الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin bersendirian pertahankan Al-Quds

16 Mac 2010

Menurut sumber, tindakan Israel yang membuka gereja Kharrab berdekatan Masjid Al-Aqsa telah menimbulkan kemarahan penduduk Palestin. Sebagaimana dinyatakan, tujuan pembukaan gereja ini adalah salah satu usaha Israel bagi me'yahudi'kan Al-Quds dan mahu mengubah kedudukan Al-Aqsa, malah lebih dahsyat 'haikal' yang didakwa Israel akan dibina setelah keruntuhan Al-Aqsa. Ketika ini, pertempuran masih berterusan di beberapa kawasan di Tebing Barat.

Sumber klip berita 16/03/2010

Utara Ramallah
Pemuda-pemuda Palestin bertempur dengan tentera penjajah berdekatan pos kawalan tentera Israel.
Isawiyya berhampiran Al-Quds
Bulan Sabit Merah: 38 penduduk Palestin parah dalam pertempuran dengan tentera penjajah.

Selatan Ramallah
Pertempuran antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah berhampiran pos kawalan Qalandia.

Kawasan jajahan 1948(garisan hijau)
Penjajah menghalang beberapa buah bas(Palestin) dari kota-kota kecil yang terletak dalam garisan hijau menuju ke bandar Al-Quds.

Mukhayyam Sha'fat
Pertempuran juga merebak di kawasan ini antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah.
Sumber melaporkan di kawasan pertempuran(tidak dinyatakan tempat), beberapa lagi penduduk Palestin parah dan cedera malah ada yang ditangkap. Dianggarkan setakat ini, jumlah penduduk Palestin yang parah dan cedera seramai 45 orang.

Tebing Barat masa ini dikawal ketat tentera penjajah.


Ismail Haniah, Perdana Menteri, Kerajaan Palestin di Semenanjung Gaza dalam kenyataannya beberapa minit yang lalu mendesak umat Islam dan kuasa-kuasa Arab supaya sebaris dalam menentang kejahatan Israel kerana Allah Ta'ala dan demi Al-Quds.

Beliau turut meminta Pihak Berkuasa Palestin Ramallah agar tidak mengekang penduduk Palestin yang mahu menentang penjajah berikutan perlanggaran ke atas hak-hak suci umat Islam.

Hatim Abdul Qadir, anggota FATAH yang mengendalikan dokumen Al-Quds menuduh Pihak Berkuasa Palestin Ramallah sengaja menghalang penduduk Palestin yang mahu menyertai tunjuk perasaan yang menuju ke kawasan pertempuran.

Sementara itu di Gaza, golongan penuntut universiti dan sekolah turut mengadakan tunjuk perasaan di hadapan bangunan Majlis Legislatif Palestin sebagai tanda protes perlanggaran Israel di bandar Al-Quds.

Amerika Syarikat(US)
Di sudut rundingan, George Mitchell, utusan Amerika Syarikat di Timur Tengah yang dijadualkan tiba hari ini di rantau Timur Tengah telah menunda kunjungan tersebut.

Sumber 16/03/2010, web berita al-Jazeerah (Laporan sehingga jam 2.30 petang, waktu Mesir)

Read more...

Hari sedunia selamatkan Al-Aqsa


Badan Ulamak Palestin di luar Palestin telah mengumumkan bahawa hari selasa adalah hari sedunia menyelamatkan Al-Aqsa. Sumber 16/03/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS