الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 pangkalan AL-QASSAM dan sebuah terowong diserang pesawat zionis

04 Ogos 2011

Laporan jam 01:25 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:25 pagi, waktu Mesir
(Kemaskini jam 04:00 pagi, waktu Mesir)

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis melancarkan serangan awal pagi ini ke atas tiga buah sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza(media lain menyebut Tebing Gaza, Jalur Gaza, Genting Gaza).

Penyampai berita agensi Safa melaporkan pesawat tempur zionis telah mengebom dua buah pangkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS. Pangkalan yang menjadi sasaran iaitu, Ra'du di Hayyu Tufah, timur bandar Gaza dan sebuah lagi dikenali Badar yang terletak berhampiran menara Al-Muqawisi.

Pesawat tempur zionis turut menyasarkan serangan ke atas sebuah terowong bawah tanah di sebelah barat gerbang Salahuddin yang terletak di garisan sempadan selatan Gaza dan Mesir, lantas mengakibatkan terjejas teruk dan ruang dalamnya musnah dijilat api. Kebakaran dapat dikawal setelahmana pasukan bomba tiba di tempat kejadian.

Berhubung serangan zionis di Gaza, Abu Salmiah, Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza mengesahkan bahawa tiada sebarang kecederaan di kalangan penduduk.

Serangan roket grad

Safa menjelaskan pengeboman ini ekoran 3 roket jenis 'grad' dari Gaza menyerang selatan tanah jajahan 1948 lewat malam tadi.

Menukil dari media Israel 'Yedioth Ahronoth', serangan roket pertama jatuh meletup sekitar jam 10:30 malam(waktu Palestin) di sebuah kawasan tanah lapang antara Sderot dan Kiryat Gat berhampiran Majlis Daerah Penempatan Lakhish. Tambahan lagi, 2 jam selepas itu, lagi serangan roket gugur berdekatan stesen gas di selatan bandar Ashkelon. Bagaimanapun, serangan roket tidak mengakibatkan sebarang kecederaan mahupun kemusnahan harta benda. Sumber 04/08/2011, web berita Safa.ps dan web berita Ynetnews.com

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS