الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tujuh cedera dalam serangan zionis di sempadan

17 Mei 2012


Laporan jam 08:40 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 07:40 pagi, waktu Mesir

SEMENANJUNG GAZA - Serangan mengejut dari tentera rejim zionis pada pagi Khamis hari ini di sempadan-sempadan sebelah timur dan utara telah menyebabkan tujuh penduduk Palestin cedera. 

Salah seorang mangsa serangan zionis
yang dirawat di Akademi
Perubatan As-Shifa'.
Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, tiga mangsa yang cedera adalah dari kalangan yang berusia. 

Menukil dari sumber SAFA, dua orang penduduk yang menjadi mangsa serangan disifatkan kritikal dan baki yang lain mengalami kecederaan yang sederhana.

Kereta kebal zionis melepaskan das tembakan

Pemberita SAFA melaporkan, kereta kebal zionis yang berada dalam garisan sempadan melepaskan beberapa das tembakan meriam ke arah kawasan perumahan penduduk di Hayyu As-Shujaieyah sebelah timur bandar Gaza, lantas mengakibatkan tujuh penduduk cedera. Kesemua mangsa telah pun dibawa ke Akademi Perubatan As-Shifa, menurut Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas.

Seorang dari penduduk yang berusia
menjadi mangsa serangan zionis.
Ketika serangan, pesawat-pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang yang dipersiapkan peluru-peluru misil dilihat kerap meninjau di ruang udara.

Sebelum kejadian itu, deretan jentera perang zionis yang dibarisi lapan buah jentolak dan beberapa buah kereta kebal dilihat keluar dari pos kawalan tentera zionis 'Sufa' telah menceroboh puluhan meter ke dalam tanah Semenanjung Gaza di sebelah timur Hayyu Al-Fukhara menuju ke daerah Khuza'ah.

Jelas lagi, pencerobohan ini diawasi pesawat-pesawat pengintip tanpa juruterbang yang berterbangan rendah.

Tentera zionis kepung 20 orang petani

Berhubung kejadian di Bayt Lahiya, utara Semenanjung Gaza, jentera perang zionis telah melakukan pencerobohan secara terbatas, di samping melepaskan tembakan ke arah para petani.

Tambahan lagi, selama beberapa jam, tentera zionis mengepung 20 orang petani. Bagaimanapun, para petani dapat beredar dengan selamat dari kawasan berkenaan setelahmana jentera perang zionis berundur dari kawasan yang diceroboh.

Adham Salmiah selaku jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza menyatakan bahawa kejadian ceroboh di Bayt Lahiya tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan petani. Sumber 17/05/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS