الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Gambar] Ditangkap dengan hujung senjata, bebas juga dengan hujung senjata

19 Disember 2011

TANAH PALESTIN - Perjanjian penukaran tahanan-tawanan antara gerakan HAMAS dengan rejim zionis melalui pihak tengah, Mesir telah berjaya membebaskan seramai 550 orang tahanan Palestin dari penjara penjajah semalam, 18/12/2011.

Menurut sumber, pembebasan ini adalah peringkat kedua(fasa ke-2) setelahmana peringkat pertama telah dilaksanakan pada hampir dua bulan yang lepas. Pada waktu itu, seramai 477 orang tahanan Palestin telah dibebaskan. Sebagaimana lampiran-lampiran yang dikemukakan oleh Jabatan Penjara Israel(rejim zionis/penjajah) bahawa perlaksanaan pembebasan peringkat kedua tidak tersenarai tahanan-tahanan Palestin dari kalangan anggota HAMAS dan JIHAD ISLAMI. Sebahagian besar yang dibebaskan dalam peringkat kedua adalah dari kalangan anggota-anggota dan penyokong gerakan FATAH, JABHAH DEMOKRATIAH dan SHA'BIAH serta beberapa individu-individu bebas(non-partisan).

Sedemikian itu, wakil dari Kerajaan Palestin di Semenanjung Gaza berkata bahawa pemilihan nama dalam peringkat kedua ini adalah ditentukan oleh penjajah dan dikemukakan kepada pihak Mesir. Bagaimanapun, dalam kenyataan media sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, Abu Ubaidah(jurucakap AL-QASSAM, gambar(tengah)) berkata, pihaknya telah meneliti beberapa perlanggaran penjajah dalam perjanjian penukaran ini. Jelas Abu Ubaidah, hanya enam orang sahaja tahanan wanita Palestin dari sepuluh orang yang dibebaskan dan ini menyalahi perjanjian. Penjajah berkata, dua wanita Palestin yang tidak dibebaskan semalam adalah berasal dari jajahan 1948(garisan hijau dikuasai penjajah secara menyeluruh). Namun, Abu Ubaidah menyebut bahawa pihaknya tidak dapat menerima alasan penjajah dan bertegas mengajukan perkara ini kepada Perisikan Mesir agar baki dari tahanan wanita Palestin juga termasuk di dalam perjanjian penukaran tahanan-tawanan, malah mendesak agar dibebaskan.

Sebelum mengakhiri kenyataan media, kata Abu Ubaidah, perjanjian penukaran ini yang digelar 'tebus-bebas' (وفاء الأحرار) bukanlah yang terakhir bagi membebaskan para tahanan-tahanan Palestin dari kegelapan penjara penjajah.

Berhubung pembebasan ini, salah seorang tahanan Palestin di Gaza berkata, tahanan-tahanan Palestin ini ditangkap dengan hujung senjata, namun terbebas juga dengan hujung senjata, demikian itu isyarat kepada pejuang Palestin dalam operasi 'الوهم المتبدد' yang menawan seorang tentera zionis, Gilad Shalit pada 25 Jun 2006.

Sebahagian dari rakaman gambar
kegirangan rakyat Palestin dari pembebasan ini


1. Sambutan di BaitulMaqdis. Al-Hamuri, salah seorang tahanan Palestin yang dibebaskan berasal dari BaitulMaqdis(Al-Quds).
2. Sambutan terhadapan tahanan Palestin di Gaza telah diadakan secara rasmi. Seramai 41 orang tahanan Palestin yang dibebaskan pulang semula ke Semenanjung Gaza melalui perjanjian penukaran.

Janji As-syahid Syeikh Ahmad Yassin akhirnya ditunaikan.

Sambutan rasmi disambut Dr.Ahmad Bahr, Timbalan Speaker Parlimen Palestin

3. Keriangan sambutan terhadap tahanan-tahanan Palestin di Pusat Pentadbiran Palestin Ramallah, Tebing Barat.


Sebaik sahaja tiba, mereka singgah menjenguk pusara bekas Presiden Palestin, Al-Marhum, Yaseer Arafat.Sumber gambar, web berita Safa.ps, web berita Wafa.ps, web berita Paltimes.net dan Wafa El-Ahrar

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS