, perlanjutan tempoh tahanan ini adalah kali kedua berturut-turut ke atas Husam Khidhir yang kini sedang meringkuk dalam penjara Majedo. Beliau akan mengakhiri lanjutan dari tempoh tahanan ini pada pertengahan tahun akan datang.

Mahkamah Tentera dijadualkan akan bersidang pada 6 Disember ini bagi mengesahkan keputusan melanjutkan tempoh penahanan.

Tangkap 9 Palestin

Tentera penjajah menangkap 9 penduduk Palestin dari wilayah Khalil dan Nablus di Tebing Barat awal pagi tadi.

Menurut media Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET), tentera menangkap 5 orang penduduk Palestin di Nablus, manakala di Khalil pula, seramai 3 orang lagi penduduk Palestin di tangkap.

Jelas sumber, kesemua yang ditangkap telah dibawa ke arah yang tidak diketahui. Semalam, liputan dari web-web berita Palestin dan berita AL-JAZEERAH melaporkan seramai 20 orang penduduk Palestin telah ditangkap oleh tentera penjajah. Sumber 02/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita Wafa.ps serta 01/12/2011, berita Al-Jazeerah dan web-web berita Paelstin

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS