الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penangkapan masih berterusan

08 Julai 2009

Lagi warga Palestin ditangkap

Menurut sumber, sepasukan tentera penakluk (Israel) menangkap 13 warga Palestin di Tebing Barat. Sumber 08/07/09, berita Al-Jazeerah

Berita penuh: Tentera penakluk (Israel) menangkap 13 warga Palestin hari ini. Operasi penangkapan di beberapa buah tempat di Tebing Barat itu seiring usaha bagi mengadakan rundingan penukaran tahanan bagi membebaskan Gilad Shalit.

Sumber dari Israel yang dipetik oleh agensi berita Ma'an Palestin, berkata tentera Israel telah menangkap 13 warga Palestin yang "dikehendaki" itu dari beberapa buah tempat di Tebing Barat.

Sumber tidak menyebutkan gerakan atau kumpulan yang mereka sertai, bagaimanapun kesemua yang ditangkap di bawa ke bahagian keselamatan untuk siasatan. Sumber 08/07/09, web berita Al-Jazeerah

Fakta: Gilad Shalit (seorang tentera Israel), hingga kini masih berada dalam tawanan pejuang Palestin di Semenanjung Gaza. Shalit ditangkap pejuang Palestin di Semenanjung Gaza dalam satu operasi serangan hendap ke atas sebuah pengkalan tentera Israel. Dalam serangan tersebut, dua tentera Israel turut terbunuh. Operasi ini berlaku pada 25 Jun 2006.

Jumlah warga Palestin yang meringkuk di dalam penjara Israel pula sebanyak 11,000. Dinyatakan, sekitar 400 yang ditahan itu adalah dari kalangan kanak-kanak.


Menteri Hal Ehwal Al-Quds letak jawatan

Sumber melaporkan, Salam Fayyad, Perdana Menteri Kerajaan Sementara Palestin yang baru menerima perletakan jawatan dari seorang menterinya. Menteri tersebut, Hateem Abd Qadir yang menjawat portfolio Hal Ehwal Al-Quds bertindak meletakkan jawatan berikutan Kementerian Kewangan Palestin tidak memperuntukkan jumlah perbelanjaan yang sewajarnya.

Hateem yang ditemui pemberita pada 03/07/09 menjelaskan, beliau meletakkan jawatan bukan kerana masalah peribadi tetapi berikutan sebab yang dinyatakan di atas.

Bagaimanapun, beliau meminta Arab dan Liga Arab bertindak segera mempertahankan Al-Quds. Sumber 08/07/09, berita Al-Jazeerah


Utusan Mesir ke Syria dan Ramallah

Menurut sumber, utusan Mesir menemui Khaled Mashal, Ketua Biro Politik HAMAS dan Ramadhan Shallah di Syria hari ini. Sumber 08/07/09, berita Al-Jazeerah

Berita penuh: Sumber-sumber dari Palestin menjelaskan, sebuah delegasi dari pihak keamanan Mesir telah tiba di Ramallah hari ini. Dinyatakan, tujuan kunjungan delegasi tersebut adalah bagi mengadakan perbincangan berhubung cara dan jalan untuk menjayakan usaha dialog Palestin.

Agensi berita Jerman yang memetik laporan sumber Palestin, mengatakan Mejar Jeneral Muhammad Ibrahim,Pembantu Ketua Bahagian Perisikan Am Mesir, Mejar Jeneral Omar Sulaiman yang diiringi Ketua Pejabat Perisikan Mesir, ahmad Abdul Khalik dijadualkan tiba di Ramallah untuk bertemu wakil tertinggi Kerajaan Palestin Ramallah. Sebaliknya, tidak dapat dipastikan delegasi tersebut itu akan mengadakan kunjungan ke Semenanjung Gaza yang berada bawah penguasaan HAMAS semenjak dua tahun yang lalu.

Sebelum itu, delegasi tersebut mengadakan pertemuan dengan wakil HAMAS (Khaled Mash'al) dan JIHAD ISLAMI di Damshik, Syria. Pertemuan itu bertujuan mencari penyelesaian berikutan masih wujud halangan yang menyukarkan tercapainya persepakatan dalam dialog Palestin yang dijangkakan akan diadakan pada 25 Julai akan datang di Kaherah.

Sebelum itu, Setiausaha Sulit bagi Panitia Tertinggi Palestin, Khaled Abdul Majid, berkata lawatan delegasi Mesir ke Damshik seiring dengan tindakan Syria, Mesir dan Arab Saudi yang berusaha menyelesaikan beberapa isu berhubung perbincangan yang berkaitan dalam perbahasan dialog Palestin.

Empat perkara utama merupakan perbahasan paling rumit, seperti kes tahanan politik di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, Bahagian Keselamatan yang menggabungkan semua pihak di Semenanjung Gaza, pilihanraya Palestin dan Panitia Tertinggi yang akan menyelia persetujuan ini.

Sumber Palestin menyatakan kepada Al-Jazeerah, Mesir mempunyai perancangan yang disifatkan sempurna dan bersesuaian bagi mengakhiri krisis dalaman Palestin, persepakatan gencatan senjata dengan Israel dan penyelesaian konflik berhubung seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan di Semenanjung Gaza.

Sementara itu, sumber menjelaskan, perancangan Mesir berhubung isu yang berbagai-bagai itu dikemukakan kepada HAMAS dan gerakan JIHAD ISLAMI sebagai pemerhatian mereka sebelum delegasi itu bertolak ke Ramallah untuk membincangkannya dengan Mahmoud Abbas dan beberapa pemimpin gerakan FATAH. Sumber 08/07/09, web berita Al-Jazeera dan web berita Shehab.ps


Washington benar Israel teruskan bina penempatan Yahudi

Sumber dari Israel (Maariv, akhbar Israel berbahasa Hebrew) melaporkan Washington membenarkan Israel terus membina 2500 unit perumahan Yahudi.

Dinyatakan, hal tersebut ketika pertemuan utusan Amerika Syarikat, George Mitchell dan Ehud Barak, Menteri Pertahanan Israel di London baru-baru ini (06/07/09, berita Al-Jazeerah).

Ketika selesai mengadakan pertemuan dengan Mitchell pada 06/07/09, Ehud Barak mengumumkan tercapainya beberapa pendekatan dalam pertemuan itu.

Berhubung pembinaan penempatan Yahudi pula, Simon Perez berkata Israel tidak berniat untuk menambah lagi pembinaan penempatan yang baru.

Dalam pertemuan dengan Presiden Mesir semalam, Perez juga mengakui penyelesaian konflik bagi Israel adalah dengan penubuhan dua buah Negara. Sumber 08/07/09, berita Al-Jazeerah
Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS