الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ceroboh terhad di Gaza

17 Julai 2011

Laporan jam 01:15 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:15 petang, waktu Mesir

GAZA - Beberapa buah jentera perang zionis menceroboh terhad ke dalam kawasan tanah-tanah penduduk Palestin di timur Mukhayyam El-Buraij, Gaza Tengah.

Saksi berkata, 3 buah jentolak sambil diiringi dua buah kereta kebal sebelum itu didapati berkumpul setempat di pintu gerang Al-Madrasah sebelah timur El-Buraij, kemudian jentera perang zionis memulakan operasi menyerodok dan meratakan tanah diikuti menjalankan pengesanan(scan) secara terhad.

Sumber menerangkan lagi, pencerobohan zionis diikuti tembakan ke arah kawasan sasaran. Sehingga laporan ini dikeluarkan, tidak ada laporan mengenai kecederaan.

Berhujahkan alasan 'keselamatan', sempadan-sempadan Gaza dari sebelah timur dan utara sering menjadi sasaran pencerobohan jentera perang zionis.

Peningkatan serangan zionis

Berbalik kepada peningkatan serangan zionis di Gaza, terkini mengakibatkan 7 penduduk Palestin cedera, dikatakan rentetan dari serangan-serangan roket Palestin yang gugur di tanah jajahan 1948(Ashkelon, barat Naqab/Negev).

Menurut media Israel 'Yedioth Ahronoth'(Ynet) versi hebrew pada jam 01:11 pagi, waktu Palestin dan melalui berita Al-Jazeerah bahawa 4 serangan roket yang ditembak dari Gaza gugur di Ashkelon dan barat Naqab awal pagi tadi. Sumber 17/07/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS