الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: 'Beku' atau 'sambung bina'

19 September 2010

Penempatan haram Israel
Hanya ada dua pilihan, sama ada 'beku' atau 'sambung bina'

Penempatan haram Israel atau Yahudi penghalang tercapainya persetujuan damai antara pihak Palestin yang tidak direstui dengan Israel. Terkini, Israel dengan sikap keras kepalanya bertegas akan meneruskan kerja pembinaan unit perumahan di tanah-tanah rampasan (penempatan haram) milik Palestin. Palestin Ramallah pula menadah tangan kepada US dan EU bagi memaksa Israel hentikan pembinaan. Pada hemat Palestin Ramallah, mereka telah mematuhi perjanjian damai sebelum ini sambil menyalahkan Israel yang kerap kali melanggar perjanjian. Apakah kesudahannya? Tunggu 26 September ini, tempoh beku kerja bina penempatan haram Israel berakhir. Kedua-dua pihak akan teruji, sama ada Israel atau Palestin Ramallah.

Palestin sebelum dan semasa rundingan bertegas jika Israel masih meneruskan kerja bina penempatan setelah tempoh itu berakhir, maka pihaknya akan berundur dari rundingan damai secara bersemuka. Malah timbul desas-desus, Mahmoud Abbas, Presiden Palestin akan melepaskan jawatan sekiranya rundingan damai ini gagal mencapai persetujuan.

Sumber karikatur, web berita Palestine 1948(Pls48)

Read more...

Rejim zionis ganggu jemaah solat di Masjid Khalil

KHALIL - Sepasukan tentera rejim zionis mengganggu jemaah solat yang mahu menunaikan solat Isyak di Masjid Umar Abdul Aziz malam ini. Masjid tersebut terletak di kawasan Hawuz, bandar Khalil, selatan Tebing Barat.

Saksi kejadian berkata, "lima buah jip tentera dan beberapa buah trak pengangkut tentera zionis kelihatan berada di perkarangan Masjid Umar Abdul Aziz, dan beberapa orang jemaah yang mahu menunaikan solat Isyak turut ditahan, tambahan lagi, beberapa jemaah solat yang lain diperiksa identiti pengenalan diri sebaik sahaja keluar dari Masjid."

Sumber menjelaskan, tentera rejim zionis berada di kawasan Masjid selama beberapa jam, kemudian meronda di sekitar perumahan 'Isa dengan diiringi pegawai perisikan Israel sebelum berundur.

Sebelum itu, beberapa jemaah solat yang ditahan dilepaskan serta-merta. Sumber 19/09/2010, web berita safa.ps

Read more...

Sulaiman gesa Mashal tandatangan dokumen pembaikan Mesir

KAHERAH - Sumber Mesir yang dipercayai telah mendedahkan kepada sebuah akhbar, "Al-Hayat" London mengenai pertemuan antara Ketua Badan Perisikan Mesir, Omar Sulaiman dengan Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Mashal di Mekah dalam bulan ini.

Pertemuan tersebut ketika Ketua Perisikan Mesir berkunjung ke Arab Saudi serta mengadakan perjumpaan dengan Raja Abdullah Bin Abdul Aziz. Dalam pertemuan itu, kedua belah pihak membincangkan kedudukan terkini mengenai segenap ruang politik Timur Tengah. Yang utamanya, hasil dari pusingan pertama rundingan damai bersemuka melibat Palestin dan Israel di Washington pada awal September.

Mengenai perbincangan yang berlangsung antara Sulaiman dengan Mashal, sumber tersebut berkata, "proses pemulihan dalaman Palestin adalah isu utama yang diperbincangkan," Tambah lagi, "Sulaiman menyatakan kepada Mashal bahawa perlu sangat menandatangani dokumen pembaikan dalaman Palestin yang dikendalikan oleh Mesir, dan gerakan FATAH telah menandatanganinya, tetapi HAMAS belum berbuat demikian disebabkan gerakan tersebut menuntut supaya pemerhatiannya juga diambil dalam dokumen Mesir."

Sumber berkenaan berpandangan bahawa, "hal yang bersangkutan dengan dokumen pembaikan buntu buat masa ini, namun tidak memberi kesan kepada agenda HAMAS bahkan akan mendatangkan kesan negatif ke atas usaha pembaikan dalam masa konflik persengketaan dalaman yang masih berlarutan", sambil mengingatkan Semenanjung Gaza mungkin akan berubah menjadi wilayah pemberontak dan lubuk keganasan di rantau ini, menurut sumber itu.

Hubungan Mesir dan HAMAS dari sudut politik seakan tegang berikutan gerakan HAMAS membantah dari menandatangani dokumen Mesir. Sumber 19/09/2010, web berita safa.ps

Read more...

Kerja bina penempatan akan diteruskan - Lieberman

Menteri Luar rejim zionis, Avigdor Lieberman(gambar) berkata, Israel tidak boleh lagi untuk meneruskan pembekuan kerja binaan perumahan di penempatan Israel di Tebing Barat.

Kenyataan Lieberman yang dinukilkan dari radio Israel, katanya, "sehingga sekarang pun, belum ditemui penyelesaian mengenai pembekuan kerja bina di penempatan-penempatan Israel di Tebing Barat."

Menurut Lieberman, ketika menghubungi teman sejawatnya dari Britain melalui panggilan telefon, "Palestin telah meletakkan 9 sebulan sebagai tempoh pembekuan kerja binaan di penempatan, dan mereka datang ke rundingan hanyalah semata-mata terpaksa untuk menggerakkan langkah sedemikian."

Jelas Lieberman, "Israel telah menjalankan apa yang sepatutnya dari sifat ehsan(niat baik), dan sekarang *bola berada di padang Palestin."

*keputusan dan tindakan selanjutnya adalah dari pihak Palestin

Seperti yang difahami, ketetapan dari Kerajaan haram zionis yang membekukan kerja bina di penempatan haram Israel ini berakhir pada 26 September akan datang.

Sehari sebelum ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu(PBB) telah mengemukakan permintaannya sekali lagi kepada Kerajaan haram zionis supaya melanjutkan tempoh pembekuan kerja bina perumahan dan penempatan haram Israel.

Utusan Khas PBB bagi usaha damai di Timur Tengah, Robert Sierre mengesahkan ketika memberi kenyataan dalam Majlis Keselamatan Antarabangsa, bahawa, "pendirian dari PBB menganggap penempatan-penempatan Israel menyalahi perundangan mengikut undang-undang antarabangsa."

Sierre turut menegaskan bahawa perlu menghalang dari kedua-dua belah pihak, Palestin dan Israel tidak membuat sebarang tindakan yang mencetuskan provokasi(ketegangan). Dan kedua-duanya mesti berusaha bersama-sama dengan rasa perkongsian bagi memelihara suasana rundingan damai. Sumber 19/09/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS