Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera laut Israel hadang kapal Amal

13 Julai 2010

Jam 05.03 petang, Palestin/Mesir, sumber dari agensi berita safa.ps melaporkan bahawa kapal Amal Libya dihadang oleh kapal angkatan tentera laut Israel yang berada di kedudukan 100 km dari perairan laut Gaza.

Hal tersebut dimaklumkan oleh Jamal Khudhri, Pengerusi Jawatankuasa Menghadapi sSekatan dan Ahmad At-Taibi, ahli parlimen Arab dari anggota Knesset Israel pada waktu asar.

Jamal Khudhri berkata, 'tentera laut Israel meminta kepada para anak kapal mencari pelabuhan lain untuk memasuki Gaza.'

Beliau menyatakan, bot-bot laju tentera Israel hanya berada 100 meter dari kapal Amal ketika hal tersebut dimaklumkan kepada agensi berita.

Jamal turut mendesak kepada dunia agar membentuk satu mekanisme perlindungan laut kepada kapal bagi menghalang zionis dari menhalang pelayaran kapal. Jelas beliau, bahawa sekarang ini masalahnya bukan dari kapal tetapi masalahnya adalah penaklukan dan sekatan Israel.

Tentera Israel cuba menghubungi kapten kapal pada waktu tengahari tadi tetapi krew-krew kapal tidak menjawab panggilan dari tentera Israel.

Sumber dari berita Al-Jazeerah pada waktu tengahari, melaporkan tentera Israel yang menghubungi kapal Amal meminta mengubah laluan menuju ke pelabuhan 'Arish, Mesir.

7.59 malam, Palestin/Mesir. Menurut Jamal Khudhri dan Ahmad At-Taibi, penjajah mengganggu sistem komunikasi kapal Amal. Sumber web berita safa.ps

Berita lain:

> Sebagaimana dilaporkan, pertemuan antara Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dengan Presiden Mesir, Housni Mubarak di Mesir yang dijadualkan berlangsung pada esok hari telah ditangguhkan sehingga dimaklumkan semula. Sumber berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS