الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rundingan damai tiada perkembangan terkini, Netanyahu batal ke Persidangan Keselamatan Nuklear

09 April 2010

BET LEHEM - Penasihat keselamatan Negara Amerika Syarikat, Jeneral James Jones memaklumkan bahawa US tidak menetapkan sebarang ketetapan dalam waktu sekarang berhubung cadangan terkini bagi mengadakan usaha rundingan damai Palestin-Israel.

Jones turut menjelaskan,'pentadbiran US telah berbincang tentang hal ini tetapi US tidak akan memberi sebarang ketetapan baru yang boleh membawa perubahan yang besar dalam strategi perdamaian.

"Pada pendapat saya..apa yang boleh kami sebutkan dengan jelas iaitu kami tidak berniat untuk mengejutkan sesiapapun pada bila-bila masa, sekiranya ada tindakan yang dibuat ianya tertumpu kepada pengukuhan keselamatan Israel dan menyokong segala tuntutan agenda bagi menjamin kedaulatan Palestin", ujar Jones.

Jones menyatakan, perlu faham sebab Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel membatalkan dari menyertai Persidangan Keselamatan Nuklear yang bakal berlangsung di Washington pada hari Isnin, 12-04-2010.

"Kami mahu dia(Netanyahu) ada dalam Persidangan itu, tetapi dengan kehadiran delegasi Israel, Timbalan Perdana Menterinya serta Menteri Tenaga Atom, Dan Meredor sebagai ketua delegasi sudah cukup mengukuh keadaan apa sekalipun", kata Jones. Tambah beliau, "saya amat yakin Israel tidak mahu menjadi penyebab(jika hadir) akan berlaku perubahan isu dalam persidangan itu nanti.

Sumber lain melaporkan bahawa Netanyahu membatalkan penyertaannya dalam Persidangan Keselamatan Nuklear.

Wakil Israel berkata, keputusan pembatalan itu ekoran Israel mengetahui Turki dan Mesir berazam membangkitkan masalah mengenai reaktor nuklear Israel dalam persidangan yang disertai 47 buah Negara.

Tambahan pula, Israel akan digesa untuk menandatangani perjanjian larangan penularan nuklear.

Berhubung Persidangan yang bakal berlangsung, Mike Hummer berkata, 'Persidangan tersebut memberi tumpuan kepada kandungan bahan nuklear serta meminta Negara-negara yang menyertai agar mengambil berat beberapa operasi bagi menjamin kandungan nuklear tidak jatuh kepada golongan pengganas'.

Analisis sampingan

Sumber(Al-Jazeerah) melalui Pengerui Pejabat Al-Jazeerah, cawangan di Al-quds, Waleed Umariy berkata, Netanyahu terasa dihina jika dia pergi ke Washington kerana Rumah Putih(White House) tidak akan menyusun pertemuan antara Netanyahu dengan Obama.

Jelas Pengerusi itu lagi, sehinggakan perkara ini dapat digambarkan jika berlangsung pertemuan antara Netanyahu dengan Obama, maka Netanyahu terpaksa memberi jawapan dengan jelas sebagaimana yang dinantikan US mengenai masalah penempatan Israel dan rundingan damai dengan Palestin.

Umariy turut mengungkapkan, Israel berusaha membatalkan penyertaan Netanyahu di dalam Persidangan Keamanan Nuklear agar reaktor nuklear Israel dapat dielakkan dari sebarang pemeriksaan antarabangsa. Sumber 09/04/2010, web berita maan.net dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

HAMAS ancam selesaikan kesengsaraan tahanan Palestin

HAMAS telah memberi ancaman bahawa pihaknya akan meningkatkan lagi operasi untuk menculik tentera Israel jika pihak antarabangsa tidak masuk campur bagi menyelesaikan isu tahanan Palestin.

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Keluarga-keluarga tahanan Palestin mengadakan tunjuk perasaan bagi mendesak supaya dibebaskan para tahanan Palestin dari penjara Israel.

Menurut jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri berkata, gerakannya merasai amat perlu mencari teman kepada Gil'ad Shalit(seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan HAMAS) jika pihak antarabangsa tidak berusaha menyelesaikan kesengsaraan yang dihadapi para tahanan Palestin.

usaha desakan

Sementara itu, tahanan Palestin yang berada dalam penjara Israel mengumumkan mogok lapar pada 7, 17 dan 27 pada bulan ini sebagai usaha mendesak.

Rentetan itu, Fauzi Barhum, juga jurucakap gerakan HAMAS berkata, HAMAS tidak akan menerima konsep persamaan berhubung masalah ini malah mempertahankan hak-hak tahanan Palestin adalah satu kewajipan dalam agama mahupun tanahair.

Barhum juga berharap kepada semua Badan-badan Hak Asasi Manusia dan antarabangsa supaya menjalankan peranannya yang sebenar dan bersungguh-sungguh mengendalikan masalah ini, malah tidak membisukan diri.

Barhum juga berharap Badan-badan Hak Asasi Manusia menjalankan kerjanya dengan jujur berhubung tentangan yang dihadapi para tahanan Palestin dari semasa ke semasa.

Dari gerakan FATAH pula berkata, 'dengan pembebasan yang diberikan kepada para tahanan Palestin dari penjara penjajah adalah satu-satunya bagi mengakhiri kesengsaraan mereka'.

Tambahnya lagi, selesainya isu tahanan ini akan menutup salah satu permasalahan asas pertembungan antara Palestin-Israel. Sumber 09/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Pembebasan, penyerahan dan di lema Arab

Menyerah sebelum Palestin dibebas? Sumber(Al-Jazeerah)
Keputusan Persidangan Kemuncak Arab tidak jelas? Adakah Arab juga berada di persimpangan di lema yang berpanjangan? Sumber (Al-Jazeerah)

Keadaan Arab dan konflik Amerika-Israel..adakah melemahkan zionis?
Sumber (Al-Jazeerah)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS