الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ashton ke Timur Tengah hidupkan proses damai

12 Ogos 2011

Laporan jam 02:47 pagi, waktu Mekah/Palestin
Jam 01:47 pagi, waktu Mesir

Sumber dari ahli diplomatik Kesatuan Eropah(EU) memaklumkan pada hari Khamis bahawa Catherine Ashton, wakil Badan Tertinggi Hubungan Luar dan Polisi Keselamatan EU akan mengadakan kunjungan ke Israel dan tanah Palestin di bulan ini.

Gambar: Catherine Margaret Ashton

Sedemikian itu, kunjungan berkenaan adalah detik-detik akhir bagi mendorong usaha damai sebelum pungutan suara menentukan penubuhan negara Palestin yang dijangka berlangsung dalam Perhimpunan Agung PBB.

Ashton berharap dapat memainkan peranan yang lebih berkesan bagi pihak EU berhubung proses damai yang terhenti masa ini di Timur Tengah serta menyeru meningkatkan usaha diplomatik barat di rantau ini.

Kata diplomat berkenaan, "beliau(Ashton) mahu kembali ke Timur Tengah dalam masa terdekat ini kerana ingin meneruskan usaha memujuk kedua belah pihak(Palestin - Israel) agar kembali ke meja rundingan dan meneliti perasaan kedua belah pihak."

Sebagaimana dijadualkan, kunjungan Ashton mendahului Perhimpunan Agung PBB pada September ini, kemungkinan besar wakil-wakil Palestin akan meminta untuk pengundian penubuhan negara Palestin jika rundingan damai tidak dapat disambung semula.

Bendera Kesatuan Eropah

Secara meluas jika melihat kepada potensi untuk Palestin dan Israel kembali ke meja rundingan pada masa terdekat ini adalah sangat tipis. Diplomat-diplomat barat memberi amaran bahawa pungutan suara di PBB hanyalah meningkatkan ketegangan antara kedua belah pihak.

Ashton turut bimbang pungutan suara di PBB kelak akan mendedahkan perpecahan yang mendalam di kalangan kerajaan-kerajaan EU khususnya berkait dengan pendirian mereka di Timur Tengah. Jelas lagi, Menteri-menteri luar EU akan membincangkan mengenai pendirian EU di Polland dalam bulan September akan datang.

Kedudukan Negara-negara Kesatuan Eropah

Nyata diplomat barat, "Ashton akan pergi ke Timur Tengah sebelum diadakan pertemuan-pertemuan seterusnya dengan Menteri-menteri luar EU." Sumber 12/08/2011, web berita Al-Jazeerah.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS