الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Cedera, 3 lagi syahid di utara Gaza

06 September 2012


Laporan jam 08:45 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 07:45 pagi, waktu Kaherah (Mesir)

SEMENANJUNG GAZA - Tiga lagi penduduk Palestin telah syahid apabila kereta kebal rejim zionis memuntahkan tembakan meriam pada pagi Khamis, 06/09/2012 ke atas sekumpulan penduduk Palestin di sebelah timur daerah Bayt Hanoun, utara Semenanjung Gaza. Serangan ini turut mengakibatkan seorang lagi penduduk cedera dan kesemua yang syahid telah dibawa ke hospital Bayt Hanoun.

Serangan semalam:

Jasad Tareq Suhail Al-Kafarnah
Jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Dr. Asyraf Al-Qudrah dalam kenyataan media menjelaskan bahawa mangsa yang syahid, dua orang adik-beradik, Akram Sami Al-Za'anain, 21, dan Ihab Sami Al-Za'anain, 20, serta mangsa yang ketiga, Tareq Suhail Al-Kafarnah, 22.

Beliau menyatakan, operasi evakuasi mangsa yang syahid dari lokasi kejadian dilakukan dengan penyelarasan bersama Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah yang mengambil masa melebihi satu jam ekoran halangan dan ancaman dari tentera rejim zionis ke atas pasukan penyelamat yang sukar untuk tiba di lokasi kejadian setelahmana tentera zionis melepaskan tembakan serta mengancam akan melepaskan lagi tembakan meriam.

Jurucakap Kementerian Kesihatan menyatakan, penduduk yang syahid terkena tembakan peluru meriam secara langsung, sambil mengungkapkan kewujudan petanda jelas di bahagian tubuh mangsa, muka dan dada.

Langkah berjaga-jaga

Sementara itu, jurucakap Kementerian Dalam Negeri dan Keselamatan Negara (tanahair), Islam Syahwan berkata, rejim zionis bertindak melampau menumpahkan darah Palestin di Semenanjung Gaza akibat mahu melepaskan tekanan dari masalah dalaman yang dihadapinya.

Kata Syahwan, "kami dalam kementerian melihat perkara (serangan zionis) ini penuh bahaya," sambil itu, beliau menggesa kesemua anggota-anggota badan keselamatan mengambil langkah berjaga-jaga.

Pejuang menanam peledak

Memetik sumber dari seorang penduduk tempatan yang dikenali Abu Mustafa, kata beliau, kereta kebal zionis melepaskan beberapa tembakan peluru meriam ke arah sekumpulan pejuang Palestin yang sedang menanam peledak letupan bertujuan menghadang pencerobohan unit khas tentera zionis.

Sewaktu menghubungi seorang lagi penduduk tempatan, beliau menyatakan kejadian ini berlaku berhampiran garisan sempadan di sebelah timur Bayt Hanoun.

Sebagaimana yang dimaklumkan, kawasan-kawasan di sebelah utara yang berdekatan garisan sempadan sering diancam pencerobohan dari unit khas zionis, lantas mendorong pejuang-pejuang Palestin memasang peledak letupan.

Ceroboh terbatas di selatan

Dari sudut lain, penyampai berita SAFA melaporkan kejadian di selatan Semenanjung Gaza, beberapa buah jentera perang zionis telah menceroboh secara terbatas menuju ke timur kampung Khuza'ah sambil melepaskan tembakan rambang ke arah rumah-rumah penduduk awam Palestin.

Jelas SAFA, enam buah jentolak dan tiga buah jentera perang lain dilihat keluar dari laluan masuk Abu Ridah menuju ke telaga air Haji Muhammad dan kawasan Hayyu Al-Amur, lalu menjalankan operasi 'mengesan' dan melepaskan tembakan rambang.

Cedera ditembak

Sumber-sumber berita Palestin melaporkan kejadian yang terkini, seorang penduduk Palestin mengalami kecederaan pada waktu tengahari tadi akibat terkena tembakan tentera zionis di sebelah timur bandar Gaza.

Dr. Asyraf Al-Qudrah berkata, pemuda terbabit yang berusia 27 tahun mengalami kecederaan akibat terkena tembakan tentera zionis semasa mengikuti upcara pengkebumian syuhada' di timur Gaza.

Kecederaan yang dialami mangsa disifatkan sederhana dan telah dibawa ke hospital As-Syahid Kamal Udhwan bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Berikutan serangan udara dan darat yang berterusan dari tengah malam semalam hingga pagi Khamis, seramai 6 orang penduduk Palestin termasuk pejuang Palestin telah syahid. Manakala, tiga lagi mengalami kecederaan yang disifatkan parah dan sederhana. Sumber 06/09/2012, web berita Safa, web berita Paltimes dan jariangan sosial facebook

Read more...

Lancar 3 roket grad ke tanah jajahan 1948


GAZA - Selepas serangan zionis di Semenanjung Gaza malam tadi yang mengorbankan tiga orang pejuang, lantas pejuang Palestin membalas dengan melepaskan tiga serangan roket jenis 'grad' ke arah tanah jajahan 1948, menukil petikan ringkas berita pada satu jam yang lalu.

Kaitan berita:
Salah seorang pejuang yang syahid, Khaled Salah Al-Qarm
Disusuli dengan kenyataan rasmi pejuang Palestin, jurucakap GERAKAN PEJUANG RAKYAT berkata, pada beberapa jam akan datang, pejuang dari ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN dan sayap-sayap tentera Palestin yang lain akan memberi serangan balas.


Foto, PALTIMES: Para syuhada' yang menjadi mangsa
serangan pesawat pengintip zionis
Demikian itu, pesawat-pesawat tempur zionis, helikopter perang zionis masih berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza. Sumber 06/09/2012, halaman facebook Gaza Sekarang, suntingan dari facebook MAP dan web berita Paltimes

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS