الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan ketiga 'banjir api' AL-QASSAM

02 September 2010

Info ringkas AL-QASSAM

GAZA - Lagi serangan pejuang Palestin ke atas perampas tanah Palestin malam tadi. Sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM telah mengumumkan bahawa pihaknya bertanggungjawab di atas serangan malam ini ke atas sebuah kereta yang dinaiki warga zionis berhampiran sebuah penempatan haram zionis di timur Ramallah, Tebing Barat.

Jurucakap rasmi AL-QASSAM, Abu Ubaidah(gambar) berkata ketika sidang akhbar bahawa AL-QASSAM telah melepaskan tembakan ke arah sebuah kereta yang dinaiki warga Israel berhampiran bandar Ramallah. Kejadian ini turut disahkan oleh pihak rejim zionis.

Awal malam tadi, warga zionis atau perampas tanah Palestin memberitahu terdengar bunyi tembakan dari arah utara penempatan haram عوفرا, Tebing Barat.
_____________________________________

Sebahagian petikan dari keterangan AL-QASSAM:

"Kami telah mengumumkan tanggungjawab melakukan operasi jihad yang mulia, dan ini adalah yang ketiga selepas dua operasi serangan berani, Khalil dan Ramallah..memastikan lagi bahawa kami berpegang dengan janji-janji kepada Allah dan masyarakat Palestin serta umat Islam. Kami akan terus melalui laluan jihad dan penentangan agar dapat membalas jenayah yang dilakukan oleh penjajah dan perampas sehinggalah setiap inci tanah Palestin bebas dari kekotoran penjenayah zionis."
_____________________________________

Menurut radio Israel yang menjelaskan bahawa tentera rejim zionis telah dikerahkan untuk melakukan operasi mengesan.

Palestin Ramallah tangkap individu yang disyaki

Sementara itu, web berita media Israel 'Haaretz' melaporkan Pihak Keselamatan Pemerintah Palestin di Tebing Barat telah menangkap dua individu yang disyaki terlibat dalam operasi serangan di Khalil, selatan Tebing Barat pada malam selasa lalu yang mengakibatkan empat warga zionis dibunuh.

Sumber turut menukilkan kenyataan dari sumber Keamanan Palestin, jelasnya, Pihak Keselamatan Palestin masih menjejaki seorang lagi individu yang disyaki terlibat dalam serangan terbabit. Sumber 02/09/2010, web berita safa.ps dan web rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

Klip berita di bawah adalah mengenai permulaan operasi 'banjir api'

Sumber klip berita, 01/09/2010, youtube Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS