Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rumah penduduk Baitul-Maqdis kena roboh

13 Julai 2010

Pihak Berkuasa Israel telah merobohkan empat buah rumah Palestin di Al-Quds hari ini, sehari selepas Majlis Perbandaran Israel di Al-Quds membuat pengumuman dengan meluluskan pembinaan 32 unit perumahan baru di timur bandar itu. Seiring dengan pengumuman terbabit, dijangkakan Majlis Perbandaran Israel akan mengeluarkan ketetapan yang sama dalam minggu akan datang bagi membina 48 buah unit lagi perumahan yang lain, sekaligus dikecam Pihak Berkuasa Palestin.

Penjajah merobohkan tiga buah rumah penduduk Palestin yang terletak di 'Isawiyah berhampiran dengan kawasan yang dirancang oleh Israel untuk membina sebuah taman.

Sumber peta, google map.

Sebagaimana dilaporkan, Pihak Berkuasa Penjajah telah merobohkan enam buah rumah sejak awal pagi tadi dan yang terkini pada petang tadi dengan alasan pembinaan rumah tersebut tidak ada kelulusan.

Tiga buah rumah yang diroboh pada petang tadi dimiliki, Sabah Abu Armilah, Mahmud Muhammad Naseer dan Khalil Abdullah Daari, sementara itu sebuah lagi rumah yang dimiliki keluarga Ar-Rajbi di kawasan Al-Aqabah berdekatan dengan Beit Hanina, utara bandar Al-Quds.

Pertempuran sengit

Menurut saksi, berikutan operasi Pihak Berkuasa Penjajah itu telah mengakibatkan tercetusnya pertempuran sengit antara pemilik-pemilik rumah dan sebilangan besar penduduk dengan polis Israel yang menggunakan kekerasan yang menghalau penduduk Palestin dari kawasan berkenaan.

Sumber menyatakan, beberapa orang dari kalangan penduduk mengalami kecederaan akibat dipukul polis Israel.

Kecam tindakan Penjajah

Tindakan Israel itu turut dibalas dengan kenyataan Pengerusi Unit Perumahan Al-Quds dari Pihak Berkuasa Palestin, Ahmad Al-Ruwaidhi.

Beliau berkata, 'pengumuman Israel itu merupakan tamparan baru terhadap usaha perdamaian dan rundingan bagi mendekatkan kedua belah pihak yang dipandu oleh Amerika Syarikat.'

Ahmad Al-Ruwaidhi menggesa Palestin agar mencari mekanisme yang lain bagi mempertahankan penduduk asal serta hartanah mereka malah untuk berhadapan dengan rancangan pembinaan penempatan Israel di Timur Al-Quds.

Unit Perumahan Al-Quds turut mendedahkan pihaknya telah mengikuti perkembangan hal ini beberapa bulan yang lalu dan mendapati Israel merancang lebih dari 7 rancangan pembinaan penempatan yang baru. Dijelaskan lagi, rancangan pembinaan unit-unit perumahan yang baru ini akan memberikan peluang kepada 15 ribu penduduk Israel untuk menetap di Timur Al-Quds.

Perancangan ini menunjukkan Israel melangkah setapak demi setapak untuk meyahudikan bandar Al-Quds dan menggiatkan lagi jumlah kewujudan Yahudi di Al-Quds dengan mengurangkan kewujudan Arab.

"Penjajah merancang sedemikian kerana untuk menjadikan jumlah penduduk Yahudi meliputi di bahagian timur dan barat Al-Quds sebanyak 1,000,000 Yahudi serta mengurangkan 15% jumlah penduduk Palestin dari jumlah keseluruhan," jelas Al-Ruwaidhi.

Tambah beliau lagi, dengan hal ini bermakna Israel juga merancang seiring dengan pengumuman pembinaan unit perumahan yang baru bagi menghalau 20% dari keseluruhan penduduk Palestin dengan melakukan pengusiran beramai-ramai.

Beliau menjelaskan lagi, sokongan kewangan pendahuluan yang diperolehi dari Palestin sendiri, Arab, dan antarabangsa untuk mempertahankan bandar Al-Quds walaupun tindakannya lebih penting tetapi ia tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan-keperluan bandar ini yang berhadapan dengan projek-projek pembinaan penempatan Israel. Tambahan pula, sikap Israel yang mahu membentuk persekitaran unsur Yahudi di Timur Al-Quds.

Bantah roboh rumah

Pada jam 7.10 petang, Palestin/Mesir, berita Al-Jazeerah menyiarkan secara langsung tunjuk perasaan dan perarakan.

Laporan berita memaklumkan bahawa tunjuk perasaan tersebut diadakan di sebuah kampung di Al-Lidd bagi membantah tindakan pihak penjajah yang meroboh rumah Palestin. Sumber 13/07/2010, berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan web berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS