الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Delegasi Malaysia tiba di Gaza petang Khamis

17 Ogos 2012

Laporan jam, 3.01 petang, waktu BaitulMaqdis
jam 2.01 petang waktu Kaherah(Mesir)

Gaza- Delegasi dari gabungan beberapa buah pertubuhan dari Malaysia telah sampai ke Semenanjung Gaza pada petang Khamis (16/8/2012) bagi mengikuti perkembangan beberapa buah projek pembinaan masjid dan hospital pediatrik. Dijangkakan juga, delegasi ini akan membuat beberapa siri lawatan susulan bagi mengetahui keadaan hidup rakyat Palestin dan menghulurkan sedikit bantuan kewangan.


Beberapa pertemuan akan diaturkan di antara pihak delegasi dengan beberapa tokoh masyarakat dan beberapa institusi kemasyarakatan bertujuan untuk membina projek-projek pembangunan bagi meneruskan pembiayaan pada peringkat yang akan datang.


Delegasi dari Malaysia yang terdiri daripada 19 orang ahli yang diketuai oleh Saudara Mustafa Mansur, yang juga merupakan salah seorang anggota misi Mavi Marmara, Turki yang telah diserang oleh pihak berkuasa Israel sebelum ini.


Gabungan institusi Malaysia ini dikenali sebagai Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) di mana sebanyak 27 pertubuhan menjadi anggotanya. MAPIM turut menjalankan beberapa projek untuk membina masjid dan memberi jaminan untuk anak-anak yatim.  sumber 16/8/2012 , web berita Safa

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS