الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Jentera perang udara zionis serang Gaza

24 Februari 2011

Laporan asal jam 12.41 pagi(waktu Palestin/Mesir)
jam 06.41 pagi(waktu Malaysia)

GAZA - Lewat tengah malam, jentera perang udara zionis yang terdiri daripada pesawat tempur, helikopter dan pesawat pengintip melancarkan serangan berantai ke atas beberapa buah tempat di Semenanjung Gaza.

Serangan peluru misil yang dilancarkan pesawat pengintip terhadap sekumpulan pejuang Palestin telah mencederakan 2 pejuang di timur Hayyu Zaitun yang terletak di sebelah timur bandar Gaza.

Menurut siaran 10 televisyen Israel, sebelum zionis melancarkan serangan, satu serangan roket jenis 'grad' gugur di bandar Beer Sheeba(Bi'ru Sabie'). Jelas siaran itu lagi, roket grad yang gugur di belakang sebuah rumah mengakibatkan 4 warga haram Israel panik. Sejurus selepas itu, mereka dibawa ke hospital Suruka. Berikutan kejadian, serangan roket itu menyebabkan kerosakan harta benda.

Sebelum itu, pada waktu tengahari semalam, jentera perang rejim zionis melakukan pencerobohan di Gaza, lalu pihak pejuang Palestin bangkit membalas pencerobohan.

Laporan berita yang dimaklumkan oleh agensi berita 'Safa' selepas tengah malam(23/02/2011), sebuah lokasi di Hayyu Zaitun iaitu Abu Jarad telah dibom helikopter Apache dengan satu serangan peluru misil. Sebuah lagi lokasi(موقع قريش العسكري) yang terletak di tenggara bandar Gaza pula dibom dengan misil dari Apache. Jelas laporan itu, sebuah lagi kawasan yang dibebaskan 'Netsarim'(asalnya sebuah penempatan haram zionis) turut dibedil oleh helikopter Apache. Sejurus selepas itu, giliran sebuah rumah kosong di kawasan yang terletak di bandar Khan Yunus pula dibom dengan pesawat F-16.

Jurucakap bagi pihak Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan, serangan berantai zionis tidak mengakibatkan sebarang luka parah dikalangan penduduk.

Berhubung pencerobohan pada waktu tengahari semalam, seorang pejuang Palestin, Adil Muhammad Jundiyyah yang mengalami kecederaan dalam pengeboman zionis telah syahid.

Kumpulan pejuang, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI memaklumkan bahawa Jundiyyah adalah salah seorang dari pejuangnya. Sumber 24/02/2011, web berita safa.ps

Baca lagi:

1. Zionis ceroboh Gaza, 11 Palestin cedera parah
2. AL-QUDS bom Nehal Auz

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS