الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Delegasi Greek dan Sudan tiba di Gaza

08 Julai 2010

RAFAH - Badan Pengurusan Sempadan dan Lintasan di Gaza mengumumkan bahawa delegasi dari pertubuhan bukan Kerajaan(NGO) Greek tiba di Semenanjung Gaza sekitar waktu asar petang tadi melalui sempadan Rafah Mesir.

Sebagaimana dijadualkan, delegasi NGO Greek yang berhaluan kiri terdiri dari enam anggotanya akan memasuki Gaza dengan diketuai Dr. George Karlmitrus, tetapi pihak Mesir hanya membenarkan 2 anggota sahaja dari delegasi tersebut berserta empat buah kotak yang mengandungi bantuan perubatan untuk Yayasan Kesihatan di Gaza.

Dalam masa yang sama, delegasi Sudan yang terdiri daripada 2 orang doktor perubatan dibenarkan masuk ke Gaza. Turut bersama mereka sebuah lori sederhana besar yang membawa bekalan perubatan dan peralatan pengkhususan mata. Sumber 08/07/2010, web berita safa.ps

Read more...

Buru ejen Israel selepas 48 jam

Jam 2.26 petang, Palestin/Mesir, Sumber menukilkan dari Ihab Ghasin, jurucakap Kementerian Dalam Negeri di Gaza berkata, "Operasi keselamatan akan dilaksanakan selepas 48 jam untuk menangkap ejen-ejen(tali-barut) Israel yang tidak mahu menyerahkan diri ketika peluang bertaubat dibuka". Sumber 08/07/2010, web berita safa.ps

Menurut laporan yang lalu, seorang wanita Palestin di Gaza telah mengakui kepada suaminya yang dia menyalurkan maklumat sepanjang lima tahun kepada perisikan Israel. Wanita berkenaan telah ditangkap pihak keselamatan di Gaza.

Read more...

Penjajah rempuh kampung Khirbet Jabbarah di selatan Tulkarm

TULKARM - Sepasukan tentera penjajah merempuh masuk ke kampung Khirbet Jabbarah yang terletak di selatan Tulkarm, Tebing Barat. Penjajah yang melakukan rempuhan di awal pagi tadi turut memeriksa beberapa buah penduduk setelah penduduk dipaksa keluar dari rumah.

Sumber peta, google map. Berdasarkan dari penelitian kami, kampung Khirbet Jabbarah terletak dalam petak berwarna biru. Menurut maklumat wikipedia, kampung Jabbarah berjiran dengan Al-Ras dan 10% dari keluasan tanahnya termasuk dalam Fa'run. Kampung Jabbarah ini merupakan antara perkampungan dan desa yang terbesar serta memiliki 78 buah ladang ternakan haiwan. Manakala garisan putih yang putus-putus adalah garisan yang memisahkan Tebing Barat dengan tanah Palestin yang dijajah pada tahun 1948(garisan hijau).

Menurut saksi, sepasukan tentera Israel dalam jumlah yang besar merempuh masuk ke perkampung itu pada jam 1.00 pagi dan beberapa buah rumah telah diperiksa. Dua buah rumah penduduk Palestin, Mustafa Yusof Audh dan Samer Taha Yusof turut digeledah peralatan dan kelengkapan rumah mereka.

Sumber menyatakan, tentera Israel memberkas penduduk dan membiarkan mereka di sebuah kawasan terbuka dalam tempoh masa yang lama sambil mengutuk dan memaki-hamun penduduk.

Dalam rempuhan tersebut tidak ada sebarang berlaku penangkapan. Sumber 08/07/2010, web berita safa.ps

Read more...

Ceroboh timur Rafah, tangkap 3 nelayan

RAFAH - Sumber melaporkan, beberapa buah jentera perang Israel telah menceroboh di pertengahan sempadan Karem Abu Salem(Kerem Shaloum) yang terletak di timur Rafah, selatan Gaza pagi tadi. Ketika pencerobohan, penjajah turut melepaskan tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin.

Sumber peta, google map. Anak panah berwarna biru menunjukkan arah pencerobohan penjajah Israel. Bulatan berwarna oren pula adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang tidak beroperasi dan kerap kali diserang penjajah. Manakala, bulatan berwarna merah adalah keduduk sempadan Rafah Mesir yang merupakan jalan masuk utama ke Semenanjung Gaza.

Agensi berita menjelaskan, 3 buah jentera perang mengiringi dua buah jentolak menceroboh sejauh 200 meter ke dalam kawasan Palestin yang bertentangan dengan garisan sempadan.

Sebagaimana dimaklumkan, jentera perang Israel yang menceroboh masuk ke kawasan tanah Palestin melepaskan tembakan yang bertubi-tubi ke arah rumah-rumah penduduk yang berdekatan dengan kawasan berkenaan, namun tiada laporan mengenai sebarang luka parah. Dalam masa yang sama, dua buah jentolak Israel meratakan tanah serta melakukan operasi mengesan.

Tangkap nelayan Gaza

Sementara itu, sumber keselamatan menyebutkan bahawa bot-bot perang Israel telah menangkap beberapa nelayan Gaza berdekatan kawasan peranginan Al-Waahah. Kedudukan kawasan tersebut di Beit Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

Gambarajah di sebelah adalah peta keseluruhan Semenanjung Gaza. Garisan merah(lingkaran) di perairan laut Gaza adalah had yang dibenarkan kepada nelayan Gaza untuk menangkap ikan yang hanya sejauh 3 nautika dari pantai Gaza. Had tersebut merupakan lingkaran keselamatan yang dikenakan ke atas Gaza selepas perang Gaza pada awal 2008 dan awal 2009. Kedudukan Bait Lahiya di utara Semenanjung Gaza.

Beberapa nelayan yang ditangkap itu ketika tentera laut Israel menjalani sesi latihan. Sehingga kini, nasib nelayan yang ditangkap tidak diketahui. Sumber 08/07/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS