الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Notis roboh puluhan rumah Palestin untuk kepentingan Yahudi

21 September 2012

BAITULMAQDIS, 21 September - Pihak berkuasa penjajah (Israel/zionis) telah menurunkan jentera binaan berat pada petang semalam di jalan masuk Wadi Helwah di Silwan, bandar Al-Quds (BaitulMaqdis). Demikian itu, penyampai berita agensi SAFA melaporkan situasi ini permulaan untuk membina jambatan menghubungi dataran Tembok Al-Buraq (istilah Yahudi selepas penjajahan: dinding ratapan) kepada warga Yahudi.

Tembok Al-Buraq, bulatan merah
Tambahan lagi, situasi yang dilaporkan SAFA setelahmana notis amaran diserahkan kepada penduduk Palestin di selatan bandar Al-Quds bagi meroboh 88 buah rumah semata-mata untuk membina jambatan yang berukuran 100 meter panjang.

Jelas penyampai berita SAFA melalui pembinaan jambatan ini, penjajah berusaha menghubungkan Wadi Helwah dengan daerah Silwan bertujuan memudahkan laluan kepada warga Yahudi untuk tiba ke Tembok Al-Buraq dengan mendakwa pembinaan ini adalah termasuk dalam projek membangunkan zon yang dinamakan arkeologi 'Daud'.

Situasi ini menjelaskan lagi tindakan penjajah yang terus menerus merampas tanah dan meroboh rumah-rumah penduduk asal BaitulMaqdis untuk mendirikan kawasan-kawasan baru penempatan warga haram Yahudi serta mengubah ciri-ciri asal yang berhubung dengan keagamaan dan kebudayaan, kemudian mendirikan kuil yang didakwa wujud (الهيكل المزعوم).

Tembok pemisah halang 10 ribu penduduk asal

Dari sudut lain, sepertimana yang dilaporkan pihak berkuasa penjajah pada tengahari hari Rabu telah menutup sekatan Ras Khamis dan menggantikan dengan mendirikan tembok pemisah. Lantaran itu telah memisahkan penduduk asal BaitulMaqdis yang tidak kurang 10 ribu bilangannya di kawasan berkenaan dan menghalang laluan mereka.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS