الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kemaskini: Artileri, helikopter zionis lepaskan serangan mengakibatkan 2 syahid

03 November 2011

Laporan jam 01:18 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 01:18 petang, waktu Mesir

BET LAHIYA - Tentera rejim zionis telah mengebom sebuah kawasan pertanian di utara Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza pada waktu tengahari tadi dengan dua serangan peluru meriam(artileri).

Saksi kejadian berkata, beberapa buah jentera perang rejim zionis turut melepaskan tembakan ke arah kebun pertanian Abu Nada yang terletak di utara Bet Lahiya. sementara itu, ruang udara dipenuhi pesawat pengintip tanpa pemandu yang kerap berlegar-legar membuat tinjauan.

Berhubung situasi, sumber dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH' (YNET) menyebut bahawa ketika sebuah unit khas jurutera Israel melakukan kerja baik pulih berhampiran pagar pemisah, unit jurutera berkenaan menjadi sasaran tembakan peluru mortar pejuang Palestin yang mengakibatkan jip tentera zionis terjejas teruk. Berikutan itu, tentera Israel telah membalas tembakan peluru mortar yang dilepaskan oleh pejuang Palestin.

Sejurus kejadian, kedengaran dua letupan. Tambahan dari sumber media bahawa kedua-dua letupan itu ekoran dari helikopter perang zionis yang mengebom sasarannya di Bet Lahiya.

Selepas pengeboman, sumber menyebut dua penduduk Palestin telah syahid dalam serangan rejim zionis.

Jelas jurucakap Jawatankuasan Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah kepada pemberita SAFA, 'dua penduduk Palestin yang syahid dikenali Muhammad Abu Hulaimah dan Nasr Ulyan. Kedua-duanya berusia 23 tahun dan bekerja sebagai petani'.

KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS mengakui as-syahid Nasr Ulyan salah seorang dari anggotanya. Sumber 03/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS