الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Perjalanan Fahima mencari Islam

19 Jun 2010

Wawancara ini diterbitkan pada 13/06/2010
Sumber Pls48


Klip video (youtube)

Keputusan genting yang diambil tidak kurang dalam masa dua tahun telah menentukan dia mempelajari dan mendalami agama suci ini dari beberapa pendakwah.

Mengenali Islam, hukum-hakamnya dan juga mempelajari tentang aqidah serta perundangan malah turut cuba memahami makna-makna Al-Quran. Setiap pertemuannya dengan pendakwa-pendakwah mesti mahu lagi mempelajari tentang Islam bagi membandingkan dengan agama-agama lain.

Kesudahannya, Tali Fahima(gambar pls48) membuat keputusan memeluk Islam.

Asal-usul Tali Fahima:

Berasal dari Yahudi Maghribi. Fahima dilahirkan pada 8 Februari 1976 di bandar kecil Fallujah Palestin " كريات جات ". Pada tahun 2002, Fahima mengikuti perkembangan gerakan penentangan Palestin. Lantas Fahima mengenali Zakaria Zubaidi, komander KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) di Jenin yang ditangkap agensi perisikan Israel "SHABAK atau ISA" pada 9 Ogos 2004 selama empat bulan dan dihukum penjara selama tiga tahun atas dakwaan bekerjasama dengan musuh serta memberikan maklumat sulit yang menyalahi undang-undang antarabangsa.

Sekarang, Fahima menetap di kawasan Wadi Arah dan bekerja di bandar Ummu Fahm. Sumber menyatakan, Fahima beralih(memeluk) kepada agama Islam yang suci ini pada hari Isnin, 7 Jun 2010.

Siapa Tali Fahima?

بسم الله الرحمن الرحيم, saya seorang wanita muslim.

Kenapa kamu memilih waktu ini bagi mengumumkan pengislaman kamu? Adakah ia berhubung kait dengan kejadian yang terjadi baru-baru ini?

Ini adalah takdir Allah, namun saya tidak menolak bahawa peristiwa yang terjadi akhir-akhir ini iaitu operasi lanun yang dilakukan tentera Israel turut membuatkan saya terus memeluk agama yang mulia ini, malah saya percaya bahawa hari kiamat telah hampir. Dengan sedemikian, saya telah membuat keputusan untuk kembali ke pangkuan Allah sebelum tibanya kiamat.

Bilakah kali pertama kamu terfikir mahu memeluk Islam?

Ketikamana saya berada di Jenin, saya hanya melihat kekejaman penjajah dan tidak terlintas dan cenderung ke arah agama Islam. Perkara yang membuatkan saya cenderung kepada agama Islam setelah mana saya melihat seorang laki yang cukup mulia, iaitu Syeikh Raed Salah.

Gambar: Fahima membelakangi skrin komputernya yang memaparkan background desktop gambar Syeikh Raed Salah, ketua Gerakan Islam Palestin dalam garisan 1948.

Tidak ada seorang pun orang Islam yang saya melihat sebelum ini membuatkan saya terkesan dan berfikir kepada agama Islam, sehinggalah saya menemui Syeikh Raed Salah yang tawaddhuk dan istimewa dari yang lain. Keperibadian beliau sentiasa memanggil saya ke arah Islam tanpa dia berucap satu kalimah tentang Islam kepada saya. Maka, sudah tentu saya mengenali agama ini yang mencorak keperibadian mulia sepertimana yang ada pada Syeikh Raed Salah.

Setelah kamu melihat dengan lebih mendalam ke agama Islam, apakah asas yang terdapat dalam agama ini yang menjadikan kamu ingin berada di dalamnya?

Saya mendapati Islam memberikan keperluan dari sudut fitrah kepada saya, setiap persoalan yang selalu sangsi, Islam ada jawapannya. Saya percaya bahawa khilafah Islamiah adalah satu penyelesaian bagi setiap permasalahan yang dilalui manusia pada masa kini.

Boleh gambarkan perasaan anda setelah menjadi wanita muslim?

Saya seperti baru dilahirkan, kegembiraan saya dengan agama ini melebihi dari gembira pada hari perayaan. Dan untuk menyebut tentang perasaan sesuatu yang sukar kerana kalimah-kalimah tidak dapat menggambar perasaan ini. Perasaan dan kebahagian saya dengan memeluk Islam adalah lebih istimewa.

Apakah yang kamu jangka Islam dapat memberikan kepada kamu? Apa pula yang kamu dapat persembahkan kepada Islam?

Gambar(pls48): Fahima ketika di masjid.

Sebagaimana yang saya katakan sebelum ini, Islam memenuhi segala keperluan fitrah saya, dan saya mahu mempelajarinya dengan lebih mendalam bukan sekadar biasa. Jalan hidup saya untuk mengenali Islam masih jauh dan apa yang Allah tentukan ke atas saya dalam Islam, itulah yang saya akan lakukan kerana saya adalah manusia yang kerdil tetapi mestilah bersungguh-sungguh(mujahadah) sehinggalah menemui keredhaanNya.

..bersambung..

Di atas adalah sebahagian dari dialog wawancara antara Tali Fahima dengan pemberita.

Read more...

Penjajah ancam bot nelayan Palestin

GAZA - Pada petang tadi, beberapa buah bot laju penjajah melepaskan tembakan machine-gun ke arah bot nelayan Palestin di perairan laut Gaza. Bagaimanapun sumber tidak menyebutkan sebarang kecederaan.

Menurut saksi, beberapa buah bot laju penjajah memaksa bot-bot nelayan Palestin yang memasuki garisan laut medittreanean agar meninggalkan kawasan terbabit dengan melepaskan tembakan machine-gun. Sumber 19/06/2010, web berita safa.ps

Makluman: Pihak MAP meletakkan satu kolum khas mengenai ancaman ke atas bot nelayan Gaza yang dipaparkan dengan rakaman video. Untuk melihatnya, sila klik play pada klip di atas >> Gaza Fishermen, sumber Cultures Of Resistance

Read more...

Karikatur: Taktik makan tuan

Sumber karikatur Palestine 48(pls48)

"Taktik makan tuan"

Read more...

3 petani Gaza parah di timur Bet Hanoun

GAZA - Sumber dari agensi berita melaporkan 3 petani Palestin mengalami luka parah kesan daripada pengeboman tentera penjajah pagi tadi. Kejadian tersebut berlaku di kawasan pertanian timur Bet Hanoun, Gaza.

Pengerusi Bantuan Cemas, Dr.Muawiyah Husnain menjelaskan kepada agensi berita bahawa, '3 orang petani yang mengalami luka parah akibat terkena serpihan letupan dari tembakan artileri penjajah telah dibawa ke hospital Kamal Udwan di utara Gaza.' Sumber 19/06/2010, web berita safa.ps
_______________________________________

Berita lain(ringkas):

:: Turki ::

> 8 tentera Turki maut, manakala 14 lagi cedera dalam satu serangan yang dilakukan pemberontak Kurdis di pos kawalan tentera Turki yang terletak di bahagian tenggara Negara Turki.

Selepas serangan tersebut, tentera Turki membalas dengan mengebom kawasan Kurdis.

[arkib maklumat MAP] Perdana Menteri Turki, Receip Tayyip Erdogan pernah menimbulkan kesangsian dengan serangan pemberontak Kurdis. Beliau mengungkapkan serangan yang semakin kerap ini ada hubungan dengan pihak luar.

:: Pakistan ::

> 14 orang maut dalam satu kejadian pengeboman yang dipercayai dilakukan oleh pesawat Amerika di Waziristan, Pakistan.

[arkib maklumat MAP] Serangan sebegini terlalu kerap berlaku. Berita Al-Jazeerah melaporkan, pesawat Amerika tanpa pemandu yang sentiasa menggugurkan bom di Waziristan.

Sumber 19/06/2010, berita ringkas Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS