الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pesawat zionis hentam 10 misil ke atas dua sasaran

28 Ogos 2012

Laporan jam 12:28 pagi, waktu BaitulMaqdis

SEMENANJUNG GAZA - Menjelang pertengahan malam Isnin (27/08/2012), pesawat tempur rejim zionis (Israel/penjajah) melancarkan beberapa serangan udara ke atas lokasi-lokasi yang berlainan di Semenanjung Gaza. 

As-Safina, bekas pejabat Perisikan Palestin
(sebelum HAMAS mentadbir Semenanjung Gaza) yang
telah beberapa kali dibom oleh pesawat zionis. 
Menurut pemberita SAFA, pesawat tempur jenis F-16 melepaskan 7 serangan peluru misil ke atas sebuah kawasan tanah lapang berhampiran lokasi As-Safina yang terletak dari arah barat laut bandar Gaza. Serangan ini mengakibatkan dentuman letupan yang amat kuat dan menggegarkan.

Kemudian, pesawat tempur zionis melancarkan pula 3 serangan peluru misil ke atas lokasi tentera 'BADAR' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera gerakan HAMAS) di Muharrarah Netsarim (kawasan yang telah dibebaskan dari cengkaman zionis), selatan bandar Gaza.

Mangsa yang cedera
Kesan serangan zionis yang dilakukan secara mengejut, jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Ashraf Al-Qudrah menyatakan seorang wanita mengalami luka ringan ekoran cermin tingkap rumahnya pecah setelah lokasi BADAR dibom oleh pesawat zionis. Mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa' untuk rawatan lanjut. Tambahan dari web berita AL-JAZEERAH, dua orang yang cedera dalam serangan ini termasuk seorang wanita yang disebutkan. 

Demikian itu, pasukan penyelamat dan bomba bergegas ke lokasi-lokasi yang dibom bagi mengawal api yang marak di salah sebuah lokasi yang dibom.

Pengeboman mengejut ke atas dua lokasi tersebut telah menimbulkan ketakutan dan panik di kalangan wanita dan kanak-kanak.

Sewaktu laporan ini diterbitkan, pesawat-pesawat tempur zionis masih berlegar-legar di ruang udara Gaza.

Berhubung situasi yang sama, saksi kejadian berkata, dua buah kereta kebal telah menceroboh secara terbatas di jalan masuk Kissufim ke timur Semenanjung Gaza serta menjalankan operasi mengesan di kawasan berkenaan.

Sebagaimana yang dijelaskan, kelibat jentera perang zionis turut dilihat tidak sebagaimana biasa di kawasan-kawasan timur Hayyu As-Shujaieyah, timur Semenanjung Gaza.

Zionis mengakui serangan

Dari sudut lain, jurucakap tentera rejim zionis mengesahkan bahawa pada pertengahan malam tadi, pesawat tempur Angkatan Tentera Udaranya telah melancarkan serangan udara ke atas dua buah sasaran yang dikatakan menjadi tempat proses pembuatan dan simpanan senjata di Semenanjung Gaza. Tambahan lagi, pesawat tempur berjaya menembak tepat ke atas dua sasaran berkenaan.

Jurucakap tentera zionis menegaskan, 'negara Israel tidak boleh bertolak-ansur terhadap sebarang usaha yang memberikan mudharat kepadanya malah akan terus-menerus menentang mana-mana pihak yang bertindak ganas melawannya, kata jurucakap terbabit'.

Akhir kenyataan jurucakap tentera zionis, "HAMAS adalah sebuah organisasi pengganas dan perkara ini mesti diatasi segera."

Sebelum serangan, beberapa pemimpin zionis telah mengugut akan melancarkan serangan di Gaza selepas serangan-serangan roket gugur di kawasan penempatan haram zionis. Sumber 28/08/2012, web berita Safa, web berita Paltimes dan web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS