الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Balas pembunuhan, AL-QUDS lancarkan 5 roket grad

29 Oktober 2011

Sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin, SARAYA AL-QUDS(BRIGED AL-QUDS) mengumumkan pejuangnya yang bertanggungjawab mengebom lokasi-lokasi Israel dengan 5 serangan roket jenis 'grad'.

Gambar(MEDIA PERANG): Jip tapak pelancar roket 'grad'.

Dalam keterangan medianya, SARAYA AL-QUDS berkata, pada jam 04:50 petang Sabtu, 29/10/2011 bersamaan 2 ZulHijjah 1432, unit pelancar roket dari SARAYA AL-QUDS telah menyasarkan bandar-bandar di tanah jajahan, Ashdod, Lakish dan Gan Yubna dengan 5 serangan roket jenis 'grad'.

Sumber menyatakan, pejuang-pejuang dari MEDIA PERANG telah membuat rakaman liputan ketika melancarkan serangan, klip ini akan dipaparkan dalam web MEDIA PERANG, sementara itu, ia akan diagih-agihkan kepada beberapa agensi media yang berlainan.

Kenyataan ketenteraan SARAYA AL-QUDS

Jelas sumber, pihak musuh mengakui hasil dari serangan roket telah mengakibatkan kecederaan di kalangan penduduk warga zionis dan puluhan lagi mengalami kepanikan. Di samping itu, ribuan dari warga zionis terpaksa berlindung di tempat-tempat perlindungan ekoran ketakutan dari serangan roket. Tambahan pula, pembelajaran di sekolah bandar-bandar Israel dibekukan pada esok hari.


Rakaman liputan serangan dari MEDIA PERANG

SARAYA AL-QUDS menyatakan pengeboman dari serangan roket ini adalah respon balas yang pertama berhubung serangan zionis yang membunuh pemimpin teras sayap tentera JIHAD ISLAMI di Rafah. Sedemikian itu, SARAYA AL-QUDS menegaskan pihaknya berpegang dengan jalan jihad dan penentangan sebagai wadah juang sehinggalah terbebasnya keseluruhan tanah-tanah Palestin. Sumber 29/10/2011, MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS