الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Empat serangan, 35 penduduk Palestin cedera

12 Mac 2012

Laporan jam 03:44 pagi, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Tiga serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur rejim zionis awal pagi ini, Isnin(12/03/2012) di Semenanjung Gaza telah mengakibatkan seramai 35 penduduk mengalami kecederaan. Kebanyakan yang cedera adalah kanak-kanak dan wanita.

Serangan pertama

Menurut pemberita SAFA, pesawat tempur zionis mengebom dua buah rumah , sebuah milik keluarga Hamad dan sebuah lagi milik Abu Al-aish di kawasan 'زمو' sebelah timur laut Jabaliyah, utara Semenanjung Gaza. Bagaimanapun, sumber keamanan berkata kepada SAFA, serangan terbabit menyasarkan seorang komander pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI), namun beliau terselamat dari operasi pembunuhan.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan dalam salinan kenyataannya kepada SAFA bahawa pengeboman ke atas dua buah rumah terbabit mengakibatkan 33 penduduk cedera, sebahagian besarnya dari kalangan kanak-kanak dan wanita. Kesemua mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital-hospital dan kecederaan yang dialami mangsa-mangsa disifatkan ada yang ringan dan sederhana, kecuali seorang sahaja yang mengalami kecederaan yang parah.

Serangan kedua

Dalam serangan kedua, pesawat zionis menyasarkan sebuah rumah yang berdekatan dengan Masjid Tareq Bin Ziyad di Ash-Shujaieyah sebelah timur bandar Gaza. Berikutan itu, seorang gadis berusia 17 tahun dan pemuda cedera.

Serangan ketiga

Berhubung serangan ketiga, sekumpulan pejuang terselamat dari serangan yang menyasarkan mereka di kawasan Al-Khazindar, sebelah barat laut Gaza.

Serangan keempat

Manakala dalam serangan keempat, pesawat tempur zionis mengebom kawasan 'السناطى' di daerah Abbasan, sebelah timur Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza. Bagaimanapun, tiada sebarang laporan mengenai kecederaan.

Adham Abu Salmiah memberi kecaman keras ekoran serangan dari rejim zionis yang menyasarkan rumah-rumah awam mengakibatkan puluhan yang cedera di utara Semenanjung Gaza malahan turut menyebabkan kemusnahan besar pusat bantuan dan kecemasan Bulan Sabit Merah. Sebelum ini semasa perang Gaza, rejim zionis telahpun memusnahkan pusat bantuan itu. Sumber 12/03/2012, web berita Safa.ps

Untuk laporan yang lebih terkini, sila dapatkan dari facebook minipavilion

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS