Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Beberapa penduduk Gaza parah di El-Buraij

13 Julai 2010

GAZA - Beberapa orang penduduk Gaza mengalami luka parah dalam satu kejadian tembakan dan pengeboman Israel di timur Mukhayyam El-Buraij di pertengahan Gaza petang tadi.

Sumber peta, google map. Kedudukan Mukhayyam El-Buraij di nombor.3 berwarna putih. Manakala bulat merah kecil adalah sempadan Kissufim(perlintasan) yang kerap digunakan oleh penjajah untuk menceroboh timur Gaza.

Pengerusi Bantuan Cemas di Kementerian Kesihatan Gaza, Dr. Muawiyah Husnain berkata kepada agensi berita, 'beberapa penduduk telah mengalami luka parah akibat dari pengeboman jentera perang Israel yang berpengkalan sementara di garisan sempadan Israel-Gaza.'

Menurut saksi kejadian, beberapa jentera perang Israel yang berpengkalan sementara berdekatan pagar keselamatan yang memisahkan antara Gaza dengan tanah Palestin 1948 dengan melepaskan tembakan bertubi-tubi malah artileri Israel turut melepaskan satu tembakan peluru di kawasan berkenaan. Serangan tersebut kerana mengesyaki percubaan rempuhan dari pejuang-pejuang Palestin yang cuba melepasi pagar keselamatan di pertengahan Gaza.

Agensi berita menukilkan penjelasan dari saksi bahawa empat serangan peluru artileri Israel gugur berhampiran sebuah rumah, Ali-Abu Said di timur El-Buraij, namun dua yang dilepaskan tidak meletup. Dalam masa yang sama, helikopter apache Israel menggiatkan tinjauan di kawasan berkenaan sambil sepasukan unit tentera penjajah melepaskan bom pancaran cahaya.

Sumber dari berita Al-Jazeerah, jam 11.30 malam(Mesir/Palestin) melaporkan dari sumber perubatan Palestin menyatakan, serangan Israel itu mengakibatkan seorang wanita Palestin terkorban dan 7 lagi mengalami luka parah. Sumber 13/07/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS