Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pihak Keselamatan dalam Negeri berkas ejen Israel

28 Mac 2010

Seorang ejen(Palestin) kepada penjajah(Israel) telah berjaya diberkas pihak keselamatan Palestin di Semenanjung Gaza berdekatan pagar keselamatan yang memisahkan antara Gaza dengan Israel(tanah Palestin yang dirampas).

Pegawai keselamatan dalam Negeri yang dikenali Abul 'Abd berkata, 'pihak kami telah memberkas seorang ejen Israel setelah berusaha keras melakukan risikan, intipan dan mendapat maklum balas sehinggalah suspek mengakui telah memberikan maklumat mengenai keadaan di sepanjang garis sempadan Gaza. Tambahan pula, sebelum dan semasa penceroboh(Israel) melakukan operasi di dalam tanah Palestin menjadi bukti bahawa suspek menggunakan teknologi terkini yang dibekalkan oleh perisik zionis.'

Pegawai tersebut menjelaskan, ejen(suspek) itu berhubung dengan pegawai perisik zionis secara langsung sebelum dan semasa menjalankan operasi pencerobohan sehingga zionis mendapat maklumat secara jelas mengenai sesuatu tempat, jumlah individu yang mengawal serta bilangan senjata malah penduduk-penduduk Palestin yang memberi kerjasama kepada pejuang-pejuang. Hasil tersebut dapat dilihat ketika zionis berjaya melakukan pembunuhan dan menawan sebilangan dari penduduk Palestin.

Rentetan penangkapan ejen terbabit, pegawai keselamatan meminta kepada penduduk Palestin yang menjadi ejen Israel supaya menyerah diri sebelum terlambat. Sumber 28/03/2010, web berita aqsatv.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS