الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang syahid dan 4 cedera bangunan marin diserang pesawat zionis

14 November 2011

Laporan jam 02:20 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 02:20 pagi, waktu Mesir

SEMENANJUNG GAZA - Serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur rejim zionis(Israel/penjajah) secara mengejut awal pagi ini mengakibatkan seorang anggota marin Palestin syahid, manakala empat lagi cedera. Dalam kejadian ini, pesawat tempur zionis menyasarkan serangannya ke atas sebuah bangunan polis marin di kawasan As-Sudaniah, sebelah barat laut bandar Gaza.

Jelas dari sumber perubatan, Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, pasukan bomba dan krew penyelamat telah menarik keluar seorang dari anggota marin yang syahid, Muhammad Zaher Al-Kailani dari celah runtuhan di lokasi yang menjadi sasaran pengeboman. Tambahan pula, empat lagi anggota marin mengalami kecederaan.

Tiga dari anggota marin yang disifatkan mengalami kecederaan sederhana telah dibawa ke hospital As-Shifa' di Gaza, dan mangsa yang keempat disifatkan teramat kritikal telah dipindahkan ke hospital Kamal Udhwan di utara Semenanjung Gaza.

Berhubung serangan, menurut sumber keselamatan, pesawat tempur zionis jenis F-16 melancarkan dua serangan peluru misil secara mengejut ke atas bangunan polis marin kerajaan Palestin di Gaza, lantas mengakibatkan kebakaran besar malahan lokasi sasaran hancur musnah.

Ketika laporan ini diterbitkan, pasukan bomba masih meneruskan usaha mencari dua lagi anggota marin yang dikatakan tidak dijumpai dalam timbunan runtuhan bangunan terbabit.

Serangan balas ke atas serangan roket

Serangan zionis ini turut dibimbangi menjadi permulaan kepada tentangan sengit di Semenanjung Gaza. Lebih-lebih lagi, kejadian ini berlaku ketikamana Israel kerap memberikan ancaman serangan di Gaza.

Menukil laporan dari berita AL-JAZEERAH, jurucakap tentera rejim zionis berkata, serangan di Gaza pagi ini sebagai balasan kepada serangan roket yang dilancarkan beberapa jam yang lalu dari Gaza ke kawasan Israel(tanah jajahan) berhampiran dengan sempadan Semenanjung Gaza. Bagaimanapun, tiada mana-mana sayap tentera Palestin membuat pengakuan melancarkan roket.

Palestin mungkin balas serangan

Pemberita AL-JAZEERAH di Semenanjung Gaza menyatakan ekoran dari serangan zionis yang mengakibatkan syahid dan cedera sudah pasti mendorong sayap-sayap tentera Palestin membalas serangan zionis serta mengakhiri gencatan senjata. Sebagaimana yang telah dinyatakan sebelum ini, sayap-sayap tentera Palestin tidak akan berpeluh tubuh terhadap serangan zionis di Gaza yang mengancam penduduk awam, lokasi-lokasi keamanan Gaza dan lokasi-lokasi pejuang Palestin sepertimana serang balas dari sayap tentera Palestin yang sengit ke Israel beberapa minggu yang lalu. Sumber 14/11/2011, berita AL-JAZEERAH dan web berita Safa.ps

Capaian berita lalu:

Balas pembunuhan, AL-QUDS lancarkan 5 roket grad

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS