الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera laut zionis tangkap 7 nelayan Gaza

11 September 2011

Laporan jam 02:02 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 01:02 petang, waktu Mesir
Jam 07:02 malam, waktu Malaysia

GAZA - Seramai 7 nelayan Palestin di Gaza telah ditangkap tentera laut rejim zionis pada waktu tengahari tadi sewaktu menjalankan kegiatan memburu ikan.

Peta: Lingkaran merah di laut Gaza adalah jarak 3 batu nautika yang dibenarkan kepada nelayan Gaza menjalankan aktiviti memburu ikan. Ketetapan tersebut setelahmana perjanjian keamanan dimeterai antara Menteri Luar US dan Israel(Condolezza Rice dan Tsipi Livni) waktu itu sewaktu perang Gaza(Operation Cast Lead) akhir 2008-awal 2009.

Kenyataan khas dari kapten nelayan, Nizar 'Ayyash mengesahkan kejadian kepada agensi berita Safa bahawa nelayan-nelayan yang ditangkap berada 2 batu nautika dari persisiran pantai iaitu dalam kawasan 3 batu nautika yang dibenarkan oleh penjajah kepada nelayan Gaza menangkap ikan. Bagaimanapun, ketika menjalankan aktiviti memburu ikan, mereka dikejutkan secara tiba-tiba dikepung tentera laut zionis dan membawa mereka ke arah yang tidak diketahui.

Jelas beliau, nelayan-nelayan itu hanya menaiki bot-bot kecil menjalankan rutin harian, mula-mula 4 dari mereka ditangkap, kemudian tentera laut zionis menangkap lagi 3 yang berbaki sambil menjelaskan kesemua nelayan yang ditangkap berada dalam jarak yang dibolehkan memburu ikan.

Nyata 'Ayyash lagi, mangsa yang ditangkap dikenali, Jauhar Bakr, Muhammad Majid Bakr, Muhammad Suhail Bakr, seorang yang berusia Jabar Khidhir Bakr, Khidhir Hasan Bakr, Ja'afar Hasan Bakr dan Muhammad Hasan Bakr. Kesemua mereka adalah dari keluarga Bakr menetap di Mukhayyam Shatie yang terletak dari sebelah barat laut bandar Gaza.

Seperti yang disebutkan, Badan-badan Hak Asasi telah mendokumentasi banyak perlanggaran rejim zionis yang dilakukan tahun lepas ke atas para nelayan Palestin di Gaza. Sedemikian itu, mengakibatkan sebilangan dari nelayan mengalami kecederaan dan ada yang ditangkap, tambahan pula lebih dari 17 buah bot atau sampan dirampas oleh tentera laut zionis. Sumber 11/09/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS