الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gantz ancam operasi ketenteraan di Gaza

24 Julai 2012


Laporan jam 04:39 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:49 petang, waktu Kaherah (Mesir)

Benny Gantz
BAITULMAQDIS (AL-QUDS) - Ketua Turus Angkatan Tentera Zionis (penjajah/Israel), Rav Aluf Benjamin Benny Gantz mengeluarkan ancaman operasi ketenteraan di Semenanjung Gaza. Berikutan itu, kata Gantz, keadaan tidak akan stabil melainkan sentiasa mengenakan tekanan ke atas Semenanjung Gaza dan gerakan HAMAS.

Semasa Panitia Hubungan Luar dan Keamanan Israel bersidang pada waktu tengahari Selasa, hari ini, Gantz yang ikut serta perjumpaan ini berkata, 'walaupun suasana yang agak tenang menyelubungi zon selatan(Semenanjung Gaza) waktu ini, tetapi pada penghujung nanti, tentera Israel tetap terpaksa melancarkan operasi ketenteraan di sana'.

Gantz memberi peringatan berhubung ketidakstabilan di rantau ini boleh menjerumuskan ke dalam keadaan yang tidak diinginkan oleh sesiapapun.

Berhubung konflik Syria, kata Gantz, "maklumat yang terkini menunjukkan bahawa pemerintahan asad masih lagi mengawal senjata kimia dan Asad terus meningkatkan kawalan ke atas senjata ini," dakwa Ketua Turus Tentera Zionis mengenai hal sedemikian, "kemungkinan Asad akan menggunakan senjata kimia ke atas orang awam bahkan mungkin ia dipindahkan kepada HIZBULLAH." Sumber 24/07/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS