الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Beberapa penduduk Gaza parah di El-Buraij

13 Julai 2010

GAZA - Beberapa orang penduduk Gaza mengalami luka parah dalam satu kejadian tembakan dan pengeboman Israel di timur Mukhayyam El-Buraij di pertengahan Gaza petang tadi.

Sumber peta, google map. Kedudukan Mukhayyam El-Buraij di nombor.3 berwarna putih. Manakala bulat merah kecil adalah sempadan Kissufim(perlintasan) yang kerap digunakan oleh penjajah untuk menceroboh timur Gaza.

Pengerusi Bantuan Cemas di Kementerian Kesihatan Gaza, Dr. Muawiyah Husnain berkata kepada agensi berita, 'beberapa penduduk telah mengalami luka parah akibat dari pengeboman jentera perang Israel yang berpengkalan sementara di garisan sempadan Israel-Gaza.'

Menurut saksi kejadian, beberapa jentera perang Israel yang berpengkalan sementara berdekatan pagar keselamatan yang memisahkan antara Gaza dengan tanah Palestin 1948 dengan melepaskan tembakan bertubi-tubi malah artileri Israel turut melepaskan satu tembakan peluru di kawasan berkenaan. Serangan tersebut kerana mengesyaki percubaan rempuhan dari pejuang-pejuang Palestin yang cuba melepasi pagar keselamatan di pertengahan Gaza.

Agensi berita menukilkan penjelasan dari saksi bahawa empat serangan peluru artileri Israel gugur berhampiran sebuah rumah, Ali-Abu Said di timur El-Buraij, namun dua yang dilepaskan tidak meletup. Dalam masa yang sama, helikopter apache Israel menggiatkan tinjauan di kawasan berkenaan sambil sepasukan unit tentera penjajah melepaskan bom pancaran cahaya.

Sumber dari berita Al-Jazeerah, jam 11.30 malam(Mesir/Palestin) melaporkan dari sumber perubatan Palestin menyatakan, serangan Israel itu mengakibatkan seorang wanita Palestin terkorban dan 7 lagi mengalami luka parah. Sumber 13/07/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...

Rumah penduduk Baitul-Maqdis kena roboh

Pihak Berkuasa Israel telah merobohkan empat buah rumah Palestin di Al-Quds hari ini, sehari selepas Majlis Perbandaran Israel di Al-Quds membuat pengumuman dengan meluluskan pembinaan 32 unit perumahan baru di timur bandar itu. Seiring dengan pengumuman terbabit, dijangkakan Majlis Perbandaran Israel akan mengeluarkan ketetapan yang sama dalam minggu akan datang bagi membina 48 buah unit lagi perumahan yang lain, sekaligus dikecam Pihak Berkuasa Palestin.

Penjajah merobohkan tiga buah rumah penduduk Palestin yang terletak di 'Isawiyah berhampiran dengan kawasan yang dirancang oleh Israel untuk membina sebuah taman.

Sumber peta, google map.

Sebagaimana dilaporkan, Pihak Berkuasa Penjajah telah merobohkan enam buah rumah sejak awal pagi tadi dan yang terkini pada petang tadi dengan alasan pembinaan rumah tersebut tidak ada kelulusan.

Tiga buah rumah yang diroboh pada petang tadi dimiliki, Sabah Abu Armilah, Mahmud Muhammad Naseer dan Khalil Abdullah Daari, sementara itu sebuah lagi rumah yang dimiliki keluarga Ar-Rajbi di kawasan Al-Aqabah berdekatan dengan Beit Hanina, utara bandar Al-Quds.

Pertempuran sengit

Menurut saksi, berikutan operasi Pihak Berkuasa Penjajah itu telah mengakibatkan tercetusnya pertempuran sengit antara pemilik-pemilik rumah dan sebilangan besar penduduk dengan polis Israel yang menggunakan kekerasan yang menghalau penduduk Palestin dari kawasan berkenaan.

Sumber menyatakan, beberapa orang dari kalangan penduduk mengalami kecederaan akibat dipukul polis Israel.

Kecam tindakan Penjajah

Tindakan Israel itu turut dibalas dengan kenyataan Pengerusi Unit Perumahan Al-Quds dari Pihak Berkuasa Palestin, Ahmad Al-Ruwaidhi.

Beliau berkata, 'pengumuman Israel itu merupakan tamparan baru terhadap usaha perdamaian dan rundingan bagi mendekatkan kedua belah pihak yang dipandu oleh Amerika Syarikat.'

Ahmad Al-Ruwaidhi menggesa Palestin agar mencari mekanisme yang lain bagi mempertahankan penduduk asal serta hartanah mereka malah untuk berhadapan dengan rancangan pembinaan penempatan Israel di Timur Al-Quds.

Unit Perumahan Al-Quds turut mendedahkan pihaknya telah mengikuti perkembangan hal ini beberapa bulan yang lalu dan mendapati Israel merancang lebih dari 7 rancangan pembinaan penempatan yang baru. Dijelaskan lagi, rancangan pembinaan unit-unit perumahan yang baru ini akan memberikan peluang kepada 15 ribu penduduk Israel untuk menetap di Timur Al-Quds.

Perancangan ini menunjukkan Israel melangkah setapak demi setapak untuk meyahudikan bandar Al-Quds dan menggiatkan lagi jumlah kewujudan Yahudi di Al-Quds dengan mengurangkan kewujudan Arab.

"Penjajah merancang sedemikian kerana untuk menjadikan jumlah penduduk Yahudi meliputi di bahagian timur dan barat Al-Quds sebanyak 1,000,000 Yahudi serta mengurangkan 15% jumlah penduduk Palestin dari jumlah keseluruhan," jelas Al-Ruwaidhi.

Tambah beliau lagi, dengan hal ini bermakna Israel juga merancang seiring dengan pengumuman pembinaan unit perumahan yang baru bagi menghalau 20% dari keseluruhan penduduk Palestin dengan melakukan pengusiran beramai-ramai.

Beliau menjelaskan lagi, sokongan kewangan pendahuluan yang diperolehi dari Palestin sendiri, Arab, dan antarabangsa untuk mempertahankan bandar Al-Quds walaupun tindakannya lebih penting tetapi ia tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan-keperluan bandar ini yang berhadapan dengan projek-projek pembinaan penempatan Israel. Tambahan pula, sikap Israel yang mahu membentuk persekitaran unsur Yahudi di Timur Al-Quds.

Bantah roboh rumah

Pada jam 7.10 petang, Palestin/Mesir, berita Al-Jazeerah menyiarkan secara langsung tunjuk perasaan dan perarakan.

Laporan berita memaklumkan bahawa tunjuk perasaan tersebut diadakan di sebuah kampung di Al-Lidd bagi membantah tindakan pihak penjajah yang meroboh rumah Palestin. Sumber 13/07/2010, berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan web berita al-Jazeerah

Read more...

Tentera laut Israel hadang kapal Amal

Jam 05.03 petang, Palestin/Mesir, sumber dari agensi berita safa.ps melaporkan bahawa kapal Amal Libya dihadang oleh kapal angkatan tentera laut Israel yang berada di kedudukan 100 km dari perairan laut Gaza.

Hal tersebut dimaklumkan oleh Jamal Khudhri, Pengerusi Jawatankuasa Menghadapi sSekatan dan Ahmad At-Taibi, ahli parlimen Arab dari anggota Knesset Israel pada waktu asar.

Jamal Khudhri berkata, 'tentera laut Israel meminta kepada para anak kapal mencari pelabuhan lain untuk memasuki Gaza.'

Beliau menyatakan, bot-bot laju tentera Israel hanya berada 100 meter dari kapal Amal ketika hal tersebut dimaklumkan kepada agensi berita.

Jamal turut mendesak kepada dunia agar membentuk satu mekanisme perlindungan laut kepada kapal bagi menghalang zionis dari menhalang pelayaran kapal. Jelas beliau, bahawa sekarang ini masalahnya bukan dari kapal tetapi masalahnya adalah penaklukan dan sekatan Israel.

Tentera Israel cuba menghubungi kapten kapal pada waktu tengahari tadi tetapi krew-krew kapal tidak menjawab panggilan dari tentera Israel.

Sumber dari berita Al-Jazeerah pada waktu tengahari, melaporkan tentera Israel yang menghubungi kapal Amal meminta mengubah laluan menuju ke pelabuhan 'Arish, Mesir.

7.59 malam, Palestin/Mesir. Menurut Jamal Khudhri dan Ahmad At-Taibi, penjajah mengganggu sistem komunikasi kapal Amal. Sumber web berita safa.ps

Berita lain:

> Sebagaimana dilaporkan, pertemuan antara Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dengan Presiden Mesir, Housni Mubarak di Mesir yang dijadualkan berlangsung pada esok hari telah ditangguhkan sehingga dimaklumkan semula. Sumber berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS