الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pihak Keselamatan dalam Negeri berkas ejen Israel

28 Mac 2010

Seorang ejen(Palestin) kepada penjajah(Israel) telah berjaya diberkas pihak keselamatan Palestin di Semenanjung Gaza berdekatan pagar keselamatan yang memisahkan antara Gaza dengan Israel(tanah Palestin yang dirampas).

Pegawai keselamatan dalam Negeri yang dikenali Abul 'Abd berkata, 'pihak kami telah memberkas seorang ejen Israel setelah berusaha keras melakukan risikan, intipan dan mendapat maklum balas sehinggalah suspek mengakui telah memberikan maklumat mengenai keadaan di sepanjang garis sempadan Gaza. Tambahan pula, sebelum dan semasa penceroboh(Israel) melakukan operasi di dalam tanah Palestin menjadi bukti bahawa suspek menggunakan teknologi terkini yang dibekalkan oleh perisik zionis.'

Pegawai tersebut menjelaskan, ejen(suspek) itu berhubung dengan pegawai perisik zionis secara langsung sebelum dan semasa menjalankan operasi pencerobohan sehingga zionis mendapat maklumat secara jelas mengenai sesuatu tempat, jumlah individu yang mengawal serta bilangan senjata malah penduduk-penduduk Palestin yang memberi kerjasama kepada pejuang-pejuang. Hasil tersebut dapat dilihat ketika zionis berjaya melakukan pembunuhan dan menawan sebilangan dari penduduk Palestin.

Rentetan penangkapan ejen terbabit, pegawai keselamatan meminta kepada penduduk Palestin yang menjadi ejen Israel supaya menyerah diri sebelum terlambat. Sumber 28/03/2010, web berita aqsatv.ps

Read more...

Desak hadang rempuhan pelampau Yahudi ke Al-Aqsa

Berhubung pengumuman puak-puak pelampau Yahudi yang mahu menceroboh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa esok hari, Syeikh Akramah Sabri, Ketua Badan Tertinggi Islam-Masehi yang juga khatib(pengkhutbah) Masjid Al-Aqsa serta Syeikh Dr. Taisir Rejab At-Tamimi, Qadhi Qudhah Palestin menyeru kepada penduduk Palestin supaya pergi ke Masjid Al-Aqsa bagi menghadang sebarang rempuhan ke Masjid Al-Aqsa.

Sehubungan dengan itu, kedua-dua agamawan tersebut menyeru kepada penduduk Palestin agar mengukuhkan pertahanan dalaman serta menyelesaikan persengketaan sesama sendiri.

Desakan dari agamawan itu adalah sebagai tindak balas kepada beberapa puak pelampau Yahudi yang telah mengumumkan bahawa mereka bertekad untuk merempuh dan menceroboh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Rempuhan tersebut dinyatakan untuk persediaan bagi mengadakan perayaan Yahudi. Sumber menjelaskan, lokasi perayaan itu di antara Qubbah Sukhra(Kubah Batu) dan Qubbah Silsilah. Tambahan pula, gerakan amanah haikal yang juga merupakan puak pelampau Yahudi telah membuat pengumuman untuk mengadakan perarakan Yahudi menuju ke Masjid Al-Aqsa pada khamis akan datang untuk meruntuh masjid dan membina kuil seberapa segera, menurut dakwaan Yahudi.

Syeikh Sabri berkata kepada Pusat Media Palestin hari ini bahawa zionis telah berusaha tanpa henti bagi menceroboh Masjid Al-Aqsa malah percubaan mereka memang terjadi. Sehubungan itu, mereka mengambil kesempatan dengan perayaan Yahudi untuk mencampuri hal-ehwal Al-Aqsa.

Beliau berkata, usaha tersebut adalah untuk menguasai Masjid Al-Aqsa.

Syeikh Akramah Sabri menuduh zionis bertanggungjawab sepenuhnya jika berlaku sebarang tidak diingini esok hari. Beliau turut mendesak supaya ada tindakan bagi menghalau pelampau Yahudi dari perkarang Masjid Al-Aqsa.

Beliau turut merayu kepada Persidangan Kemuncak Arab yang sedang berlangsung supaya sentiasa menyebelahi Al-Quds bagi melindungi kesuciannya dari pengyahudian zionis.

Beliau turut bertegas bahawa amanah ini berada di leher mereka dan Allah Ta'ala akan mempersoalkan di akhirat nanti kepada sesiapa yang tidak berusaha menyelamatkan Al-Aqsa.

Rempuhan di pintu El-Magharibah

Sumber menyatakan, kumpulan pelampau Yahudi telah melakukan rempuhan di pintu pagar Masjid Al-Aqsa dari pintu El-Magharibah yang turut dikawal ketat polis zionis.

Risau rempuhan akan lebih meluas

Penduduk-penduduk Palestin di Al-Quds turut melahirkan kerisauan dengan rempuhan puak pelampau Yahudi ke Masjid Al-Aqsa yang disifatkan sebagai tindakan pertama dan disusuli rempuhan yang lebih dahsyat dari semasa ke semasa.

Dalam masa yang sama, kumpulan-kumpulan pelampau Yahudi menyeru kepada pengikut-pengikutnya agar menyertai perayaan yang dinamakan "korban" sempena hari di perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Pengawal Masjid Al-Aqsa turut mengadu bahawa jemaah solat di Masjid Al-Aqsa dari kalangan penduduk Palestin semakin berkurangan dalam masa ini. Pastinya menjadi tumpuan dari kelompok, kumpulan dan puak pelampau Yahudi untuk menceroboh dan merempuh Masjid Al-Aqsa. Sumber 28/03/2010, web berita islamtoday.net

Read more...

Penjajah kawal ketat(tutup) Tebing Barat

Kementerian Pertahanan Israel hari ini telah mengenakan kawalan ketat(tutup) ke atas Tebing Barat selama 9 hari. Sebagaimana dinyatakan, penguatkuasaan itu sempena perayaan Yahudi(عيد الفصح اليهودي).

Menurut keterangan yang bersumberkan dari tentera Israel, pihaknya hanya membenarkan keluar/masuk bagi bantuan kemanusiaan dari sudut perubatan dan beberapa pengecualian ke Israel atau timur Al-Quds.

Bagaimanapun untuk mendapatkan kebenaran keluar-masuk terlebih dahulu perlu mendapatkan kebenaran dari pejabat kemasyarakatan di Tebing Barat yang berada di bawah seliaan tentera Israel.

عيد الفصح اليهودي yang merupakan perayaan tahunan Yahudi bagi memperingati hari penduduk Yahudi keluar dari tanah Mesir. Disebutkan perayaan tersebut bermula pada tahun ini, dari hari isnin(esok hari) sehingga 6 april akan datang.

Sementara itu, penjajah terus melancarkan operasi rempuhan dan penangkapan di Nablus, Ramallah dan Khalil di Tebing Barat. Dalam operasi tersebut, penjajah telah menangkap 5 penduduk Palestin dengan alasan 'dikehendaki'.

Ketika menceroboh beberapa buah rumah Palestin, tentera penjajah mengarahkan penghuni-penghuni rumah Palestin mengosongkan rumah dan pergi ke sebuah kawasan terbuka.

Penjajah tangkap 15 penunjuk perasaan

Dari sudut lain, tentera penjajah juga menangkap 15 penunjuk perasaan yang terdiri dari penduduk Palestin dan Israel sebaik sahaja mereka(penunjuk perasaan) tiba di Masjid Bilal Bin Rabah di Bet Lehem. Sumber 28/03/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS